ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Λευκωσία: Αστυνομικοί παρέδωσαν εξοπλισμό μετά την κατακραυγή

Απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που προκύπτουν αναμένεται να δώσει η αυτεπάγγελτη έρευνα

24news team

Την κατακραυγή εναντίον της Αστυνομίας, από πολίτες και πολιτικούς προκάλεσαν οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου από το απόγευμα του Σαββάτου (13/2) όταν πραγματοποιήθηκε η πορεία διαμαρτυρίας από δεκάδες πρόσωπα ως αντίδραση για την διαφθορά στον τόπο μας και την διαχείρηση της πανδημίας από την Κυβέρνηση, αλλά αυτή επισκιάστηκε από επεισόδια. 

Πολίτες που παραβρέθηκαν στην πορεία καταγγέλλουν υπέρμετρη βία από πλευράς των μελών της Δύναμης, ενώ η Αστυνομία ισχυρίζεται ότι δέχθηκε πρόκληση μετά από ρίψη πορτοκαλιών και πετρών εναντίον της.

Τα πολιτικά κόμματα μέσω ανακοινώσεων τους καταδικάζουν τα όσα συνέβησαν το απόγευμα του Σαββάτου αλλά και την βία που ασκήθηκε, ενώ στην πλειοψηφία τους ζητούν την παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης, κας. Έμιλυς Γιολίτη. 

Αστυνομικοί παρέδωσαν την αντιοχλαγωγική τους εξάρτηση

Δεκάδες μέλη της Αστυνομίας από τον κλάδο της αντιοχλαγωγικής Λευκωσίας, μετά την κατακραυγή που δέχονται εξαιτίας των όσων συνέβησαν το απόγευμα του Σαββάτου (13/2) παρέδωσαν τον αντιοχλαγωγικό τους εξοπλισμό, για προσωπικούς λόγους όπως ισχυρίζονται.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί θεωρούν ότι αδίκως βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων και στοχοποιούνται. 

Αυτεπάγγελτη έρευνα για τα επεισόδια

Τη διερεύνηση των ισχυρισμών για άσκηση υπέρμετρης βίας από μέλη της Αστυνομίας το Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2021, κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας πολιτών στη Λευκωσία, αποφάσισε η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή (14/2).


Σοκάρει η εικόνα με τον αστυνομικό που πατά στο κεφάλι διαδηλωτή


Σε ανακοίνωσή της, η ΑΑΔΙΠΑ αναφέρει ότι αποφάσισε την αυτεπάγγελτη διερεύνηση της υπόθεσης, με αφορμή τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο ενδεχόμενο άσκησης υπέρμετρης βίας από μέλη της Αστυνομίας, καθώς επίσης επειδή περιήλθε σε γνώση της η πρόθεση του Αρχηγού Αστυνομίας, να απευθύνει επιστολή στην Αρχή για διερεύνηση των επεισοδίων.

Όπως σημειώνει η Αρχή στις 15/02/2021, θα ζητηθεί η συγκατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για διορισμό ποινικών ανακριτών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Επιστολή του Αρχηγού Αστυνομίας

Σε σχέση με τη διαμαρτυρία πολιτών που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα (σ.σ. Σάββατο 13/2) στη Λευκωσία και τα επεισόδια που ακολούθησαν, ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου, θα αποστείλει επιστολή προς τον Προέδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ) με σκοπό να διενεργηθεί από μέρους της Αρχής, έρευνα στο κατά πόσον ασκήθηκε υπέρμετρη ή δυσανάλογη βία κατά οποιουδήποτε προσώπου από μέλη της Αστυνομίας. 

Η διερεύνηση από πλευράς της ΑΑΔΙΠΑ θα διασφαλίσει την αντικειμενική και αμερόληπτη εξέταση του θέματος. 

«Πράσινο» από τον Γενικό Εισαγγελέα για τον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας έχει προ ολίγου λάβει επιστολή από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ), βάσει του περί Αστυνομίας (Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων) Νόμο, Ν.91(Ι)/2006, μέσω της οποίας ενημερώνεται για την πρόθεση της ΑΑΔΙΠΑ να διερευνήσει αυτεπάγγελτα το κατά πόσο υπήρχε άσκηση υπέρμετρης βίας από πλευράς μελών της Αστυνομίας σε σχέση με τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021, στο κέντρο της Λευκωσίας.

