ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Ανέβηκε και πάλι ο αριθμός των κρουσμάτων

Όλες οι εξελίξεις στο 24news

24news team

Η Κύπρος από την Πέμπτη, 21/5, άρχισε να κινείται σε κανονικούς ρυθμούς αλλά με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που γνωρίζαμε. Προστατευτικά μέτρα και αποστάσεις μπαίνουν στην νέα καθημερινότητα του Κύπριου πολίτη.

Από τις 21/5 καταργήθηκαν τα sms ενώ από τις 23/5 άνοιξαν και οι οργανωμένες παραλίες. 

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα και με ανακοίνωση του υπουργού Μεταφορών κ.Καρούσου τα αεροδρόμια πρόκειται να επαναλειτουργήσουν, σε δύο φάσεις. Ανοίγει η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου - Α' Φάση 9-19 Ιουνίου / Β' Φάση: 20 Ιουνίου

Στην Α' Φάση θα πρέπει όλοι οι επιβάτες να κατέχουν πιστοποιητικό το οποίο να καταδεικνύει ότι είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό.

Όλα όσα άνοιξαν από τις 21/5

- Ανοίξαν τα δημοτικά και τα γυμνάσια (Παραμένουν κλειστά η 1η και 2α Λυκείου και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί).

- Επιτρέπονται συναθροίσεις σε οικίες μέχρι 10 άτομα.

- Ελεύθερη διακίνηση σε πάρκα (εξαιρουμένων των παιδότοπων), πλατείες, μαρίνες κτλ., νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10 ανά ομάδα.

- Άνοιξαν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής – μασάζ, δερματοστιξίας.

- Επαναλειτουργία υπηρεσιών εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. Επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, Διευκρινίζεται ότι ανοικτός χώρος θεωρείται και ο χώρος όπου επιτρέπεται το κάπνισμα με βάση τον Περί Ελέγχου του Καπνίσματος Νόμου. Τα άτομα δεν θα υπερβαίνουν τα 10 ανά ομάδα.

Το Σάββατο 23 Μαΐου τα κρούσματα ήταν μηδέν με την Κύπρο να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Το 24news σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις:

19:42 - Φοιτητές μετέβησαν σήμερα από την Κύπρο στην Αθήνα με δυο ναυλωμένες πτήσεις

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι δυο πρώτες ναυλωμένες πτήσεις για μετάβαση φοιτητών/τριών στην Αθήνα προκειμένου να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε πανεπιστημιακές υποχρεώσεις που απαιτούν τη φυσική παρουσία τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, μια τρίτη προγραμματισμένη πτήση ακυρώθηκε από την αεροπορική εταιρεία εξαιτίας της έλλειψης ενδιαφέροντος από φοιτητές/φοιτήτριες, οι οποίοι/οποίες συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο, αφού σύμφωνα με τη δήλωση ενδιαφέροντος που υπέβαλαν θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα.

Συγκεκριμένα, από τον κατάλογο με την πρώτη ομάδα προτεραιότητας, λιγότεροι από τους μισούς ανταποκρίθηκαν τελικά στην έκκληση που έγινε από την αεροπορική εταιρεία και έκλεισαν θέση για μετάβαση στην Αθήνα. Οι πτήσεις συμπληρώθηκαν από φοιτητές/φοιτήτριες της αμέσως επόμενης ομάδας προτεραιότητας.

Τις επόμενες μέρες θα διοργανωθούν και άλλες ναυλωμένες πτήσεις και θα ειδοποιηθούν οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες, σύμφωνα με τις δηλώσεις που υπέβαλαν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

18:54 - Κύπρος - Χώροι εστίασης: «Έχουν εντοπιστεί παραβάσεις»

18:34 - Δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα σήμερα

Δύο κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στην Ελλάδα το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε την Κυριακή ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Δημήτρη Χατζηγεωργίου.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού SARS-CoV-2 στην Ελλάδα ανέρχεται σε 2.878.

Το 55.2% αφορά άνδρες. Από αυτά, 626 (21.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1635 (56%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 19 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Έξι (31.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 84,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι 70 ετών και άνω. Εκατόν ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από τους νεκρούς, οι 50 ήταν γυναίκες (29.2%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 94.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 153.963 κλινικά δείγματα.

17:29 - Κύπρος: 8 τα νέα κρούσματα - Οι πληροφορίες

16:00 - Τεστ ξανά στην Γ Λυκείου ζητούν μαθητές και κηδεμόνες της Β Τεχνικής Σχολής Λ/σιας

Tην επανάληψη του τεστ για τον κορωνοϊό σε ολόκληρη την τρίτη τάξη της Β Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας ζητούν με επιστολή τους από τον Υπουργό Παιδείας, από κοινού το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο και ο Σύνδεσμος γονέων και κηδεμόνων, εκφράζοντας ανησυχία και έντονο προβληματισμό μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος.

Στην επιστολή, που δόθηκε στην δημοσιότητα από πλευράς μαθητών και γονέων και κηδεμόνων, αναφέρεται ότι «σαφέστατα δεν υπάρχει ρατσισμός ή εκφοβισμός προς τον συμμαθητή μας, όλοι μας του συμπαραστεκόμαστε και γνωρίζουμε πως ακολουθούσε πιστά όπως όλοι μας τους κανόνες υγιεινής. Καταλαβαίνετε όμως πως είναι σημαντικό να επαναληφθεί το τεστ για αντικειμενικούς λόγους αλλά και για την ασφάλειά μας».

Από τον ΥΠΠΑΝ ζητούν να γίνουν ξανά τα τεστ δηλώνοντας ότι αν δεν γίνουν, «αρνούμαστε να ξαναπάμε πίσω στις τάξεις μας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα παρατήσουμε τα μαθήματά μας. Εάν και εφόσον χρειαστεί να μείνουμε σπίτι θα συνεχίσουμε κανονικά τα μαθήματά μας μέσω διαδικτύου (Microsoft Teams) ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τις εξετάσεις».

15:22 - Κύπρος: Αυτές είναι οι χώρες χαμηλού και αυξημένου κινδύνου

12:25 - ΣΟΚ: Σύνδεση 41 θανάτων με το Λίβερπουλ-Ατλέτικο!

10:54 - Πάνω από χίλιοι ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία του ΓΝ Πάφου την περασμένη εβδομάδα

Πέραν των χιλίων ασθενών εξυπηρετήθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών πέραν των τριακοσίων ασθενών στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας , σύμφωνα με τον Επιστημονικό Διευθυντή του Νοσοκομείου Πάφου για τη νόσο covid – 19 δρ Ιωσήφ Μουτήρη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο δρ Μουτήρης ανέφερε πως τα χειρουργεία έχουν λειτουργήσει πλήρως, όχι μόνο για τα επείγοντα αλλά και για τα ψυχρά περιστατικά, όπως και οι υπόλοιπες επεμβατικές υπηρεσίες π.χ. οι ενδοσκοπήσεις.

Οι υπόλοιπες υπηρεσίες συνέχισε, όπως το Τμήμα αιμοδιάλυσης, το Τμήμα Θαλασσαιμίας, και το Τμήμα Ψυχικής Υγείας συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς προβλήματα.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως οι θάλαμοι νοσηλείας συνεχίζουν να νοσηλεύουν με πληρότητα μέχρι 80% λόγω της επιφυλακής από την πανδημία.

Ευελπιστούμε συνέχισε, «πως θα δοθεί άδεια να αυξηθεί η δυνατότητα πληρότητας στο μέγιστο 100% πριν από την εφαρμογή της β’ φάσης του ΓεΣΥ».

Ο ίδιος είπε πως στο ΓΝ Πάφου, συνεχίζουν να βρίσκονται σε επιφυλακή και να τηρούν τα αυστηρά μέτρα που άρχισαν να εφαρμόζουν από τα μέσα Μαρτίου.

Παράλληλα πρόσθεσε ο δρ Μουτήρης, το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου προετοιμάζεται για τη δεύτερη και τελική φάση του ΓεΣΥ , που θα αρχίζει σε λίγες μέρες και θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβρη.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως λόγω της διεθνούς ημέρας υπέρτασης θα ήθελε να τονίσει τη σημασία της τακτικής μέτρησης της αρτηριακής πίεσης, επειδή, όπως είπε, η υπέρταση αποτελεί την κύρια πάθηση στον πληθυσμό μας, η οποία παραμένει ασυμπτωματική για πολλά χρόνια.

Επεσήμανε δε, πως η έγκαιρη διάγνωση και συνεπώς η έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία, προστατεύει από τις επικίνδυνες επιπλοκές της υπέρτασης , που είναι το αγγειοεγκεφαλικό επεισόδιο, το έμφραγμα μυοκαρδίου, η καρδιακή ανεπάρκεια και η νεφρική ανεπάρκεια.

Ο δρ Μουτήρης αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι για πρώτη φορά εδώ και 75 ημέρες δεν παρατηρήθηκαν καθόλου κρούσματα κορωνοϊού στις εξετάσεις που έγιναν.

Τα χθεσινά αποτελέσματα ανέφερε έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες, ότι δηλαδή η επιδημία έχει κοπάσει, λόγω της κατάλληλης διαχείρισης που έτυχε στη πατρίδα μας.

Είπε ωστόσο, πως μη γνωρίζοντας πολλά για την επιδημιολογική συμπεριφορά του ιού και φοβούμενοι δεύτερο κύμα, τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα.

10:25 - Άλλα δυο κρούσματα στην πρέμιερ!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X