ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος - Κορωνοϊός: Ο δείκτης-κλειδί για χαλάρωση των μέτρων

Τι είναι το R0 και πόσο θα μας βοηθήσει όταν έχουμε το σχετικό δείκτη

Μέσα από τη συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας, τη Μ. Πέμπτη (16/4), έγινε αναφορά σε έρευνα που είναι σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ώστε σύντομα να έχουμε την ένδειξη του δείκτη R0 σε ό,τι αφορά στη μεταδοτικότητα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ένας δείκτης, για τον οποίο όλες οι χώρες όχι απλώς κάνουν εκτενή αναφορά όταν αναλύουν την εξάπλωση του ιού, αλλά τον προσμετρούν πολύ σοβαρά στη λήψη των αποφάσεων για επέκταση ή χαλάρωση των μέτρων που έχουν λάβει.

Τι είναι, όμως, ο δείκτης R0; Είναι μια ένδειξη που βοηθά τους ειδικούς να αντιλαμβάνονται τον ρυθμό επέκτασης μιας μεταδοτικής ασθένειας σε μια κοινότητα. Πιο απλά, είναι ο κατά μέσο όρο αριθμός των ατόμων στους οποίους ένας ασθενής μεταδίδει τον ιό.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., ο δείκτης αυτός για τον νέο κορωνοϊό, COVID-19, με βάση τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, κυμαίνεται μεταξύ 2 και 2.5. Σε γενικές γραμμές, για να θεωρείται πως η διασπορά έχει περιοριστεί πρέπει να πέσει η τιμή κάτω από ένα, κάτι που συνέβη π.χ. σε χώρες όπως η Δανία και ως εκ τούτου λήφθηκε απόφαση χαλάρωσης των μέτρων στην εν λόγω χώρα. Αν υπερβαίνει το ένα, θεωρείται πως υπάρχει εκθετική διασπορά.

Στη Βρετανία, ο σύμβουλος της κυβέρνησης για την ασθένεια, Σερ Πάτρικ Βάλανς, ανέφερε πως έχουν καταφέρει να περιορίσουν τον δείκτη αυτό κάτω από ένα αλλά δεν έχουν ακόμα την πτώση στα κρούσματα που χρειάζονται. Λέγοντας αυτό, αιτιολόγησε την απόφαση για επέκταση του lockdown για τρεις ακόμα βδομάδες.


Κύπρος - Πάσχα: Το ωράριο υπεραγορών και καταστημάτων μέχρι την Τρίτη


Στην πτώση αυτού του δείκτη σαφώς και παίζει ρόλο η κοινωνική αποστασιοποίηση, όρος που μπήκε στις ζωές μας το τελευταίο διάστημα με τα μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση. Όταν θα έχει ενώπιόν της η επιδημιολογική ομάδα αυτά τα στοιχεία για την Κύπρο, θα είναι σίγουρα βοηθητικά για τη λήψη των αποφάσεων σε σχέση με τη χαλάρωση των μέτρων.

Κάτι για το οποίο, όπως ο ίδιος ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε στο πασχαλινό διάγγελμά του, υπάρχει ήδη σχεδιασμός αλλά όχι ακόμα ημερομηνία.


Σε ποια θερμοκρασία σκοτώνεται ο κορωνοϊός


Επίσης, πολύ βοηθητική στην όλη προσπάθεια είναι και η σταθερή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων με την ταυτόχρονη αύξηση των ελέγχων που γίνονται. Όσο περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των τεστ, ανάλογα καθαρή είναι και η εικόνα της διασποράς του ιού στη χώρα.

Αυτό πάντως που τονίζουν οι ειδικοί, είναι πως μέχρι τις 30/4 τα μέτρα θα είναι εκεί και πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά ώστε η θετική πορεία να έχει συνέχεια και να επιτρέψει στην κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις σταδιακής χαλάρωσής τους το συντομότερο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση