ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Μόνο τόσο δικαιούσαι να πιείς και να οδηγήσεις - Οι ποινές

«Τσουχτερά» τα πρόστιμα και οι ποινές στους παραβάτες

24news team

Αρκετοί είναι οι οδηγοί που εντοπίζονται από μέλη της Τροχαίας να κρατάνε στα χέρια τους τιμόνι, ενώ προηγουμένως είχαν καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ. Η Αστυνομία, εδώ και χρόνια έχει θέσει συγκεκριμένο όριο στην ποσότητα αλκοόλης που επιτρέπεται ένας οδηγός να καταναλώσει. Επίσης, υπάρχει και ανησυχητική μερίδα προσώπων που οδηγούν ενώ έκαναν χρήση ναρκωτικών ουσιών. 

Η ανησυχία των αρμοδίων επικεντρώνεται στην πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων από τα εν λόγω πρόσωπα, αφού ως γνωστόν μετά από την κατανάλωση ουσιών ή αλκοόλ, επηρεάζονται οι αντιδράσεις του οδηγού, καθιστώντας την οδήγηση επικίνδυνη τόσο για τη δική του σωματική ακεραιότητα όσο και των άλλων. 

Θυμίζουμε ότι από την 1η Οκτωβρίου 2020, έχουν τροποποιηθεί και αυξηθεί οι ποινές για τους παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Οι νέες ποινές τέθηκαν σε ισχύ  για καθορισμένα τροχαία αδικήματα, ιδίως για όσα συντελούν στην πρόκληση θανατηφόρων και σοβαρών οδικών συγκρούσεων. Σημειώνεται ότι οι διατάξεις των νομοθετημάτων ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το καθορισμένο όριο στην αναλογία αλκοόλης στην εκπνοή ή στο αίμα, είναι:

(α) Για όλες τις περιπτώσεις, πλην των περιπτώσεων που αναφέρονται στην πιο κάτω παράγραφο (β), 22 εκατομμυριοστά του γραμμαρίου (microgrammes) αλκοόλης σε 100 χιλιοστά του λίτρου (milliliters) εκπνοής, ή 50 χιλιοστά του γραμμαρίου αλκοόλης σε 100 χιλιοστά το λίτρου αίματος.

(β) Για τις περιπτώσεις που αναφέρονται στις πιο κάτω υποπαραγράφους (i) έως (vi), 9 εκατομμυριοστά του γραμμαρίου (microgrammes) αλκοόλης σε 100 χιλιοστά του λίτρου (milliliters) εκπνοής, ή 20 χιλιοστά του γραμμαρίου αλκοόλης σε 100 χιλιοστά το λίτρου αίματος:

(i) Πρόσωπο που  οδηγά οποιοδήποτε μηχ. Όχημα και κατέχει άδεια οδήγησης για οποιαδήποτε κατηγορία η οποία έχει εκδοθεί μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερου από τρία (3) έτη.

(ii) Πρόσωπο που  οδηγά οποιοδήποτε μηχ. Όχημα με άδεια οδήγησης μαθητευόμενου.

(iii) Πρόσωπο που οδηγεί μηχ. Όχημα κατηγορίας L1 έως L7e (δίκυκλο, τρίκυκλο, τετράκυκλο).

(iv) Πρόσωπο που οδηγά φορτηγό κατηγορίας Ν2, Ν3 ή λεωφορείο κατηγορίας Μ2, Μ3.

(v) Πρόσωπο που οδηγά ΤΑΞΙ και βρίσκεται σε υπηρεσία.

(vi) Πρόσωπο που  οδηγά όχημα που μεταφέρει επικίνδυνο εμπόρευμα.

Οι ποινές

Όσον αφορά τα εξώδικα πρόστιμα, υφίστανται διακυμάνσεις στο ύψος τους που ανέρχονται στα 125 – 250 – 500 ευρώ (αντί 100 – 200 – 300, που ίσχυε προηγουμένως), ανάλογα με τη σοβαρότητα του αδικήματος.

Το Δικαστήριο έχει πλέον εξουσία να επιβάλλει πιο αυστηρές ποινές, σε σύγκριση με τις εξουσίες που είχε προηγουμένως, ως ακολούθως:

- Χρηματική ποινή μέχρι €1.500 (αντί €1.000) ή στέρηση του δικαιώματος να κατέχει ή να λαμβάνει άδεια οδήγησης μηχανοκίνητου οχήματος μέχρι τρεις μήνες και 1 – 3 βαθμοί ποινής είναι οι ελαφρότερες των ποινών

Οι πιο αυστηρές ποινές είναι: Δύο χρόνια φυλάκιση ή χρηματική ποινή €10.000 (αντί €5.000) ή στέρηση του δικαιώματος να κατέχει ή να λαμβάνει άδεια οδήγησης μηχανοκίνητου οχήματος μέχρι δύο χρόνια (αντί ένα) και 5 – 10 βαθμοί ποινής (αντί 3 – 6) ή όλες οι αναφερόμενες ποινές ή οποιεσδήποτε από τις αναφερόμενες ποινές.

Ταυτόχρονα, ισχύουν οι αυστηρότερες / βαρύτερες των ποινών όταν ένα πρόσωπο δεν συνεργάζεται με την Αστυνομία και δεν παρέχει οποιοδήποτε δείγμα εκπνοής. Επιπλέον, σε περίπτωση που ένα άτομο καταδικάζεται ξανά εντός των πρώτων τριών χρόνων από την προηγούμενη του καταδίκη, το Δικαστήριο δύναται να επιβάλει διπλάσιες ποινές.

Τι γίνεται αν αρνηθείς παροχή δείγματος:

Οποιοδήποτε πρόσωπο εμποδίζει μέλος της Αστυνομίας ή άλλο εξουσιοδοτημένο με βάση νόμο πρόσωπο να ασκήσουν τις χορηγούμενες εξουσίες είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι 6 μήνες ή / και σε χρηματική ποινή μέχρι €2.000.

Η ποινή για οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών:

3 χρόνια φυλάκιση ή/και €8.000 χρηματική ποινή (αντί €3.500) ή/και στέρηση της άδειας οδήγησης για 3 χρόνια. Υφίσταται η δυνατότητα για επιβολή από 3 μέχρι 6 βαθμούς ποινής, από το Δικαστήριο.

Καινοτομία: 
Το Δικαστήριο μπορεί πέραν των πιο πάνω ποινών και νοουμένου ότι το πρόσωπο αιτηθεί στο Δικαστήριο έκδοση διατάγµατος θεραπείας, να εκδώσει διάταγμα θεραπείας σύμφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 6 του περί Θεραπείας Κατηγορούμενων Χρηστών ή Ουσιοεξαρτημένων Νόµου.

Το Δικαστήριο, κατά την έκδοση του διατάγματος θεραπείας, δύναται να θέσει τέτοιους όρους και να δώσει τέτοιες οδηγίες που κατά την κρίση του είναι αναγκαίες για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του και για την επίτευξη των σκοπών για τους οποίους εκδίδεται. 

Για την εφαρμογή διατάγματος θεραπείας ο κατηγορούμενος χρήστης ή ο ουσιοεξαρτηµένος οφείλει να παρουσιαστεί στο Κέντρο Θεραπείας το οποίο καθόρισε το Δικαστήριο εντός 48 ωρών από την έκδοση του διατάγµατος θεραπείας, να έχει αποδεχθεί ότι θα τηρεί πιστά το περιεχόμενο του θεραπευτικού συμβολαίου και  να συµµορφώνεται µε τις συστάσεις του Κέντρου Θεραπείας που αφορούν τη θεραπεία του. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X