ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Από την Αφρική η σκόνη - Έντονα φαινόμενα προσεχώς

Πότε αναμένεται το πρώτο 30αρι στη θερμοκρασία

24news team

Για τη σκόνη που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην ατμόσφαιρα αλλά και για τα καιρικά φαινόμενα που αναμένονται το επόμενο διάστημα, κλήθηκε να μιλήσει στο 24news ο Ανώτερος Λειτουργός του Τμήματος Μετεωρολογίας, Φίλιππος Τύμβιος.

Όσον αφορά την σκόνη και από πού προέρχεται, ο κ. Τύμβιος εξήγησε: «Στις 18 Φεβρουαρίου, ένα επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό στην βορειοδυτική Αφρική σήκωσε μεγάλες ποσότητες σκόνης στα ανώτερη ατμόσφαιρα και από εκεί διαχύθηκαν μέσω της γενικότερης ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στις γειτονικές περιοχές. Οι μεγαλύτερες ποσότητες οδηγήθηκαν προς τον Ατλαντικό Ωκεανό αλλά επίσης μεγάλες ποσότητες επηρέασαν το Σαββατοκύριακο την Ιβηρική Χερσόνησο και την Γαλλία. Η σκόνη έφτασε στην περιοχή μας με τη βοήθεια του αεροχειμάρρου η οποία έχει κατεύθυνση προς τα ανατολικά».

Από την Τρίτη (23/3), όπως είπε, αναμένεται το φαινόμενο αυτό να εξασθενίσει χωρίς όμως να υποχωρήσει τελείως μέχρι και το Σάββατο. «Σήμερα το πρωί είχαμε καταιγίδες οι οποίες έχουν κινηθεί ανατολικά» σημείωσε επίσης.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ότι αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα: «Αναμένονται τοπικές βροχές ή και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα ορεινά και κυρίως μετά τα μεσάνυχτα. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται να πέσει χιόνι. Απόψε επίσης θα έχουμε ισχυρό άνεμο ιδιαίτερα στα νότια παράλια που θα πνέουν παροδικά πολύ ισχυροί μέχρι σφοδροί, 6 με 7 μποφόρ. Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται την Τετάρτη, την Πέμπτη και πιο μεμονωμένα την Παρασκευή. Ύφεση των φαινομένων παρατηρείται από το Σάββατο».

Ερωτηθείς για το πρώτο 30αρι στη θερμοκρασία και πότε αναμένεται είπε: «Κλιματολογικά, τα τριαντάρια αναμένονται στη Λευκωσία γύρω στο Μάϊο χωρίς βεβαίως να αποκλείονται και πολύ νωρίτερα».

Ωστόσο εξήγησε ότι την Δευτέρα (22/3) για παράδειγμα, σημειώθηκε μέτρηση 30.5 βαθμούς στο σταθμό του Αστρομερίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X