ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Οι αλλαγές στα μέτρα για το Μεγάλο Σάββατο - Τι απαγορεύεται

Οι διευκρινίσεις από το Υπουργείο Υγείας

24news team

Το φετινό Πάσχα, έρχεται να προστεθεί σε αυτό του 2020 που και τα δύο, δεν θυμίζουν σε τίποτα τους εορτασμούς των προηγούμενων χρόνων, λόγω κορωνοϊού και της επιβολής των μέτρων ώστε να αναχαιτισθεί η διασπορά του στην κοινότητα. 

Φέτος η ακολουθεία και η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως το Μεγάλο Σάββατο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής θα πραγματοποιηθούν ως εξής: «Στις 10:30 μ.μ. θα ψαλλεί ο Κανόνας και στις 11:30 μ.μ. θα γίνει ο Καλός Λόγος και η έναρξη του Όρθρου. Στη συνέχεια, θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία η οποία, οπωσδήποτε θα πρέπει να ολοκληρωθεί την Κυριακή, το αργότερο στις 1 μετά τα μεσάνυχτα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τις 12:00 (μεσάνυχτα)».

Για τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και συγκεκριμένα για το Μεγάλο Σάββατο, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε κάποιες χαλαρώσεις όσον αφορά τον εκκλησιασμό, ενώ ισχύουν και απαγορεύσεις. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Υπουργείο, όσοι πρόκειται να παραστούν σε λειτουργίες πρέπει να προσκομίζουν το αποδεικτικό εμβολιασμού τους για την COVID-19. 

Οι χαλαρώσεις για χώρους θρησκευτικής λατρείας και το Μεγάλο Σάββατο

  • Κατ’ εξαίρεση και μόνο για τις λειτουργίες της Μεγάλης Βδομάδας (26 Απριλίου 2021-2 Μαΐου), επιτρέπεται η παρουσία πιστών στο εσωτερικό των ναών, νοουμένου ότι προσκομίζουν το αποδεικτικό εμβολιασμού τους για την COVID-19, με το οποίο να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με τη μία δόση τουλάχιστον τρεις (3) εβδομάδες πριν και τηρουμένων των μέτρων αποστασιοποίησης. Για την πιο πάνω περίοδο, επιτρέπεται η επίσης η παρουσία προσώπων στα προαύλια των ναών, νοουμένου ότι τα πρόσωπα που παρευρίσκονται είναι καθήμενα και τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.
  • Επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση χωρίς αποστολή SMS για σκοπούς μετάβασης σε χώρους θρησκευτικής λατρείας κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας (26 Απριλίου – 2 Μαΐου) μόνο για τις ώρες της Θείας Λειτουργίας.
  • Κατ’ εξαίρεση και μόνο για το Μεγάλο Σάββατο (1 Μαΐου), για διευκόλυνση της συμμετοχής των πιστών στη Ακολουθία της Ανάστασης το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο για σκοπούς μετάβασης σε χώρο θρησκευτικής λατρείας μέχρι τη 1 τα ξημερώματα (Μεγάλο Σάββατο προς Κυριακή του Πάσχα). Όλες τις υπόλοιπες μέρες, η απαγόρευση μετακίνησης αρχίζει στις 9 το βράδυ.

Όσα ισχύουν για μετακινήσεις και συναθροίσεις

  • Κατ’ εξαίρεση μετακίνηση επιτρέπεται μία φορά ανά ημέρα με την αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών δύνανται να χρησιμοποιούν το Έντυπο Β για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις τους.  Διευκρινίζεται ότι για σκοπούς μετάβασης από και προς την εργασία για σκοπούς εργασίας δεν απαιτείται η αποστολή sms, αλλά ο εργαζόμενος θα πρέπει να παρουσιάσει το Έντυπο Α, υπογεγραμμένο από τον εργοδότη του.
  • Οι κοινωνικές συναθροίσεις σε οικίες απαγορεύονται, πλην των μόνιμα διαμενόντων σε αυτές. Νοείται ότι απαγορεύεται η πραγματοποίηση γεύματος/δείπνου σε οικίες για γάμους και βαφτίσεις.
  • Απαγορεύεται η πρόσβαση και οι κοινωνικές συναθροίσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους συναθροίσεων, και συγκεκριμένα σε πλατείες, πάρκα, φράγματα, εκδρομικούς χώρους, μαρίνες, παραλίες, πεζόδρομους, κτλ.
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση