ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Live - Τα βλέμματα στραμμένα στην Β΄ φάση

Όλες οι εξελίξεις στο 24news

Η Κύπρος επιστρέφει στην κανονικότητα της έπειτα από τα μέτρα που λήφθηκαν με στόχο τον περιορισμό του νέου κορωνοϊού, COVID-19.

Από τις 4 Μαΐου, η Κύπρος έκανε «πρεμιέρα» με την Α' φάση της σταδιακής άρσης μέτρων.

Υπενθυμίζουμε ότι άνοιξαν τις πύλες τους:

-Κατασκευαστικός τομέας και όλες οι παρεμφερείς οικονομικές δραστηριότητες

- Λιανικό εμπόριο – επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων , εκτός από εκείνα που στεγάζονται εντός εμπορικών κέντρων/πολυκαταστημάτων. Οι ημέρες και οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων θα καθοριστούν από το Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Υπουργείο Υγείας

-Λαϊκές αγορές, πλανοδιοπώληση

(Δείτε εδώ όλα όσα ισχύουν)

Μέτρα Διακίνησης

3 SMS την ημέρα, η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει από τις 10 μμ μέχρι 6 π.μ. (Διαβάστε όλα όσα ισχύουν για τα sms ΕΔΩ)

Στο μεταξύ,την απόφαση να λειτουργήσουν από την 21η Μαΐου τα Δημοτικά σχολεία και τα Γυμνάσια της χώρας, κατά τη β’ φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων, ανακοίνωσε την Παρασκευή (15/5) ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, λέγοντας παράλληλα ότι θα συνεχίσει η φοίτηση των μαθητών της Γ’ τάξης Λυκείου και του Γ’ έτους των Τεχνικών Σχολών. (Διαβάστε τι θα ισχύει ΕΔΩ)

Ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 916 (περιλαμβανομένων και των 12 που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις). Τα 4 νέα κρούσματα τα οποία ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας σήμερα Σάββατο(16/5) εντοπίστηκαν έπειτα από τεστ σε σχολεία.

Η επιδημιολογική εικόνα κρίνεται από τους ειδικούς άκρως ικανοποιητική λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της Β' Φάσης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Το 24news σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

20:00 - Βρετανία: Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 170

Ο αριθμός των ασθενών που πέθαναν στο Ηνωμένο Βασίλειο από επιπλοκές της νόσου COVID-19 αυξήθηκε κατά 170 και ανέρχεται πλέον σε 34.636, ανακοίνωσε ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Άλοκ Σάρμα σήμερα, τη μικρότερη αύξηση στον επίσημο απολογισμό από την 24η Μαρτίου.

Ο αριθμός των θανάτων που ανακοινώθηκε σήμερα είναι πολύ μειωμένος από τους 468 νέους θανάτους που ανακοινώθηκαν πριν από 24 ώρες.

Εντούτοις, το Σαββατοκύριακο, ο αριθμός των κατεγεγραμμένων θανάτων είναι μικρότερος από εκείνον που καταγράφεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ υγειονομικοί αξιωματούχοι στην Αγγλία γνωστοποίησαν ότι το σύστημα Ενημέρωσης για τους Ασθενείς Covid δεν λειτουργούσε για κάποιο διάστημα χθες.

«Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης ενδέχεται, επομένως, να αντικατοπτρίζονται στον αριθμό των θανάτων που ανακοινώνονται σήμερα» επισημαίνει το NHS England.

Ο Σάρμα ανέφερε ότι 243.303 άνθρωποι στη Βρετανία έχουν προς το παρόν διαγνωστεί θετικοί για τον ιό, μια αύξηση 3.142 κρουσμάτων από χθες Σάββατο.

19:15 - Αυτό είναι το πρωτόκολλο για τους ηθοποιούς - Τι γίνεται με τις ερωτικές σκηνές

18:55 - Πάφος: Έπαιζαν ρακέτες και θα τους κοστίσει ακριβά

18:25 - Κορωνοϊός - Ελλάδα: 15 νέα κρούσματα

17:50 - Κύπρος: Δύο νέα κρούσματα

16:30 - Νεκρή 46χρονη από κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη. Στους 163 νεκρούς στην Ελλάδα

Μια 46χρονη γυναίκα είναι το 163ο θύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Αγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη. Όπως έγινε γνωστό, η άτυχη γυναίκα που κατέληξε λίγο πριν από τις δυόμιση το μεσημέρι υπέφερε από αρτηριακή υπέρταση και νοσογόνο παχυσαρκία.

