ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σοκαριστικές περιγραφές - «Οι γιατροί έκαναν χειρουργεία στο έδαφος»

Σοκάρουν οι περιγραφές λίγο μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα

«Υπάρχουν σπασμένα τζάμια παντού. Υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν να βρουν καταφύγιο. Κάποια σημεία του νοσοκομείου καίγονται. Δεν ξέρω αν είναι μόνο η αίθουσα των επειγόντων... Σίγουρα έχει φωτιά στα χειρουργεία... Ένα μέρος της οροφής έχει καταρρεύσει». Με αυτά τα λόγια, ο χειρουργός Γκασάν Αμπού Σιτά περιγράφει στο BBC το χάος που επικράτησε στο νοσοκομείο Αλ Άχλι στη Γάζα, λίγο μετά την έκρηξη που προκάλεσε εκατοντάδες νεκρούς. Και επιβεβαιώνει αυτό που λένε οι Παλαιστίνιοι οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στη Γάζα: Ότι «δεν υπάρχει μέρος να κρυφτείς από τις βόμβες». Κάτι το οποίο επικαλείται και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος καλεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας περιγράφει σκηνές απερίγραπτης φρίκης: «Τα συνεργεία των ασθενοφόρων ως τώρα αφαιρούν ανθρώπινα μέλη από τα θύματα που έχουν διασκορπιστεί στο νοσοκομείο», τονίζοντας ότι «ο αριθμός των θυμάτων και των τραυματισμών τους ξεπερνά τις δυνατότητες των ιατρικών ομάδων και των ασθενοφόρων. Οι γιατροί κάνουν χειρουργεία στο έδαφος και στους διαδρόμους, πολλά από αυτά χωρίς αναισθησία και ένας μεγάλος αριθμός τραυματιών περιμένουν ακόμα για επεμβάσεις, καθώς οι ιατρικές ομάδες προσπαθούν να σώσουν τις ζωές τους στην εντατική».

Ο Δρ Αλ Κούντρα, σε δήλωσή του, νωρίς σήμερα το πρωί, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός «έχει αυξηθεί στους 212 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων 36 γυναίκες, 61 παιδιά και 16 ηλικιωμένοι. Επιπρόσθετα, υπάρχουν 1400 τραυματίες, μεταξύ των οποίων 400 παιδιά και 270 γυναίκες, λόγω των βίαιων βομβαρδισμών στην πόλη της Γάζας ως τώρα».

«Οι σκηνές που εκτυλίσσονται στο νοσοκομείο Αλ Άχλι ήταν απερίγραπτες», περιγράφει ο εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας Δρ Άσραφ Αλ Κούντρα σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Facebook πριν από λίγο.

«Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να περιμένουν για επεμβάσεις και οι ιατρικές ομάδες προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους στην εντατική». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολλά από τα θύματα ήταν παιδιά και γυναίκες που είναι τόσο βαριά τραυματισμένοι που είναι αδύνατο να αναγνωριστούν, αφού «έχουν χάσει τα χαρακτηριστικά τους», προσθέτοντας ότι πολλά από τα τραύματα που έχουν υποστεί «ξεπερνούν τις δυνατότητες των ιατρικών μας ομάδων».

Και ενώ εκατοντάδες νεκροί κείτονται στο πάτωμα του βομβαρδισμένου νοσοκομείου, πλήθη τραυματιών -στο χάος που επικρατεί είναι αδύνατο κανείς να υπολογίσει με ακρίβεια αριθμούς νεκρών και τραυματιών- μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Σίφα για τις πρώτες βοήθειες. Γιατροί του νοσοκομείου Αλ Άχλι λένε πάντως ότι στην περιοχή βρίσκονταν περίπου 4.000 εκτοπισμένοι που αναζητούσαν άσυλο και πως ως αυτές τις ώρες επικρατεί χάος.

Με την οργή να προκαλεί πλημμύρα διαδηλώσεων σε πόλεις της Μέσης Ανατολής, αλλά και έξω από τις πρεσβείες του Ισραήλ σε τρίτες χώρες, εκπρόσωποι των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων επιμένουν ότι το πλήγμα «δεν προήλθε από αυτούς» αλλά από μια άλλη οργάνωση, την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και υπόσχονται ότι θα το αποδείξουν. Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος επισημαίνει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν που είναι καθ' οδόν προς το Ισραήλ για να συναντήσει τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα κάνει «σκληρές ερωτήσεις, ως φίλος», αναφέρει ότι οι «Ισραηλινοί επιμένουν με ένταση» πως το αιματοκύλισμα στο νοσοκομείο της Γάζας «δεν προκλήθηκε από αυτούς».

Στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο τα οποία αποδίδονται τόσο στη Χαμάς -τα οποία δείχνουν το νοσοκομείο να βομβαρδίζεται από τις IDF- όσο και από το Ισραήλ. Εκπρόσωποι του IDF αναφέρουν ότι έχουν βίντεο και στοιχεία -τα οποία υπόσχονται ότι θα δώσουν στη δημοσιότητα- σύμφωνα με τα οποία, η φονική, πολύνεκρη έκρηξη στο νοσοκομείο οφείλεται σε ρουκέτα η οποία εκτοξεύθηκε από την οροφή του, έπαθε missfire και έπεσε στο σημείο εκτόξευσης, αναφλέγοντας και άλλα πυρομαχικά που βρίσκονταν εκεί. Η Χαμάς πάντως επιμένει ότι η έκρηξη -από την οποία, αναφέρει, είναι περισσότεροι από 500- έγινε από επίθεση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Αρχές της Γάζας, την οποία ελέγχει η Χαμάς κατηγορούν το Ισραήλ και αναφέρουν ότι 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη και αναφέρουν ότι επρόκειτο για αεροπορική επίθεση ην οποία χαρακτηρίζουν «έγκλημα πολέμου», αρνούμενοι τους ισχυρισμούς του Ισραήλ που αποδίδει την έκρηξη σε ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από το νοσοκομείο.

Οι εικόνες της φρίκης από το νοσοκομείο που βομβαρδίστηκε στη Γάζα προκάλεσαν «έκρηξη» διαδηλώσεων, με Παλαιστινίους να πλημμυρίζουν τους δρόμους δεκάδων πόλεων της Δυτικής Όχθης, χθες, με πλήθη να κατευθύνονται εναντίον του Παλαιστινίου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς και πετώντας πέτρες, με τις Αρχές ασφαλείας να απαντούν με δακρυγόνα. Την ίδια ώρα, διαδηλώσεις οργής πραγματοποιούνταν και στον Λίβανο (για τον οποίο οι ΗΠΑ εξέδωσαν έκτακτη ταξιδιωτική οδηγία με την οποία προτρέπουν τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδέψουν στη χώρα), έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ και της Γαλλίας στη Βηρυττό, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Χεζμπολάχ προς μουσουλμάνους και Άραβες να «βγουν αμέσως στους δρόμους και τις πλατείες και να εκφράσουν την οργή τους». Διαδηλώσεις για το μακελειό στο νοσοκομείο της Γάζας έγιναν και στην Τρίπολη και άλλες πόλεις της Λιβύης, την Τεχεράνη, πόλεις της Ιορδανίας και της Τουρκίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, καθώς η τετραμερής σύσκεψη στην Ιορδανία ακυρώθηκε στη σκιά της τραγωδίας στη Γάζα, σκοπεύει να ζητήσει από το Κογκρέσο την αποδέσμευση κονδυλίων ύψους 100 δισεκατ. δολαρίων τις επόμενες μέρες που θα κατευθυνθούν (και) προς το Ισραήλ, ενώ σήμερα, ψηφίζεται στον ΟΗΕ (ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του οποίου, Βόλκερ Τούρκ, δήλωσε ότι η ο βομβαρδισμός στο νοσοκομείο «που προκάλεσε φρικτό θάνατο εκατοντάδων είναι εντελώς απαράδεκτος», ακολουθώντας τις καταδίκες σχεδόν όλων των χωρών του κόσμου) η πρόταση της Βραζιλίας για «ανθρωπιστικές παύσεις» στη σύρραξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινιακών ενόπλων δυνάμεων, ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική κρίση γιγαντώνεται. Πάντως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωνε χθες «αισιόδοξος» ότι η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα θα φτάσει από την Αίγυπτο, τη μόνη είσοδο στη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Πρόσθετε δε ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να συζητούν με τους Ισραηλινούς για την ανάγκη να προστατευθούν οι ζωές των αθώων πολιτών».

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση