ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έπεσαν έξω οι επιδημιολόγοι - Χαμηλό το ποσοστό κρουσμάτων στα σχολεία

Τρόπους για να εξεταστούν τα παιδιά με κορωνοιό

Στέλιος Ξιουρής

Οι φόβοι επιδημιολόγων και άλλων επιστημόνων που επέμεναν ότι τα σχολεία θα αποτελούσαν πηγή έκρηξης των κρουσμάτων κορωνοιού, καθώς και εστία μολύνσεων που θα μεταφερόταν στην κοινότητα, φαίνεται να διαψεύδονται πανηγυρικά και το μόνο που κατάφεραν ήταν να μείνουν μακριά τα παιδιά για μεγάλο χρονικό διάστημα από την δια ζώσης μάθηση και την κοινωνικοποίηση τους μέσω των συναναστροφών με τους συμμαθητές τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο Υπουργός Παιδείας - Πολιτισμού - Αθλητισμού – Νεολαίας ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται στο μισό σε σχέση με την γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Συγκεκριμένα την περασμένη Δευτέρα ανιχνεύτηκαν 107 κρούσματα σε μαθητές, 8 σε εκπαιδευτικούς και 4 άτομα του υποστηρικτικού προσωπικού, στο σύνολο των δημοσίων σχολείων.

Δηλαδή 119 κρούσματα σε σύνολο πληθυσμού στα σχολεία πέραν των 125 χιλιάδων ατόμων (μαθητών- εκπαιδευτικών και άλλου προσωπικού). Ταυτόχρονα υπήρχαν 287 επαφές σε λύκεια και τεχνικές σχολές. Συνολικά θετικοί ή επαφές που έπρεπε να απουσιάσουν από το σχολείο ήταν το 1.6% των μαθητών λυκείων και τεχνικών σχολών, 1% των Γυμνασίων και λιγότερο από μισό τοις εκατό των Δημοτικών.

Όπως ανέφερε ο κ. Προδρόμου το Υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται τρόπους για να παρακαθίσουν στις παγκύπριες εξετάσεις για εισαγωγή στα πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας, των παιδιών τα οποία θα προσβληθούν από κορονοϊό ή θα είναι στενές επαφές.
Ο Υπουργός Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, δήλωσε ότι αποκλείεται εκ προοιμίου και με βάση τις νομοθεσίες, η διεξαγωγή διαδικτυακά των εξετάσεων. Θα αναζητηθούν είπε, άλλοι τρόποι σε συνεργασία και με το Υπουργείο Υγείας.

Σημείωσε ότι την περασμένη χρονιά, υπήρχε μόνο μία περίπτωση παιδιού με κορωνοϊό, ο οποίος εξετάστηκε μόνος του, στο σπίτι του.
Ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι η Κύπρος βρίσκεται μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις καλύτερες επιδόσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην εκπαίδευση.

Μεγάλο όπλο μας, είπε, είναι τα rapid test, σε ένα πληθυσμό 120 χιλιάδων, εκπαιδευτικών, μαθητών και άλλους προσωπικού στα σχολεία. Σημείωσε ότι τα κρούσματα στα σχολεία και οι στενές επαφές είναι στο μισό σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Η κατάσταση τόνισε είναι διαχειρίσιμη.

Ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι προωθούνται μια σειρά από καινοτομίες:

• Διαγνωστικές διαδικασίες από το στάδιο της προδημοτικής εκπαίδευσης, ώστε να εντοπίζονται μαθησιακά και άλλα προβλήματα στα παιδιά.

• Ενίσχυση του συστήματος αξιολόγησης μαθητών, εκπαιδευτικών και σχολείων.

• Πιστοποίηση της αγγλικής γλώσσας με δωρεάν εξετάσεις στα σχολεία.

• Εισαγωγή της γαλλικής γλώσσας σε όλα τα σχολεία.

• Σε πειραματικό στάδιο προωθείται ο θεσμός του ολοήμερου γυμνασίου και του μαθήματος της ρομποτικής.

• Υπό μελέτη και νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ώστε να μειωθούν οι εξετάσεις.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε ότι υπό τις περιστάσεις έγινε το καλύτερο δυνατό στην εκπαίδευση. Και τόνισε ότι δεν θα δοθούν χαριστικά απολυτήρια και δεν ήταν χαμηλότερη η ποιότητα της εκπαίδευσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς δήλωσε ότι ο Υπουργός κατέθεσε ένα σωρό ΘΑ αντί απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων για την πανδημία στα σχολεία. Καμία κουβέντα και για τις επιπτώσεις για την ψυχική υγεία των παιδιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X