ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Jiu Jitsu: Φεύγουν από την Κύπρο οι παραγωγοί της ταινίας

Χάνει η Κύπρος 37 εκατομμύρια ευρώ από την ακύρωση του Man of War Todd Garner

Στη δίνη αντιπαραθέσεων και ατελέσφορων διαδικασιών βρίσκεται το πρόγραμμα οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Κύπρο στην πρώτη κιόλας προσπάθεια για προσέλκυση ξένων παραγωγών για γυρίσματα στο νησί. Η πρώτη ταινία Jiu Jitsu που γυρίστηκε στην Κύπρο και ήδη σημειώνει μεγάλη εμπορική επιτυχία στις ΗΠΑ, στην Κύπρο ακόμα βρίσκεται εν μέσω διαδικασιών διεκδίκησης της κάλυψης των μέρους των δαπανών της, ποσό που ανέρχεται στα 8,2 εκατ. ευρώ με βάση τους αρχικούς ελέγχους. Σημειώνεται ότι το κόστος για την παραγωγή της ταινίας ανήλθε στα 24 εκατ. ευρώ ενώ 10 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι ήταν οι δαπάνες στην Κύπρο για διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και τροφοδοσία, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και άλλες εργασίες.

Σε επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών εκ των παραγωγών της ταινίας, και πρόεδρος της ACME ROCKET FUEL, INC. Δημήτρης Λογοθέτης αναφέρεται σε δαιδαλώδεις διαδικασίες, κακούς χειρισμούς του Invest Cyprus και για μια άνευ ουσίας εμπλοκή του Γενικού Ελεγκτή στο θέμα, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα από τον Αύγουστο του 2019, οπότε και ολοκληρώθηκε η ταινία, η παραγωγή δεν έχει λάβει ούτε ένα σεντ.

«Μετά και από αυτές τις εξελίξεις, δεν πρόκειται να γυρίσουμε άλλη ταινία στην Κύπρο», αναφέρει στην «Κ» ο Δημήτρης Λογοθέτης, ο οποίος περιμένει να ξεκαθαρίσει η εικόνα με την πρώτη ταινία για να προχωρήσει στην παραγωγή του Man of War, σε σενάριο του Gary Scott Thompson (The fast and the furious), μια ταινία ύψους 37 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της παραγωγής, υπολογίζεται ότι οι δαπάνες της ταινίας στην τοπική οικονομία, κυμαίνονται μεταξύ 12-14 εκατ. ευρώ. Ήδη όπως αναφέρει και σε επιστολή του προς τον Υπουργό, ΗΠΑ Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, λόγω των εξελίξεων, δέχεται πιέσεις από τον συνεργάτη του στην ταινία Man of War Todd Garner (πρώην επικεφαλής παραγωγών της Disney), για να μεταφέρουν τα γυρίσματα της ταινίας σε χώρες που παρέχουν κίνητρα για την παραγωγή ταινιών όπως η Ελλάδα, ή στο Μισισσιπή και τη Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Οι χειρισμοί που έγιναν στην υπόθεση της κάλυψης μέρους των δαπανών για την ταινία Jiu Jitsu ήδη δημιουργούν κακή εικόνα για την Κύπρο, κάτι που συνεπάγεται με απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων για την κινηματογραφική παραγωγή στο νησί, αναφέρει ο κ. Λογοθέτης στην επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Πρόθεση του, να προχωρήσει σε ανακοινώσεις στον Τύπο του Hollywood ώστε να απαντήσει στην παραπληροφόρηση και τις ανοησίες σε σχέση με τους ισχυρισμούς του Γενικού Ελεγκτή, για τους συνεργάτες παραγωγής μου και του ιδίου, όπως αναφέρει.

Κάνει λόγο για ελεγμένα στοιχεία της εταιρείας του από τον οίκο KPMG, τα οποία ελέγχθηκαν χωρίς σημαντικές αποκλίσεις από την PWC, που ενήργησε εκ μέρους του Invest Cyprus και κατέληγαν στο ίδιο αποτέλεσμα για κάλυψη δαπανών ύψους 8 εκατ. ευρώ. Ακολούθως, μετά το τέλος του συμβολαίου με την PWC, ήταν στην αναμονή για αρκετούς μήνες μέχρι την εξεύρεση νέου ελεγκτικού οίκου για τον Invest Cyprus. 

Στην επιστολή αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Η επιτροπή ταινιών, από φόβο και πίεση που προέρχεται από πολιτικά κίνητρα, προχώρησε σε κρίσιμα λάθη σχετικά με το ποσό της επιστροφής χρημάτων για την ταινία Jiu Jitsu. Σε διαδικτυακή συζήτηση στην οποία συμμετείχε συγκεκριμένος λειτουργός του Invest Cyprus, διαπιστώθηκε ότι ο νέος ελεγκτής του Invest Cyprus απέρριψε τα προηγούμενα αποτελέσματα και προσέφερε 1,5 εκατ. ευρώ». Μια τέτοια εξέλιξη δείχνει αναξιοπιστία για το πρόγραμμα της Κύπρου, αναφέρει ο κ. Λογοθέτης.

Το χρονικό της υπόθεσης 

Τα γυρίσματα της ταινίας Jiu Jitsu ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο 2019. Η εταιρεία είχε ελεγμένα τα στοιχεία που θα παρέδιδε στον Invest Cyprus, ωστόσο περίμενε από τον οργανισμό να προχωρήσει σε πρόσληψη ελεγκτή. Ο πρώτος έλεγχος από την PWC για λογαριασμό του Invest Cyprus υποβλήθηκε στις 12 Ιουλίου 2019 και ο έλεγχος διήρκεσε μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2019. Η απόκλιση μεταξύ των δύο ελέγχων περιορίστηκε σε περίπου 6%. Ο 2ος έλεγχος υποβλήθηκε στις 22 Απριλίου του 2020, ωστόσο στο μεταξύ η σύμβαση με την PWC είχε λήξει οπότε η εταιρεία ανέμενε σχεδόν 7 μήνες μέχρι την εξεύρεση νέου ελεγκτικού οίκου, την APC. Τον Δεκέμβριο του 2020 η εταιρεία έλαβε μια πρώτη επιστολή και τον Φεβρουάριο του 2021 μια δεύτερη επιστολή με πρόσθετες ερωτήσεις. Η απάντηση της εταιρείας ήρθε ένα μήνα αργότερα, περί τις αρχές Μαρτίου. Στο μεσοδιάστημα η εταιρεία έλαβε άλλη μια προειδοποιητική επιστολή σύμφωνα με την οποία αν δεν απαντούσαν έως μια συγκεκριμένη ημερομηνία, θα ακυρωνόταν το πιστοποιητικό επιστροφής χρημάτων για την ταινία. Από την ημερομηνία της πρώτης υποβολής στοιχείων για έλεγχο, έχουν περάσει 15 μήνες και ο έλεγχος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και η εταιρεία φαίνεται αναξιόπιστη στους επενδυτές της, όπως αναφέρει ο κ. Λογοθέτης. Στο προηγούμενο διάστημα ο ίδιος επιχείρησε να έρθει σε επαφή τόσο με τον πρόεδρο του Invest Cyprus όσο και με άλλα ηγετικά στελέχη του οργανισμού για την καθυστέρηση στην διαδικασία, η οποία δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα.

Πλέον οι παραγωγοί της ταινίας ζητούν συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών ενώ αναμένεται να παραχωρήσουν τις επόμενες ώρες διάσκεψη Τύπου για το θέμα.

Πηγή: Kathimerini.com.cy/ Της Μαρίας Ηρακλέους

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X