ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Υπό… έλεγχο όσοι «χαλαρώνουν»!

Σαρωτικοί και εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι για τήρηση των μέτρων

24news team

Στην Β’ φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων εισήλθε από την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου η Κύπρος (Δείτε ΕΔΩ), σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες οι οποίες λόγω των αυξημένων κρουσμάτων που εντοπίζονται στην κοινότητα, ίσως να λαμβάνουν και πιο αυστηρά μέτρα.

Η επιδημιολογική εικόνα όμως της Κύπρου, δείχνει να επιτρέπει την προσεκτική χαλάρωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ποσότητα των τεστ που έγιναν την Κυριακή (7/2) και τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν (σ.σ. 115 από 40,974 εργαστηριακές διαγνώσεις, με ποσοστό θετικότητας: 0,28%).


Κύπρος: Ξεκινά η 2η φάση χαλάρωσης των μέτρων


Οι χαλαρώσεις όμως γίνονται με περιορισμούς και οι αρμόδιες υπηρεσίες, σε συνεργασία με την Αστυνομία, αναμένεται να διενεργούν σαρωτικούς και εντατικούς ελέγχους σχεδόν παντού, ώστε να διαπιστώνεται ότι τηρούνται τα μέτρα.

Από ποιους οι έλεγχοι

Το Υπουργείο Υγεία, σε ανακοίνωσή του ενημέρωσε ότι, για σκοπούς επιτήρησης τόσο των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και ελέγχου τήρησης του μέτρου του εβδομαδιαίου τεστ όπως αναφέρεται στο σημείο 1 πιο πάνω, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι από την Αστυνομία, τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, καθώς και τα αρμόδια Τμήματα των Υπουργείων Εργασίας, Παιδείας, Γεωργίας, Εμπορίου και Εσωτερικών, ανάλογα με τις επιχειρήσεις και τους τομείς που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους.

Τέλος, την ευθύνη για την εφαρμογή των υγειονομικών οδηγιών και της τήρησης του μέτρου για εβδομαδιαία εξέταση στον χώρο του αθλητισμού έχουν ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, καθώς και οι άλλες Ομοσπονδίες που υπάγονται στον ΚΟΑ.

Στο «παιχνίδι» η Αστυνομία

Η Αστυνομία από την αρχή που η πανδημία «κτύπησε» και το νησί μας και επιβλήθηκαν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα, αναπόφευκτα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στους ελέγχους.

Τώρα, πέραν των όσων ελέγχων διενεργούσε σε οχήματα, σε πεζούς κ.α., με το άνοιγμα των malls, του λιανικού εμπορίου και των άλλων χαλαρώσεων που ανακοινώθηκαν μέσω Διατάγματος του Υπουργείου Υγείας, αναμένεται να διενεργεί μαζί με άλλες υπηρεσίες ελέγχους σχεδόν... παντού.

Η Αστυνομία πρόκειται να ελέγχει τους πολίτες για αποστολή SMS, για μάσκες κλπ. Η παρουσία της θα είναι σε πιο κοινόχρηστους χώρους και οι καταγγελίες θα γίνονται εκεί και όταν πρέπει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση