ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Δημιούργησαν εργαστήριο και έφτιαχναν κάνναβη - Ποινή φυλάκισης σε δύο

Η απόφαση του Δικαστηρίου

ΚΥΠΕ

Συντρέχουσες ποινές φυλάκισης, με μεγαλύτερη αυτή των 12 ετών, επέβαλε σήμερα το Κακουργιοδικείο Λεμεσού σε 62χρονο, σε σχέση με υπόθεση εργαστηρίου παραγωγής κάνναβης, που εντοπίστηκε στην κοινότητα Πέρα Πεδί, τον Οκτώβριο του 2021. Επιπρόσθετα, θα εκτίσει 490 μέρες στη φυλακή για προηγούμενη καταδίκη, ενώ στον συγκατηγορούμενο του επιβλήθηκαν συντρέχουσες ποινές φυλάκισης τριών χρόνων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το δικαστήριο, η ποινή φυλάκισης για τον πρώτο κατηγορούμενο επιβλήθηκε μετά την παραδοχή του για τα αδικήματα της κατοχής κάνναβης, συνολικού βάρους 8 κιλών και 836,7 γραμμαρίων με σκοπό την προμήθεια, καθώς και της καλλιέργειας και κατοχής 243 στελεχών κάνναβης με ρίζωμα, επίσης με σκοπό την προμήθεια.

Επιπλέον, προστίθεται, στον πρώτο κατηγορούμενο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για τα αδικήματα της καλλιέργειας και κατοχής 19 φυτών κάνναβης με σκοπό την προμήθεια, τριών ετών για το αδίκημα της κατοχής σημαντικού αριθμού παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων ποσού 62,000 ευρώ και ποινή φυλάκισης έξι μηνών για το αδίκημα της κλοπής ηλεκτρισμού. Σημειώνεται ότι τα δυο τελευταία αδικήματα είναι άμεσα σχετιζόμενα με τα προηγούμενα.

Στον δεύτερο κατηγορούμενο, ο οποίος αντιμετώπιζε, από κοινού με τον πρώτο κατηγορούμενο, μόνο τις κατηγορίες της καλλιέργειας και κατοχής των 19 φυτών κάνναβης με σκοπό την προμήθεια, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών ετών σε κάθε κατηγορία.

Οι δυο συνελήφθηκαν επ’ αυτοφώρω από την Αστυνομία σε υποστατικό στο Πέρα Πεδί, με τον 62χρονο να φέρεται ως ο εγκέφαλος και ιθύνων νους της υπόθεσης, αναφέρει στην ανακοίνωση του το Κακουργιοδικείο, προσθέτοντας ότι είχε μετατρέψει ένα από τα δωμάτια, σε πολύ καλά σχεδιασμένη και οργανωμένη πλήρη φυτεία. Σε σχέση με τον 61χρονο, σημειώνεται πως, σε μια μόνο περίπτωση βοήθησε τον 62χρονο στην καλλιέργεια και κατοχή των φυτών.

Το Κακουργιοδικείο επισημαίνει ότι η έξαρση αυτής της φύσης αδικημάτων θέτει σε κίνδυνο τα θεμέλια της κοινωνίας και τα δικαστήρια έχουν υποχρέωση και καθήκον να πατάξουν τη διάθεση ναρκωτικών οποιασδήποτε φύσης.

«Η συχνότητα με την οποία διαπράττονται τέτοιου είδους αδικήματα, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών που διακινούνται σε μια μικρή χώρα, όπως η Κύπρος, καθιστά την επιβολή αποτρεπτικών ποινών, επιβεβλημένη», προστίθεται.

Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ανεξέλεγκτα, υπογραμμίζει το Κακουργιοδικείο και σημειώνει ότι τα δικαστήρια οφείλουν να προστατέψουν την κοινωνία και ιδιαίτερα τα νεαρά άτομα, που είναι πιο ευάλωτα, από τον κίνδυνο αυτό.

Οι παράγοντες που το δικαστήριο έλαβε υπόψη κατά την επιμέτρηση της ποινής ήταν, μεταξύ άλλων, η σοβαρότητα των αδικημάτων, η ανησυχητική συχνότητα διάπραξης τους, το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι – και ιδιαίτερα ο πρώτος – κατείχαν τα ναρκωτικά με σκοπό την προμήθεια τους σε άλλα πρόσωπα και η μεγάλη ποσότητα των ναρκωτικών.

Ως ελαφρυντικά λήφθηκαν υπόψη, η άμεση παραδοχή τους, η απολογία και μεταμέλεια τους, οι προσωπικές και οικογενειακές τους περιστάσεις καθώς και η συνεργασία με την Αστυνομία, ενώ ιδιαίτερα για τον δεύτερο κατηγορούμενο, λήφθηκε υπόψη και το λευκό ποινικό του μητρώο.

Στην επιμέτρηση της ποινής για τον πρώτο κατηγορούμενο λήφθηκε υπόψη και το γεγονός ότι βαρύνεται με προηγούμενη καταδίκη, καθώς στις 10 Οκτωβρίου 2015 του επιβλήθηκαν συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 5,5 χρόνων για παρόμοια αδικήματα κατοχής ναρκωτικών και καλλιέργειας φυτών κάνναβης.

Η ανακοίνωση υποδεικνύει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο, με απόφαση του το 2017, είχε αυξήσει την ποινή φυλάκισης σε οκτώ χρόνια, ενώ ο 62χρονος αποφυλακίστηκε στις 30 Οκτωβρίου 2019 με προεδρική χάρη.

«Δυο χρόνια αργότερα, ο κατηγορούμενος διέπραξε τα ίδια ουσιαστικά αδικήματα, στο πλαίσιο της παρούσας υπόθεσης, οπότε, πέραν από τις παραπάνω ποινές που του έχουν επιβληθεί, θα εκτίσει και την εναπομείνασα ποινή των 490 ημερών φυλάκισης που χρωστά, στο πλαίσιο της υπόθεσης που συνθέτει την προηγούμενη καταδίκη του», καταλήγει το Κακουργιοδικείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση