ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι ιστορίες πίσω από τα επτά θύματα

Οι εκκλήσεις για εντοπισμό τους που έπεσαν στο κενό

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί το παγκύπριο τις εξελίξεις που διαδραματίζονται γύρω από την πολύκροτη του κατά συρροή δολοφόνου «Ορέστη» ο οποίος ομολόγησε ότι σκότωσε επτά πρόσωπα. Πέντε γυναίκες και δύο ανήλικα κορίτσια.

Marry Rose, Sierra, Arian Palanas Lozano, Maricar Valdez Arquiola, Livia Florentina Bunea, Elena Florentina Bunea, είναι τα θύματα του 35χρονου. Ωστόσο, παρά την ομολογία του, μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί μόνο τρεις σοροί, ενώ μόνο η μια έχει ταυτοποιηθεί, που ανήκει στην άτυχη Marry Rose.

Ελλείπουσες τα επτά θύματα

 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα θύματα είχαν δηλωθεί από το οικογενειακό και εργασιακό τους περιβάλλον ως ελλείπουσες. Η Αστυνομία υποστηρίζει ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται στις εν λόγω περιπτώσεις, χωρίς ωστόσο να εντοπίσει το οτιδήποτε που θα οδηγούσε στον εντοπισμό τους. Παρόλα αυτά, οι επικρίσεις κατά των αστυνομικών αρχών οδήγησαν στη σύσταση επιτροπής για να διενεργήσει διοικητική έρευνα ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον έγιναν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ενέργειες που έπρεπε να γίνουν για τις εξαφανισμένες γυναικών.

Ο 35χρονος αξιωματικός της ΕΦ προσέγγιζε τα θύματά του από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το προφίλ «Ορέστης». Όπως είχε σημειώσει από την αρχή της υπόθεσης η «Κ», ο ύποπτος σχετιζόταν με πάνω από 30 γυναίκες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τις οποίες αντάλλαζε μηνύματα και ενδεχομένως να προσπαθούσε να ρίξει στα δίχτυά του. Όπως έχει διαλευκανθεί, ο «Ορέστης» μετά τη γνωριμία τους της οδηγούσε στο σπίτι του και αφού συνευρισκόντουσαν ερωτικά τις έπνιγε και στη συνέχεια τις έβαλε σε βαλίτσα για να τις μεταφέρει σε άλλο χώρο.

Marry Rose – Sierra

Η σορός της 38χρονης Marry Rose από τις Φιλιππίνες εντοπίστηκε στο φρεάτιο στο Μιτσερό αλλά η 6χρονη κόρη της Sierra ακόμα αγνοείται. Ήταν τα πρώτα θύματα που ενεργοποίησαν τις αρχές ούτως ώστε να φτάσουν στα ίχνη του κατά συρροή Κύπριου δολοφόνου.
Στις 4 Μαΐου 2018 ήταν η ημέρα όπου η 38χρονη Marry Rose και η 6χρονη κόρη της σύμφωνα με τη συγκάτοικο της Marry, μετέβησαν από τη Λάρνακα στη Λευκωσία όπου θα διανυκτέρευαν με κάποιο φίλο της με το όνομα «Ορέστης». Όπως είχε γίνει γνωστό, η Marry Rose, διατηρούσε δεσμό τους τελευταίους έξι μήνες με τον «Ορέστη» τον οποίο είχε γνωρίσει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αρχικές υποψίες ήταν ότι η 38χρονη μαζί με την κόρη της είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να ισχύει αφού τα ταξιδιωτικά έγγραφα της 38χρονης καθώς και προσωπικά της αντικείμενα είχαν εντοπιστεί στο διαμέρισμά της στη Λάρνακα. Στο διαμέρισμα του πρώην συμβίου της 38χρονης είχε εντοπιστεί το διαβατήριο της 6χρονης Sierra. Ο ίδιος, οικοδόμος στο επάγγελμα και με καταγωγή από τη Ρουμανία, είχε συνελήφθη αρχικά από την Αστυνομία ως ύποπτος και στη συνέχεια αφεθεί ελεύθερος, χωρίς να προκύψει οτιδήποτε εις βάρους του.

Καταγγελίες χωρίς αποτέλεσμα

Τρεις μήνες μετά από την εξαφάνιση της Marry Rose και της κόρης της, οι φίλες της είχαν επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου οικιακών βοηθών στην Κύπρο Λούη Κουτρουκίδη. Ο κ. Κουτρουκίδη έχει δηλώσει ότι ξεκίνησε τις προσπάθειες έτσι ώστε η Αστυνομία να ψάξει πραγματικά, όπως λέει ο ίδιος, τις δύο αγνοούμενες. Σε δηλώσεις του ανέφερε πως προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανταπόκριση. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, απηύθυνε και δημόσια έκκληση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, χωρίς όμως να λάβει απάντηση.

Maricar Valdez Arquiolla

Φθάνοντας στην Κύπρο από τις Φιλιππίνες για να έχει ένα καλύτερο μέλλον, η 31χρονη Maricar Valdez Arquiolla στις 13 Δεκεμβρίου του 2017 αποχώρησε από τον χώρο φιλικού της προσώπου για να συναντήσει -όπως είχε πει- ένα άγνωστο πρόσωπο που θα τη μετέφερε για να συναντήσει τον αδελφό του συντρόφου της, ο οποίος είχε αποβιώσει λίγες μέρες προηγουμένως. Η συνάντηση αυτή, όμως, δεν έγινε ποτέ. Δύο ημέρες αργότερα η μητέρα της κατήγγειλε την εξαφάνισή της. Στις 23 Φεβρουαρίου 2018 εντοπίστηκε η άδεια προσωρινής παραμονής της Maricar στην περιοχή των Αγίων Ομολογητών στη Λευκωσία.

Όταν ο 35χρονος την Τετάρτη επανασυνελήφθη για τρίτη δολοφονία, όπως αποκάλυψε η «Κ» οι Αρχές επικεντρώθηκαν στην υπόθεση της Maricar. Μάλιστα εντοπίστηκαν συγκεκριμένα τεκμήρια που σχετίζονται με τη νεαρή σε χώρο του 35χρονου υπόπτου. Ο ύποπτος ανακρινόμενος παραδέχθηκε τη συνάντηση με τη Maricar και έδωσε συγκεκριμένους ισχυρισμούς, φτάνοντας το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης όπου ομολόγησε τη διάπραξη επτά φόνων.

 

Κραυγή απόγνωσης

Λίγο μετά την εξαφάνιση της Maricar, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Reporter» η φίλη της έλαβε ένα μήνυμα που χαρακτηρίστηκε ως «παράξενο». Το μήνυμα ήταν γραμμένο στην εθνική γλώσσα των Φιλιππίνων, -την οποία οι δύο κοπέλες δε χρησιμοποιούσαν μεταξύ τους-, και ανέφερε πως θα πάει στην οδό Λήδρας και θα περάσει στα κατεχόμενα, ενώ πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτόν», χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται το οτιδήποτε. Η μητέρα της Maricar, αν και έβλεπε ορατό το ενδεχόμενο η κόρη της να είναι νεκρή, κλήθηκε από την Αστυνομία να δώσει δείγμα DNA, και δήλωσε πως θα αποδεχθεί οτιδήποτε, φτάνει να μάθει εάν η κόρη της είναι ζωντανή ή νεκρή.

Ο εργοδότης της μητέρας της Maricar κ. Κωνσταντινίδης σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, τόνισε πως εάν οι Αρχές έπρατταν αυτά που τους είχαν εισηγηθεί όταν κατήγγειλαν την εξαφάνιση της Maricar, τότε ίσως να κατάφεραν να γλιτώσουν αρκετές κοπέλες από τον «Ορέστη». Ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε πως στις 13 Δεκεμβρίου 2017 ενημέρωσε την Αστυνομία για την εξαφάνισή της, ωστόσο οι αρχές τού δήλωσαν πως πρέπει να αναμένουν 48 ώρες ώστε να ξεκινήσουν οι έρευνες. «15 Δεκεμβρίου πήγα προσωπικά στη Λευκωσία, έχουμε ανταλλάξει και επιστολές. Πήγαμε τρεις ή τέσσερις φορές για καταθέσεις. Οι απαντήσεις που παίρναμε πανομοιότυπες. Στις επιστολές παραθέτω τους λόγους ότι δεν υπήρχε αιτία να φύγει η ελλείπουσα, τα χρήματα ήταν στην τράπεζα και δεν είχε ταξιδιωτικά έγγραφα μαζί της. Η απάντηση ήταν πάλι πανομοιότυπη, με κάποιον έχει φύγει και είναι εντάξει», ανέφερε ο εργοδότης της μητέρας της Maricar. «Ικετεύαμε τις αρχές να δουν τα τηλεφωνικά δεδομένα από την ημέρα που είχε χαθεί. Αν το έκαναν από το 2017, δε θα είχαν γίνει όλα αυτά τώρα». Σημείωσε παράλληλα, πως η μητέρα της νεαρής δεν γνώριζε την ύπαρξη του «Ορέστη».

Livia Florentina Bunea – Elena Florentina Bunea

Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 είχαν δηλωθεί ως ελλείπουσες η Livia Florentina Bunea και η κόρη της Elena Natalia Bunea από τη Ρουμανία. Τη δήλωση της εξαφάνισής τους έκανε ο εν διαστάσει σύζυγός της Livia. Συγγενείς από το εξωτερικό αλλά και γείτονες τις έψαχναν απεγνωσμένα χωρίς ανταπόκριση. Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Sigma στις 24 Οκτωβρίου 2016, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας είχε δηλώσει ότι τα δύο πρόσωπα είχαν εγκαταλείψει το σπίτι όπου διέμεναν στον Άγιο Παύλο στη Λευκωσία μαζί με τα προσωπικά τους αντικείμενα. «Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αποτελέσματα για το πού βρίσκονται, όλα τα ενδεχόμενα διερευνώνται», είχε δηλώσει τότε ο κ. Αγγελίδης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sigma, η 8χρονη είχε θεαθεί να μπαίνει βιαστικά σε φαρμακείο της γειτονιάς με μια άγνωστη γυναίκα. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, φίλη της Livia, επί καθημερινής βάσεως επικοινωνούσε με τις Αρχές όπου ζητούσε να καταθέσει και να βοηθήσει στις έρευνες για τον εντοπισμό τους, αποκαλύπτοντας πως μέλη της αστυνομικής δύναμης δεν μετέβησαν ποτέ στο σπίτι όπου διέμεναν, κάτι που είχε ισχυριστεί ο κ. Αγγελίδης. Άτομο του στενού κύκλου της ελλείπουσας, ανέφερε πως η μητέρα φρόντιζε ιδιαίτερα την 8χρονη κόρη της, η οποία ήταν αυτιστική. Μάλιστα, το άτομο αυτό ήταν το δεύτερο που δήλωνε πως η Αστυνομία δεν επισκέφθηκε ποτέ την οικία τους.

Η Livia λίγο πριν από την εξαφάνισή της και κατά την προσπάθεια της για εξασφάλιση επιδομάτων από το κράτος σύνταξε μια επιστολή όπου κατέγραφε τις ανάγκες της και τη ζωή της αλλά και τους φόβους της για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο και το τι είχε υποστεί από αυτό, χωρίς όμως να υπήρξε κάποια παρέμβαση από τις αρχές γι’ αυτή την αναφορά. Η Livia Florentina έκανε την τελευταία της δημόσια ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook τον Αύγουστο του 2016.

Arian Palanas Lozano

Στις 21 Ιουλίου 2018 η Ariana Palanas Lozano 28 ετών από τις Φιλιππίνες δηλώθηκε ως ελλείπον πρόσωπο από την Αστυνομία. Η 28χρονη εργαζόταν ως οικιακή βοηθός στο σπίτι της πρώην βοηθού αρχηγού Αστυνομίας, η οποία είχε δηλώσει την εξαφάνισή της μετά από εκδρομή που υποτίθεται ότι θα πραγματοποιούσε η Arian με φίλη της στις Πλάτρες. Η εργοδότις της 28χρονης αφού επικοινώνησε με τη φίλη της Arian, της ανέφερε πως η ίδια δεν γνώριζε για την εκδρομή. Η υπόθεση αρχειοθετήθηκε από ως μη αστυνομικής φύσεως, με την Αστυνομία να κλείνει το φάκελο θεωρώντας για τους δικούς της λόγους, πως η 28χρονη είχε φύγει στο εξωτερικό μέσω κατεχομένων.

 

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο Δικαστήριο, ο 35χρονος παραδέχθηκε πως γνώρισε την 28χρονη μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Badoo. Την ημέρα εξαφάνισής της ο ύποπτος συναντήθηκε στο σπίτι του με την 28χρονη με την οποία αφού είχαν ερωτική επαφή την στραγγάλισε και ακολούθως την πέταξε στο φρεάτιο στο Μιτσερό. Παρά την παραδοχή του, παραμένει άγνωστο εάν η σορός που ανευρέθηκε το περασμένο Σάββατο ανήκει στην Arian, αφού ακόμη δεν έχει ταυτοποιηθεί.

Το έβδομο θύμα αγνώστων στοιχείων

Ανάμεσα στα θύματα του «Ορέστη» βρίσκεται και μια γυναίκα από το Νεπάλ ή την Ινδία, το πτώμα της οποία εντοπίστηκε το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης σε λάκκο στο Πεδίο Βολής Ξυντούς στην Ορούντα.

 

Τον χώρο όπου εντοπίστηκε η σορός υπέδειξε ο 35χρονος, ενώ παράλληλα παραδέχθηκε ότι τη σκότωσε το καλοκαίρι του 2018, χωρίς να προσδιορίσει ακριβώς το χρόνο ενώ δεν θυμόταν το όνομά της. Το πτώμα της εντοπίστηκε σε πλήρη αποσύνθεση.

Πηγή: Η Καθημερινή / των Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα και Σταύρη Φράγκου

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X