ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έσωσαν το πόδι 29χρονης που τραυματίστηκε από βόμβα πριν 5 χρόνια

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

ΚΥΠΕ

Σε μια πρωτοποριακή επέμβαση, οι γιατροί της Ορθοπεδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) κατάφεραν να σώσουν το πόδι 29χρονης γυναίκας, η οποία υπέστη πριν 5 χρόνια ανοιχτό κάταγμα μηριαίου από πολεμικό τραύμα (βόμβα) και η οποία είχε ήδη υποβληθεί σε πολλές επεμβάσεις σε άλλες χώρες, χωρίς επιτυχία.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο ΟΚΥπΥ αναφέρει ότι η ασθενής έφτασε στην Κύπρο με σηπτική ψευδάρθρωση του κατάγματος, με το οστό να είχε αποικιστεί από μικρόβια.

Για να καταφέρουν το επιτυχημένο αποτέλεσμα στην περίπτωση της 29χρονης γυναίκας, οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας τοποθέτησαν μαγνητικό ενδομυελικό ήλο οστεομεταφοράς, προκειμένου να καλυφθεί κενό 8 εκατοστών, προσθέτει.

Ο ΟΚΥπΥ εξηγεί ότι πριν την οστεομεταφορά οι γιατροί προέβησαν σε οστεοτομία σε υγιές τμήμα του οστού και διάταση της οστεοτομίας με ρυθμό ένα χιλιοστό την ημέρα.

Για τη δημιουργία των 8 εκατοστών νέου οστού χρειάστηκαν συνολικά 80 ημέρες.

Οι γιατροί, για τη διάταση της οστεοτομίας και τη δημιουργία νέου οστού χρησιμοποίησαν δύο μαγνήτες, ένα εντός του ήλου και ένα εξωτερικά.

Σημειώνεται ότι η οστεομεταφορά έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Επίσης, ο ΟΚΥπΥ αναφέρει ότι η τεχνική της οστεομεταφοράς δεν είναι καινούργια, αλλά έως τώρα γινόταν με εξωτερική οστεοσύνθεση, γεγονός που δυσκόλευε τον ασθενή στην καθημερινότητα του.

Εξάλλου, σημειώνει ότι η χρήση του μαγνητικού ενδομυελικού ήλου επιτρέπει την επιστροφή του ασθενούς σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής καθώς βρίσκεται εντός του οστού. Χρησιμοποιείται για κάλυψη οστικών ελλειμάτων, είτε σηπτικών είτε άσηπτων.

Ο Υπεύθυνος Ιατρός για την ασθενή ήταν ο Δρ Ιωάννης Ορφανός, Ορθοπεδικός Παίδων.

Πρόκειται για την πρώτη επέμβαση τοποθέτησης αυτού του ήλου, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα.

Το περιστατικό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 79ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 04 έως τις 07 Οκτωβρίου του 2023.

Σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ η Ορθοπεδική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας προσφέρει μοναδικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες που δεν προσφέρονται από άλλους παρόχους στην Κύπρου, εντός και εκτός του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), ενώ σημειώνει πως η καταρτισμένη και εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα, αποτελούμενη από ιατρούς ορθοπεδικούς, πλαστικούς χειρουργούς, φυσικοθεραπευτές λοιμωξιολόγους και άλλους ειδικούς, οι οποίοι διαθέτουν πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία συνεργάζεται στενά με σκοπό τη βέλτιστη θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση