ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ιός Δυτικού Νείλου: Θάνατοι στην Ελλάδα, «υπάρχει πιθανότητα» στην Κύπρο

Αν θα ταξιδέψετε στην Ελλάδα για διακοπές, ενημερωθείτε

Στην Κύπρο δεν έχει δηλωθεί μέχρι στιγμής οποιοδήποτε περιστατικό του ιού του Δυτικού Νείλου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας στο Υπουργείο Υγείας Ελισάβετ Κωνσταντίνου, ερωτηθείσα αν υπήρξαν στην Κύπρο τέτοια κρούσματα όπως στην Ελλάδα, όπου καταγράφηκαν μάλιστα και τρεις θάνατοι από τον ιό αυτό.

Παρακολουθούμε το θέμα και είμαστε σε επαγρύπνηση, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν δηλωθεί τέτοια περιστατικά στην Κύπρο, είπε η κ. Κωνσταντίνου.

Διαβάστε, επίσης: Δεκαπενταύγουστος: Πότε κλείνουν οι τράπεζες

Ερωτηθείσα για την πιθανότητα να επηρεαστεί η Κύπρος, σημείωσε πως η νόσος μεταδίδεται με τα κουνούπια "είμαστε μια χώρα με πολύ τουρισμό, αεροπλάνα και πλοία πηγαινοέρχονται και άρα υπάρχει μια πιθανότητα".

Μέτρα πρόληψης

Σε ερώτηση για τα προληπτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν, η κ. Κωνσταντίνου είπε πως ο κόσμος πρέπει να αποφεύγει τα τσιμπήματα από τα κουνούπια, χρησιμοποιώντας αντικουνουπικά σκευάσματα, φορώντας μακριά μανίκια και αποφεύγοντας να πηγαίνει σε περιοχές όπου υπάρχουν λύματα ή στάσιμα νερά.

Διαβάστε, επίσης: Κύπρος: Η φωτογραφία που προκαλεί αντιδράσεις

Συνήθως αυτά τα περιστατικά είναι ασυμπτωματικά. To 80% δεν εκδηλώνει κανένα σύμπτωμα. Ενα ποσοστό κοντά στο 20% εμφανίζει συμπώματα συνηθισμένης ιογενούς λοίμωξης, όπως πυρετό, πονοκέφαλο και ένα πολύ μικρό ποσοστό, λιγότερο του 1% μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές και συμπτώματα εγκεφαλίτιδας, μηνιγγίτιδας κτλ, ανέφερε.

Η κ. Κωνσταντίνου είπε πως συνήθως επιβαρύνονται τα ευάλωτα άτομα, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά, οι έγκυες που θα πρέπει να προφυλάσσονται.

Αν θα πάτε Ελλάδα...

Ερωτηθείσα για τους Κύπριους που ταξιδεύουν στην Ελλάδα, η κ. Κωνσταντίνου είπε πως πρέπει να προσέχουν να μην πηγαίνουν στις περιοχές όπου ενδημούν τα κουνούπια και έχουν εμφανιστεί περιστατικά του ιού του Δυτικού Νείλου.

Ανέφερε πως το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας με ανακοινωθέν που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο αναφέρεται στις επηρεαζόμενες περιοχές, που ως επί το πλείστον είναι δήμοι με πολύ πυκνή βλάστηση, τρεχούμενα νερά και λίμνες.

Διαβάστε, επίσης: Θανατηφόρο Πάφου: Τα αίτια θανάτου και τα λάθη του 28χρονου

Τα μέτρα που μπορεί να λαμβάνει το κοινό είναι απλά. Είναι τα μέτρα προστασίας από τα κοινά κουνούπια. Επομένως είναι πάρα πολύ καλό, ωφέλιμο και εύκολο ο κόσμος να παίρνει αυτά τα μέτρα, είπε τέλος η κ. Κωνσταντίνου.

Σημειώνεται πως το κοινό μπορεί να βρει πληροφορίες για τις επηρεαζόμενες περιοχές στην Ελλάδα στο www.keelpno.gr

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X