ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Ανοίγει το λιανικό, παραμένουν τα SMS

Με συντηρητικά βήματα η αποκλιμάκωση των μέτρων από την πρώτη Φεβρουαρίου

Η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν κράτη της Ε.Ε. και ο εντοπισμός νέων στελεχών του COVID-19, είναι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα και έχουν να κάνουν με τα περιοριστικά μέτρα της 10ης Ιανουαρίου. Το κυβερνητικό επιτελείο καθώς και η επιδημιολογική ομάδα φαίνεται να συμφωνούν στη γενική κατεύθυνση των αποφάσεων που θα ληφθούν και τον χαρακτήρα τους, που θα είναι ένας.

Συντηρητική άρση του Lockdown. Μια κατεύθυνση που εκ των πραγμάτων μειώνει αισθητά τις όποιες προσδοκίες υπήρχαν, ότι η καλή επιδημιολογική εικόνα από το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη και μετά, θα μεταφραζόταν και σε γενναιόδωρη αντίδραση της κυβέρνησης. Τουναντίον, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως τα βήματα που σχεδιάζονται να γίνουν θα είναι μετρημένα και σε βάθος χρόνου, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαρτίου, με την προϋπόθεση ότι η παρούσα επιδημιολογική αξιολόγηση συνεχισθεί το επόμενο διάστημα και το επιτρέπει. Οι απόψεις του Υπουργείου Υγείας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για σημαντικές διαφοροποιήσεις τέλος του μήνα, με μοναδική αξιοσημείωτη εξέλιξη τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, ο οποίος θα ανοίξει και πάλι τις πύλες του. Στο κομμάτι των περιορισμών στη διακίνηση, επί του παρόντος το 8998 θα συνεχίσει να ρυθμίζει τις καθημερινές δραστηριότητες των πολιτών.

Τα τρία όπλα

Αν μπορεί να επιχειρηθεί ο προσδιορισμός της φιλοσοφίας που θα διέπει τις επερχόμενες αποφάσεις, σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να ειπωθεί με σχετική ασφάλεια ότι θα κινηθούν σε τρεις πυλώνες: Πρώτον τα rapid test, την αυστηρή επιτήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα αποφασισθούν και τρίτον τους εμβολιασμούς. Νοουμένου ότι η αποκλιμάκωση θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, στην πρώτη φάση όλες οι πληροφορίες συνηγορούν πως το λιανικό εμπόριο θα επιστρέψει σε καθεστώς επαναδραστηριοποίησης. Μια εξέλιξη, η οποία θα συνοδευτεί από αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης, με τη συνεργασία του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ της ΠΟΒΕΚ και οργανώσεων των εργαζομένων. Από το Υπουργείο Υγείας η κατεύθυνση που έχει δοθεί είναι όπως ανοίξει το λιανικό εμπόριο, όχι όμως στο σύνολό του.

Λιανικό και rapid

Σε πρώτη φάση θα επιστρέψουν σε δραστηριότητα οι μικρές επιχειρήσεις. Από το άνοιγμα θα εξαιρεθούν τα εμπορικά κέντρα τύπου mall, πολυκαταστήματα και μεγάλα καταστήματα, τα οποία επηρεάζονται από το σκεπτικό που επικρατεί πως από τα μέτρα που θα αποφασισθούν, εξαιρούνται χώροι που ευνοούν ή προκαλούν μεγάλη συγκέντρωση ατόμων. Στις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν το Υπουργείο Υγείας θέτει δύο βασικές προϋποθέσεις. Το σύνολο των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές, θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά κατά την επιστροφή τους στην εργασία, αρνητικό rapid test. Στη συνέχεια οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μεριμνήσουν, όπως ένα ποσοστό των εργαζομένων σε αυτές πραγματοποιεί σε εβδομαδιαία βάση, τεστ ανίχνευσης του ιού. Μια πρώτη σκέψη είναι όπως το ποσοστό αυτό καθοριστεί στο 25%, προκειμένου κάθε εργαζόμενος να περνά από υγειονομικό έλεγχο, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Με τους σχεδιασμούς που γίνονται από το αρχικό τεστ εξαιρούνται οι εργαζόμενοι, επιχειρήσεων ή γραφείων που ήδη λειτουργούν. Ωστόσο, γίνονται σκέψεις το εβδομαδιαίο rapid test, σε ποσοστό 25% των εργαζομένων να επεκταθεί και να συμπεριλάβει και τις επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν με τα μέτρα της 10ης Ιανουαρίου. Για επιχειρήσεις με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, το Υπουργείο Υγείας δρομολογεί το σενάριο να δοθούν συσκευές τεστ στις επιχειρήσεις που θα πραγματοποιήσουν τους ελέγχους, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Γραπτά μηνύματα

Τα γραπτά μηνύματα καθώς και ο ημερήσιος αριθμός που δικαιούται το κάθε άτομο θα παραμείνουν στα δυο, με προοπτική το μέτρο αυτό να αρθεί κατά τη δεύτερη φάση αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων. Νοουμένου ότι θα γίνει επανεκκίνηση του λιανικού εμπορίου, στις οκτώ γνωστές κατηγορίες μετακίνησης των πολιτών θα συμπεριληφθούν ή θα ενσωματωθούν οι ανάγκες μετακίνησης που θα προκύψουν από το άνοιγμα των καταστημάτων. Όπως συμβαίνει και με άλλες περιπτώσεις μετακίνησης, η διάρκεια θα συνοδεύεται από τη γνωστή υπενθύμιση «για εύλογο χρονικό διάστημα» που ενδεχομένως να μην ξεπερνά τις δυο ώρες. Η ίδια πρακτική θα ακολουθηθεί και στην εκπαίδευση εάν και εφόσον αποφασισθεί να ανοίξουν τα σχολεία ή κάποια από αυτά. Προκαταρκτικά υπολογίζεται πως το μέτρο των SMS θα καταργηθεί στην επόμενη φάση, ωστόσο αυτό θα είναι υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων της περιόδου εκείνης.

Τα εμβόλια

Το τρίτο και σημαντικό όπλο που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα είναι τα εμβόλια. Το σκεπτικό λήψης των μέτρων, ενδεχομένως να ήταν διαφορετικό εάν οι παραδόσεις εμβολίων γινόντουσαν με βάση τους αρχικούς προγραμματισμούς, έλεγε αρμόδια πηγή στην «Κ». Το γεγονός ότι οι παραδόσεις γίνονται με μειωμένες ποσότητες, αναγκάζει το Υπουργείο Υγείας να κινηθεί με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα έως ότου ξεκινήσουν οι μεγάλες παραλαβές δόσεων εμβολίων από την AstraZeneca. Η αύξηση των ποσοτήτων και ο εμβολιασμός μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού, σε συνδυασμό με τη σταδιακή και συντηρητική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, θα επιτρέψει στους επιδημιολόγους να κινηθούν με γοργότερους ρυθμούς.

Η εστίαση

Εκτός πλάνων χαλάρωσης κατά την πρώτη φάση παραμένει ο χώρος της εστίασης, ο οποίος καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ανοίξει και πάλι στην τελευταία φάση άρσης των περιορισμών. Ο συγκεκριμένος τομέας της οικονομίας θεωρείται ως μία από τις βασικές αιτίες που καταστρατηγούν τη φιλοσοφία των σχεδιασμών και αφορά χώρους που είναι επιρρεπείς στις μεγάλες και ανεξέλεγκτες, από υγειονομικής πλευράς, συναθροίσεις ατόμων. Ωστόσο και εδώ φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις εάν και εφόσον αποφασισθεί άνοιγμα του χώρου, να γίνει με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα στα πρότυπα του λιανικού εμπορίου. Εκτός από τους εργαζόμενους που εκ των πραγμάτων το τεστ ανίχνευσης του ιού θα είναι υποχρεωτικό και σε συχνή βάση, λέγεται πως μελετάται η επέκτασή του και στους πελάτες. Τουτέστιν η πρόσβαση σε χώρους εστίασης θα γίνεται μόνο με αρνητικό τεστ. Κάτι ωστόσο που παραμένει υπό σκέψη.

Ερωτηματικό η εκπαίδευση

Και αν για τους υπόλοιπους τομείς υπάρχει μια πρώτη εικόνα, για μετά την 31η Ιανουαρίου, δεν συμβαίνει το ίδιο με την εκπαίδευση. Εδώ οι εμπλεκόμενοι διατείνονται πως η όλη κατάσταση θα ξεκαθαρίσει αύριο Δευτέρα, όταν θα συνέλθει η Συμβουλευτική Ομάδα προκειμένου να προετοιμάσει τις εισηγήσεις προς την διυπουργική ομάδα, η οποία θα παρουσιάσει την πρόταση της στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, την ερχόμενη Τετάρτη όπου αναμένονται οι τελικές αποφάσεις. Πηγές στο χώρο της εκπαίδευσης επί του παρόντος επικαλούνται τις αποφάσεις της 10ης Ιανουαρίου, ότι τέλος του μήνα θα αρθούν τα μέτρα και κατ’ επέκταση και αυτά στα σχολεία. Στον χώρο της υγείας ωστόσο γίνονται κάποιες σκέψεις αν υπό το γενικότερο συντηρητικό πνεύμα άρσης των μέτρων, θα εξυπηρετούσε τον αντικειμενικό σκοπό όχι ένα ολικό άνοιγμα των σχολείων αλλά ένα μερικό. Αυτό το οποίο υπάρχει με ερωτηματικό, παραπέμπει σε άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων, μόνο, και στις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης η αποκλιμάκωση να γίνει σε κατοπινό στάδιο. Με τον τρόπο αυτό θεωρείται πως αμβλύνεται, σε μεγάλο βαθμό, το πρόβλημα με τα ανήλικα τέκνα και τους γονείς-εργαζόμενους, οι οποίοι θα επιστρέψουν στις εργασίες τους, σκεπτικό που δεν φαίνεται να έχει απήχηση στο Υπουργείο Παιδείας.

Πηγή: Kathimerini.com.cy/ Του Απόστολου Τομαρά

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X