ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Ο ηλεκτρονικός πόλεμος επηρεάζει και την Κύπρο»

«Η Κύπρος δεν έχει την δυνατότητα να αποτρέψει τις παρεμβολές»

24news team

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος που εκτυλίσσεται στη Μέση Ανατολή, ένεκα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Κύπρο, καθώς επιφέρει επιπτώσεις στη λειτουργία των GPS στη χώρα αλλά και παρεμβολές στους τηλεοπτικούς δείκτες.

Ο Ειδικός σε θέματα Ασφάλειας Διαδικτύου, Ντίνος Παστός, μιλώντας στην εκπομπή «Alpha Καλημέρα», εξήγησε ότι «φαίνεται να υπάρχει μια μεγάλη παρεμβολή από τα Μέσα που έχουν στη μέση Ανατολή, είτε οι Αμερικάνοι, είτε όσοι συμμετέχουν σε αυτή την αναταραχή. Βλέπουμε ότι οι ιστοσελίδες που δημοσιεύουν τον χάρτη της περιοχής, έχουν κοκκινίσει την περιοχή της Κύπρου μέχρι και την Τουρκία και το Ισραήλ. Ακόμα και η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη είναι κόκκινη. Αυτό μας λέει ότι τα συγκεκριμένα μέτρα τα χρησιμοποιούν για να μπορέσουν να αποτρέψουν τη χρήση του GPS για στρατιωτικούς σκοπούς ή γενικώς για να μπορέσουν να δημιουργήσουν μια αναταραχή στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Είναι επίσης και μια επίδειξη δύναμης».

«Το σύστημα του GPS με την τοποθέτηση του στίγματος, δεν έχει σχέση με παρακολουθήσεις. Είναι καθαρά για να σταματήσει η σωστή λειτουργία του ή για να χάσει και την εμβέλεια του, ώστε να μην δουλεύει σωστά», τονίζει.

Το σύστημα GPMJAM (παρεμβολής για απενεργοποίηση GPS), συνεχίζει ο κος Παστός, «θεωρώ ότι θα είναι προσωρινό, ωστόσο είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσει ακόμα και κάποιες επιχειρήσεις. Υπάρχουν εταιρείες που χρησιμοποιούν το σήμα αυτό. Ακόμα και αεροπλάνα πολιτικά, drones και οτιδήποτε χρησιμοποιεί συντεταγμένες, συγχρονίζεται με αυτό το σύστημα». Ξεκαθαρίζει όμως ότι, «το σύστημα αυτό δεν έχει σχέση με παρακολουθήσεις».

Ο κος. Παστός τόνισε ότι πρόκειται για το ίδιο σύστημα που χρησιμοποιούν τα αεροπλάνα και τα πλοία. Όσο για το ποιος διασφαλίζει την ασφάλεια των πτήσεων, ανέφερε ότι «τη ρύθμιση των πτήσεων γενικά στην Ευρώπη την ελέγχει το "euro control" και οι αντίστοιχες υπηρεσίες σε κάθε χώρα. Το "euro control" έχει ξανακάνει παρατήρηση για παρεμβολές που υπάρχουν, και συγκεκριμένα στην Κύπρο. Σίγουρα προκαλούν προβλήματα στους χειριστές, ωστόσο έχουν δευτερεύοντα συστήματα για να μπορούν να επικοινωνούν με τα αεροπλάνα, σε περίπτωση που χαθεί το στίγμα. Είναι αναμενόμενο όμως ότι το στίγμα τους θα παρεμβάλλεται και θα κινείται στο ραντάρ».
Η Κύπρος δεν έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει αυτές τις παρεμβολές

Ο κος. Παστός, μιλώντας στην «Καθημερινή», εξήγησε ότι το πόσο θα υπολειτουργούν οι συσκευές GPS εξαρτάται από το πόσο μεγάλες θα είναι οι παρεμβολές. Όσο πιο κοντά βρίσκεσαι στη θάλασσα, διευκρίνισε, τόσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα. Η Κύπρος δεν έχει την δυνατότητα να αποτρέψει τις παρεμβολές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση