ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Οδηγοί σαν δολοφόνοι - Το «unlock» έφερε μεθύσια και ουσίες!

Χιλιάδες τα πρόστιμα σε μεθυσμένους ή «φτιαγμένους» οδηγούς

Από τον Μάρτιο του 2020, όταν εμφανίστηκε και στο νησί μας ο κορωνοϊός, ζούμε σε μια άλλη πραγματικότητα από αυτή που συνηθίσαμε. Λόγω της πανδημίας, η Κύπρος στις 23 Μαρτίου 2020 αναγκάστηκε να εισέλθει σε καθεστώς lockdown, ενώ ένα χρόνο μετά ζούμε ακόμα με περιοριστικά μέτρα και υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού. Τον Ιανουάριο, επιβλήθηκε εκ νέου lockdown στο νησί, σε μια πιο χαλαρή μορφή. 

Ωστόσο, μια - κακή - συνήθεια κάποιων συμπολιτών μας φαίνεται ότι δεν άλλαξε ποτέ και μάλιστα όπως θα διαπιστώσετε και πιο κάτω, έχει αυξητικές τάσεις. Ο λόγος για τα πρόσωπα που κάθονται πίσω από το τιμόνι ενώ προηγουμένως καταναλώνουν αλκοόλ ή κάνουν χρήση άλλων απαγορευμένων ουσιών και θέτουν σε κίνδυνο τόσο τη δική τους ζωή όσο και των υπόλοιπων οδηγών ή πεζών που κινούνται στο οδικό δίκτυο. Ως γνωστόν μετά από την κατανάλωση ουσιών ή αλκοόλ, επηρεάζονται οι αντιδράσεις του οδηγού, καθιστώντας την οδήγηση επικίνδυνη τόσο για τη δική του σωματική ακεραιότητα όσο και των άλλων. 

Επίσημα στοιχεία που εξασφάλισε το 24news από το Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας, αποδεικνύουν του λόγο του αληθές.

Όπως θα διαπιστώσετε στον πίνακα πιο κάτω, τον Μάρτιο τον οποίο κατά το ήμισυ ζήσαμε σε μια… κανονικότητα, οι καταγγελίες για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ήταν σε έξαρση, αφού έγιναν 335, ενώ οι οδηγοί που εντοπίστηκαν να έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ήταν 45. Τον επόμενο μήνα, όπου η Κύπρος βρισκόταν σε καθεστώς Lockdown οι καταγγελίες για αλκοόλ και ναρκωτικά, μειώθηκαν αισθητά, όπως και τον Μάιο.


Κύπρος: Μόνο τόσο δικαιούσαι να πιείς και να οδηγήσεις - Οι ποινές


Ωστόσο, με την είσοδό μας στο καλοκαίρι και μέχρι τον Οκτώβριο, όταν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού δεν ήταν τόσο αυστηρά, αφού δεν ίσχυε η απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ επαναλειτούργησαν και οι χώροι εστίασης, παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις καταγγελίες για τα αδικήματα της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, με τους αριθμούς σχεδόν να δεκαπλασιάζονται.

Από τον Νοέμβριο και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021, οι καταγγελίες μειώθηκαν σε σχέση με αυτές που γίνονταν τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο οι αριθμοί παραμένουν ψηλά.

Αυτό που προκαλεί όμως μεγαλύτερη εντύπωση και συνάμα προβληματίζει, είναι η αυξητική τάση που παρατηρείται στις καταγγελίες που αφορούν την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. Πέραν του Απριλίου που έγιναν μόλις 8 καταγγελίες, στους υπόλοιπους μήνες ο αριθμός είναι διψήφιος ενώ σημαντική είναι και η αύξησή τους από τον Σεπτέμβριο και μετά. Τον Ιανουάριο μάλιστα, έγιναν οι περισσότερες καταγγελίες οδηγών που είχαν κάνει χρήση (σ.σ. 91).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X