ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Νικητάρι: «Ήταν σαν να έπεσε βόμβα» (pics,vid)

Άμεση πρόκειται να είναι η στήριξη της Κυβέρνησης προς τις πληγείσες οικογένειες

Καταστροφικές ήταν οι συνέπειες των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν χωριά της Επαρχίας Λευκωσίας την Δευτέρα (14/12).

Κυρίως στο Νικητάρι, αρκετές οικογένειες έμειναν άστεγες, αφού μέσα σε λίγα μόλις λεπτά είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται εξαιτίας του ανεμοστρόβιλου που «χτύπησε» την περιοχή.

Στο πέρασμά του ο ανεμοστρόβιλος διέλυσε στην κυριολεξία κατοικίες, ενώ σε άλλες προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές. Δέκα άτομα, από τρεις οικογένειες των οποίων τα σπίτια πλέον δεν είναι κατοικήσιμα και δεν είχαν χώρο να διανυκτερεύσουν, μεταφέρθηκαν και φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας. Άλλες οικογένειες φιλοξενήθηκαν από οικεία τους πρόσωπα μέχρι να επιλυθούν τα προβλήματα που προέκυψαν.

Συγκλονίζει το σκηνικό:

Σαν βομβαρδισμένο τοπίο μοιάζει το Νικητάρι μετά το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου.

Όπως θα δείτε στις πιο κάτω εικόνες και βίντεο που παρουσιάζει το 24news, οι καταστροφές γίνονται ευκόλως αντιληπτές με την πρώτη ματιά.

*Φωτογραφίες από τις ζημιές στο Νικητάρι

Μιλώντας στην ιστοσελίδα μας, κάτοικοι της περιοχής αναφέρθηκαν κυρίως στον τρόμο που ένιωσαν με το ξέσπασμα του ανεμοστρόβιλου αλλά και για τις συνέπειες των καταστροφών. Στο μυαλό όλων είναι η επόμενη μέρα, πώς θα σταθούν ξανά στα πόδια τους, κυρίως όσοι έμειναν από τη μια στιγμή στην άλλη άστεγοι…

Σοκ προκαλούν και οι περιγραφές των όσων συνέβησαν. Άνθρωποι είδαν ολόκληρα ντεπόζιτα να πέφτουν μέσα σε σπίτια, δέντρα και ταμπέλες να ξεριζώνονται, στέγες να υποχωρούν. Τα όσα έζησαν μοιάζουν σαν ένα κακό όνειρο, σαν εφιάλτης!

«Ευτυχώς δεν είχαμε τραυματία»

Μιλώντας στο 24news ο κοινοτάρχης του Νικηταρίου, κ. Κυριάκος Αλεξάνδρου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα 2/3 των υποστατικών του χωριού έχουν υποστεί ζημιές, ενώ σε 10 κατοικίες οι στέγες, τα έπιπλα και άλλα αντικείμενα καταστράφηκαν.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για κανονικές κατοικίες και όχι διαμορφωμένες με άλλα υλικά (λ.χ. τσίγκους, λαμαρίνες κ.ά.).

*Φωτογραφίες από τις ζημιές στο Νικητάρι

Ο κ. Αλεξάνδρου, σχολίασε την επικοινωνία που είχε η κοινότητα με την Πολιτική Άμυνα, η βοήθεια της οποίας ήταν άμεση. Επίσης, το κράτος πρόκειται να βοηθήσει άμεσα με χρηματικά ποσά τις πληγείσες οικογένειες, ενώ συνεχίζουν να καταγράφουν ζημιές.

«Τραγικό το θέαμα, ήταν σαν να έπεσε βόμβα» είπε χαρακτηριστικά ο κοινοτάρχης της περιοχής, ερωτηθείς για τη στιγμή που ο ανεμοστρόβιλος σάρωνε τα πάντα στο πέρασμά του.

Όσον αφορά τραυματισμούς προσώπων, φαίνεται ότι από θαύμα δεν υπήρξαν. «Ευτυχώς δεν αναφέρθηκε κάποιο περιστατικό», είπε ο κ. Αλεξάνδρου ενώ συμπλήρωσε: «Οι άνθρωποι ήταν μέσα στο σπίτι τους και παρά το ότι έφυγαν στέγες, δεν είχαμε τραυματία».

Ο κ. Αλεξάνδρου αναφέρθηκε και στη βοήθεια που πρόκειται να προσφέρει το κράτος στις περισσότερο πληγείσες οικογένειες, οι οποίες θα λάβουν ένα ποσό ύψους 2 χιλιάδων ευρώ.

*Φωτογραφίες από τις ζημιές στο Νικητάρι

Επισκέφθηκε το σημείο ο Υπ. Εσωτερικών:

Στην περιοχή βρέθηκε την ίδια μέρα που σημειώθηκαν οι καταστροφές ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής ο οποίος σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις ανθρώπινες ανάγκες μετά το τραγικό συμβάν: «Το Υπουργείο Εσωτερικών, η Πολιτική Άμυνα, το Υπουργείο Γεωργίας, είναι επί ποδός από το πρωί της Δευτέρας (14/12). Είναι και τα συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης στην πληγείσα περιοχή. Η πρώτη μας έννοια βεβαίως ήταν η αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των ανθρώπων».

Ο κ. Νουρής σημείωσε ότι ο Υπουργός Γεωργίας, ταξίδευε εκείνη τη στιγμή στο εξωτερικό, και δεν μπορούσε βεβαίως να ήταν εκεί, όμως όσον αφορά τις πληγείσες κτηνοτροφικές μονάδες και θέματα που αφορούν την γεωργία, θα τα επιληφθούν. Πρόσθεσε ότι θα ενημερωθεί και το Υπουργικό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρία.

*Φωτογραφίες από τις ζημιές στο Νικητάρι

Ο ΥΠΕΣ είπε ότι πρόκειται να επιδοτηθούν άμεσα όσοι τα σπίτια τους είναι ακατάλληλα, με ένα ποσό της τάξης των €2.000 για να μπορούν να κινηθούν αυτές τις μέρες που είναι και γιορτινές.

«Και βεβαίως θα ακολουθήσει η καταγραφή των ζημιών για να μπορέσουμε στη συνέχεια να αποτιμήσουμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν υποστεί ζημιές. Κατά αναλογία θα γίνει το ίδιο και στις κτηνοτροφικές περιοχές», κατέληξε.

Μετρούν πληγές, ανησυχούν και ελπίζουν

Τα καιρικά φαινόμενα δεν μπορεί ο άνθρωπος να τα ελέγξει. Αυτό είναι δεδομένο, ωστόσο υπάρχουν πράγματα που οφείλουν να γίνουν με στόχο την προστασία των οικογενειών που έμειναν χωρίς σπίτι.

Εύλογα οι περί ων ο λόγος κάτοικοι ανησυχούν για το μέλλον, την ώρα που οι αρμόδιοι υπόσχονται βοήθεια, γεγονός που δίνει ελπίδες στους πληγέντες.

Ας ελπίζουμε να μη χρειαστεί να επανέλθουμε εκ νέου με ρεπορτάζ για το τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X