ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Ήρεμη η κατάσταση στη νεκρή ζώνη»

Τι αναφέρει ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) Αλίμ Σιντίκ

ΚΥΠΕ

Ήρεμη είναι η κατάσταση στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, δήλωσε την Κυριακή το πρωί στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) Αλίμ Σιντίκ.

«Όλα είναι ήρεμα. Οι ειρηνευτές των ΗΕ διατηρούν παρουσία στην περιοχή και συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παραμένει σε ετοιμότητα για να αποτρέψει οποιαδήποτε επανέναρξη των εργασιών», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Σιντίκ.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ασκεί κριτική στον ΟΗΕ για την ένταση στην Πύλα

Με γραπτή ανακοίνωση το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τοποθετήθηκε το βράδυ του Σαββάτου για τις νέες εξελίξεις στην Πύλα. Η Άγκυρα ασκεί κριτική στον ΟΗΕ από τον οποίο ζητά «να αντιμετωπίζει ισότιμα τις δύο πλευρές στην Κύπρο και να σέβεται την κυριαρχία» των κατεχομένων.

«Θεωρούμε απαράδεκτη και καταδικάζουμε έντονα τη φυσική επέμβαση που πραγματοποίησαν στις 18 Αυγούστου οι στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNPROFOR) για να αποκλείσουν τον δρόμο Πύλας-Άρσους, ο οποίος κατασκευάζεται στο κυρίαρχο έδαφος της τδβκ», αναφέρει η γραπτή ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφερόμενη στο ψευδοκράτος.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι υποστηρίζει τη σχετική τοποθέτηση του «υπουργείου εξωτερικών» και προσθέτει ότι «η στάση που επέδειξαν τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τον δρόμο Πύλας-Άρσους, ο οποίος είναι ένα ανθρωπιστικό έργο που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της άμεσης πρόσβασης των πολιτών της τδβκ στην Πύλα, και οι δηλώσεις που έγιναν από τα Ηνωμένα Έθνη στη συνέχεια είναι ασυμβίβαστες με την αμερόληπτη στάση που η Ειρηνευτική Δύναμη είναι υποχρεωμένη να προβάλλει στο νησί».

«Από τη μια πλευρά, η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κλιμάκωση της έντασης στο πλαίσιο του έργου κατασκευής του δρόμου, το οποίο ξεκίνησε ειρηνικά και από την άλλη, παρουσιάστηκε ως θύμα στα επί τόπου επεισόδια», ισχυρίζεται.

Στην πραγματικότητα, προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ, «από την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ αναμένεται να συμβάλει στην επίλυση των ανθρωπιστικών αναγκών του νησιού».

Παρ' όλα αυτά, κατά τον ισχυρισμό του, «δεν εξηγείται η στάση που τηρεί ο ΟΗΕ, ο οποίος εδώ και χρόνια κλείνει τα μάτια στα τετελεσμένα της ελληνοκυπριακής πλευράς στη νεκρή ζώνη, ενώ παράλληλα εμποδίζει τους Τουρκοκύπριους να ικανοποιήσουν τις νόμιμες ανθρωπιστικές τους ανάγκες».

«Η κατάσταση αυτή καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο ΟΗΕ δεν εκπληρώνει τα βασικά του καθήκοντα και λειτουργίες. Ένα από τα βασικά καθήκοντά του είναι η ισότιμη προσέγγιση των δύο πλευρών στο νησί και η εξεύρεση λύσεων στις διαφορές», υποστηρίζει.

«Μετά τα τελευταία γεγονότα, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ πρέπει να καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες το επόμενο διάστημα για να διασφαλίσουν ότι η εμπιστοσύνη των αρχών και του λαού της τδβκ δεν θα χαθεί εντελώς. Ως εγγυήτρια χώρα, καλούμε την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ να απέχει από ενέργειες και ρητορική που θα έριχναν σκιές στην αποστολή που εκτελεί στην Κύπρο εδώ και σχεδόν 60 χρόνια, να αντιμετωπίζει ισότιμα τις δύο πλευρές στην Κύπρο και να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της τδβκ» καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X