Σημειώνεται ότι στο ίδιο νοσοκομείο είχε καταλήξει τον Απρίλιο και ένας 35χρονος άνδρας, που είναι το νεώτερο θύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα και δεν είχε υποκείμενα νοσήματα. Για τον θάνατό του, μάλιστα, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα μετά από εισαγγελική παραγγελία.

16:25 - Αρχίζει η διαδικασία εργαστηριακού ελέγχου σε εργαζόμενους σε κομμωτήρια/κουρεία/ινστιτούτα αισθητικής και χώρους εστίασης

Σε συνέχεια απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 13 Μαΐου 2020, για τη διενέργεια 10,000 δειγματοληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων σε εργαζόμενους σε κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και χώρους εστίασης, επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν κατά τη 2η φάση της στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η διεξαγωγή της δειγματοληψίας θα αρχίσει στις 18 Μαΐου 2020 και θα ολοκληρωθεί στις 5 Ιουνίου 2020.

Συγκεκριμένα, οι 7,500 εργαστηριακές εξετάσεις απευθύνονται σε εργαζόμενους του τομέα εστίασης, και οι 2,500 εξετάσεις σε εργαζόμενους κομμωτηρίων/κουρείων/ινστιτούτων αισθητικής/κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ).

Οι εργαζόμενοι στις πιο πάνω επιχειρήσεις μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με το εργαστήριο που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα για διευθέτηση ραντεβού στο σημείο δειγματοληψίας που επιθυμούν. Τα σημεία δειγματοληψίας αναφέρονται στον σχετικό πίνακα.

Σημειώνεται ότι την ευθύνη για τη διευθέτηση ραντεβού έχει ο κάθε εργαζόμενος προσωπικά και όχι οι διαχειριστές των επιχειρήσεων, ενώ την ευθύνη για την οργάνωση των ραντεβού και τη δειγματοληψία έχει το εργαστήριο που ανέλαβε τη Σύμβαση.

13:40 - Αρχιεπίσκοπος: Έγνοια μας να μην δημιουργηθεί συμφόρηση στις εκκλησίες

Αυτό που έχουμε έγνοια είναι να μην επιτρέψουμε να δημιουργηθεί συμφόρηση στις εκκλησίες με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα να μεταδοθεί η ασθένεια του κορωνοϊού εξαιτίας της αδιαφορίας μας, δήλωσε την Κυριακή ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί Λευκωσίας.

Όπως είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, «με πολλή προσοχή εκ μέρους μας, δώσαμε οδηγίες στους κληρικούς μας να διευθετήσουν τους ναούς ώστε να μπορούν να δεχθούν περισσότερους πιστούς, τηρώντας βέβαια μεγάλες αποστάσεις».

Πρόσθεσε ότι «εντός των επόμενων ημερών θα έχουμε ακόμη πιο ελεύθερη την πρόσβαση στους ναούς μας κι ευελπιστώ, αυτή τη διαρρύθμιση τού ναού που βλέπω εδώ, να την έχουν τηρήσει και όλοι οι ναοί τής Κύπρου μας».

Καταλήγοντας ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε «να περάσει σύντομα αυτή η δοκιμασία».

12:40 - Μόνο άτομα με ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού στο ΓΝ Λεμεσού

Κανένας ασθενής που επιβεβαιωμένα έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό δεν νοσηλεύεται και σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, παρά μόνο 15 άτομα με ύποπτα συμπτώματα.

Σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, από τις επτά χθες βράδυ μέχρι τις επτά σήμερα το πρωί, εξετάστηκαν τέσσερις πολίτες στο ΤΑΕΠ του ΓΝ Λεμεσού και έγιναν δυο εισαγωγές, ενώ ένα άτομο επισκέφθηκε για εξέταση τον Θάλαμο Βραχείας Νοσηλείας, χωρίς να χρειαστεί να γίνει εισαγωγή.

Στον 5ο όροφο του νοσοκομείου νοσηλεύονται 15 άτομα με ύποπτα συμπτώματα COVID-19, ενώ δεν νοσηλεύεται κανένας ασθενής με κορωνοϊό στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

11:55 - Δέκα πρόσωπα υπό διερεύνηση για κορωνοϊό νοσηλεύονται στο ΓΝ Λάρνακας

Συνολικά δέκα πρόσωπα, υπό διερεύνηση για κορωνοϊό, νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Τα επτά άτομα νοσηλεύονται στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου, ενώ τρία πρόσωπα βρίσκονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας χωρίς όμως να είναι διασωληνωμένα.

Εν τω μεταξύ στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden Resort, στην Τερσεφάνου φιλοξενούνται σήμερα 47 άτομα τα οποία θα παραμείνουν μέχρι την πλήρη αρνητικοποίησή τους.

11:50 - Συνολικά τέσσερις ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς

Τέσσερις ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς.

Από τους τέσσερις ασθενείς ένα άτομο νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας αφού χρειάζεται πιο στενή παρακολούθηση. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, η υγεία των ασθενών είναι σε καλή γενική κατάσταση.

Σημειώνεται ότι από τις 11 Μαρτίου όταν άρχισε τη λειτουργία του το Νοσοκομείο Αναφοράς, έγιναν μέχρι σήμερα 147 εισαγωγές και δόθηκαν 126 εξιτήρια σε ασθενείς που αποθεραπεύτηκαν και επέστρεψαν στο σπίτι τους.

11:20 - Λύκειο Αραδίππου - Απολύμανση μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων (pics)

10:50 - Κύπρος: Άρχισαν να «χαλαρώνουν» πολίτες και υποστατικά - Πόσους κατάγγειλαν

09:40 - Ξεπέρασαν τα 4,7 εκ τα κρούσματα COVID-19 διεθνώς, πέραν των 310,000 οι θάνατοι, 1,8 εκ αποθεραπεύτηκαν

Στα 4.722.233 ανέρχονται διεθνώς τα κρούσματα COVID-19, με τις ΗΠΑ να εξακολουθούν να καταγράφουν τα περισσότερα περιστατικά αλλά και τα περισσότερα θύματα. Διεθνώς έχουν χάσει τη ζωή τους 313.266 άνθρωποι και 1.813.014 έχουν αποθεραπευτεί.

Από τα ενεργά κρούσματα το 98% νοσηλεύεται σε ήπια κατάσταση και το υπόλοιπο 2% δηλαδή 44.829 ασθενείς είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

Στις ΗΠΑ καταγράφονται 1.507.773 κρούσματα και 90.113 θάνατοι. Δεύτερη χώρα με τους περισσότερους θανάτους είναι το ΗΒ με 34.466. Τα περιστατικά ανέρχονται στα 240.161. Στην Ιταλία τα κρούσματα είναι 224.760 και οι θάνατοι 31.763.

Στην Ισπανία τα περιστατικά κορωνοϊού ανήλθαν στα 276.505 και τα θύματα στα 27.563.

Η Ρωσία ανακοίνωσε συνολικά 272.043 περιστατικά και 2.537 θανάτους. Η Βραζιλία καταγράφει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων συνολικά 233.511. Οι ασθενείς που απεβίωσαν στη χώρα ανέρχονται στους 15.662

09:00 - Επαναλειτούργησαν όλοι οι θάλαμοι ειδικοτήτων και όλα τα τμήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου

Επαναλειτούργησαν όλοι οι θάλαμοι ειδικοτήτων για νοσηλεία ασθενών καθώς και όλα τα τμήματα του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, σύμφωνα με τον δρα Ιωσήφ Μουτήρη, Επιστημονικό Διευθυντή του νοσοκομείου για τον covid- 19.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο δρ. Μουτήρης ανέφερε πως το ΓΝ Πάφου συνεχίζει να λειτουργεί με πληρότητα 60% επί του παρόντος.

Σε σχέση με τα ύποπτα περιστατικά ο δρ. Μουτήρης ανέφερε πως αυτά συνεχίστηκαν και χτες να εξετάζονται στη Μονάδα βραχείας νοσηλείας, η οποία από τη Δευτέρα θα μετακινηθεί σε άλλο χώρο του νοσοκομείου.

Εξάλλου από τους 35 ασθενείς που έχουν εξεταστεί χτες στο ΤΑΕΠ, μερικοί στάλθηκαν για νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές λόγω πληρότητας των θαλάμων του νοσοκομείου .

Ο δρ. Μουτήρης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα χθεσινά κρούσματα σε μαθητές και εργαζόμενους στην εκπαίδευση, εκ των οποίων το ένα στην Πάφο, εκτιμώντας πως θα πρέπει να γίνουν κατάλληλες διευθετήσεις στα σχολεία, προς αποφυγή του κινδύνου διασποράς πιθανών κρουσμάτων, ενόψει της αναμενόμενης λειτουργίας τους , την ερχόμενη Πέμπτη.

Η Κύπρος έχει κάνει πολλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας και θα ήταν κρίμα να οπισθοδρομήσουμε μετά την πρόοδο που σημειώθηκε, συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως το Ιατρείο Δημόσιας Υγείας έχει μετακινηθεί από τη δυτική πλευρά του νοσοκομείου, στο λυόμενο ιατρείο δίπλα από το ΤΑΕΠ και αναμένεται να λειτουργήσει τη Δευτέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση