ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γήπεδο «Τσεντίκαγια» - Καμία ανταπόκριση από την UNFICYP λέει το ΥΠΕΞ

Εξελίξεις στη «νεκρή ζώνη» στην περιοχή τάφρου Ledra Palace

ΚΥΠΕ

Σε συνέχεια ενημέρωσης που έλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών από την UNFICYP αναφορικά με την έναρξη προπονήσεων στον χώρο της τάφρου, πίσω από το Σπίτι της Συνεργασίας, στη Λευκωσία («γήπεδο Τσεντίκαγια»), το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα πιο κάτω:

Η κυβέρνηση διατηρεί σοβαρότατες ανησυχίες, καθώς η UNFICYP, παρά τα επανειλημμένα διαβήματα του Υπουργείου Εξωτερικών, δεν έχει φροντίσει να τερματίσει τις παράνομες εργασίες στην περιοχή και ενημερώνει για την πρόθεσή της να «επιτρέψει» τη χρήση του χώρου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως φιλοξενούσα χώρα για την UNFICYP, αλλά και ως ιδιοκτήτης του τεμαχίου στο οποίο γίνονται οι παράνομες εργασίες («γήπεδο»), δεν έχει δώσει τη συγκατάθεση ή την έγκρισή της για οποιεσδήποτε εργασίες ή χρήση του υπό αναφορά χώρου.

Η κυβέρνηση έχει εξηγήσει επανειλημμένα στην UNFICYP τις σοβαρές ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή, λόγω των πολύ συχνών παραβιάσεων του status quo από τoν κατοχικό στρατό.

Το Υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει ότι η «νεκρή ζώνη» τελεί υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία έχει αναστείλει προσωρινά την άσκηση της στρατιωτικής της δικαιοδοσίας, με αποκλειστικό σκοπό τη διευκόλυνση της εκτέλεσης των όρων εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης. Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να ασκεί κανονικά την αστική της δικαιοδοσία εντός της «νεκρής ζώνης».

Συνεπώς, αναμένουμε ότι η UNFICYP θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, για τον τερματισμό και αναστροφή της συνεχιζόμενης παραβίασης στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X