Εν όψει της πρόθεσης της ΑΑΔΙΠΑ για διερεύνηση του υπό αναφορά θέματος, ο Γενικός Εισαγγελέας συμφώνησε με τον διορισμό ποινικών ανακριτών από την ΑΑΔΙΠΑ. Όταν ολοκληρωθεί η διεύρυνση από τους ποινικούς ανακριτές και ετοιμαστεί η προβλεπόμενη από τον Νόμο σχετική έκθεση με τις εισηγήσεις της ΑAΔΙΠΑ, η υπόθεση θα διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία, ώστε αυτή να μελετηθεί και αποφασισθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα το ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων εναντίον οποιουδήποτε προσώπου.

Με σχέδιο δράσης στο «πεδίο μάχης» οι αστυνομικοί

Η Αστυνομία από την Παρασκευή (12/2) είχε προειδοποιήσει μέσω ανακοίνωσής της τους διαδηλωτές να μην πραγματοποιήσουν την πορεία, αφού απαγορευόταν βάσει Διατάγματος του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο του περί λοιμοκάθαρσης νόμου.

Ωστόσο, οι διαδηλωτές παράκουσαν τόσο το διάταγμα, όσο και την προειδοποίηση της Αστυνομίας.

Όπως έγινε γνωστό, η Αστυνομία κατάστρωσε σχέδιο δράσης ώστε να ανταποκριθεί στον χώρο όπου αναμενόταν να διαδηλώσουν οι πολίτες. Αίσθηση φαίνεται να προκάλεσε στους διαδηλωτές  η πολύ έντονη παρουσία των μελών της Δύναμης οι οποίοι ήταν πλήρως εξοπλισμένοι, αλλά και η παρουσία του αντιοχλαγωγικού οχήματος «Αίαντας» που είχε την δυνατότητα ρίψης νερού προς το πλήθος.

Η Αστυνομία αρχικά με προκήρυξη κάλεσε το πλήθος σε διάλυση, ενώ σύμφωνα με τους ισχυρισμούς από πλευράς της, τα μέλη της Δύναμης δέχθηκαν επίθεση με ρίψη αντικειμένων, προκαλώντας την αντίδρασή τους.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του 24news, για να δοθεί εντολή ώστε να γίνει ρίψη νερού προς τους διαδηλωτές, εξαιτίας της πιθανής πρόκλησης τραυματισμού προσώπου, βάσει πρωτοκόλλου ενεργειών, θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί το γραφείο επιχειρήσεως που συντόνιζε και να δοθεί η απαραίτητη έγκριση.

Σημειώνεται ότι στο σημείο υπήρχε αξιωματικός υπηρεσίας που συντόνιζε την επιχείρηση σε συνεννόηση με το γραφείο κρίσεως όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, ενώ η Αστυνομία επιστράτευσε και drones για καταγραφή γεγονότων.

Ερωτήματα που αναμένουν απαντήσεις αφορούν το πρόσωπο που έδωσε την εντολή για τον χειρισμό της επιχείρησης και την δράση των μελών της Αστυνομίας, το πρόσωπο που έδωσε οδηγίες για την παρουσία αστυνομικών με την πλήρη εξάρτησή τους (σ.σ. ασπίδες, ρόπαλα κα), αλλά και τα ακριβή γεγονότα που διαδραματίστηκαν. Αυτά αναμένονται να απαντηθούν από την αυτεπάγγελτη έρευνα που ανακοινώθηκε ότι θα διενεργηθεί.

Η Ανεξάρτητη Αρχή αναμένεται όσον αφορά τις εντολές που δέχθηκαν οι αστυνομικοί να προβεί σε διερεύνηση τόσο μέσω του ηλεκτρονικού ημερολογίου του κέντρου κρίσεως του Αρχηγείου στο οποίο καταγράφηκαν συνομιλίες και εικόνες από το σημείο, όσο και από τα πρακτικά των συσκέψεων που προηγήθηκαν από τους αρμόδιους.

Από την έρευνα εκ μέρους της Ανεξάρτητης Αρχής αναμένεται να διαφανεί και κατά πόσο ασκήθηκε υπέρμετρη ή δυσανάλογη βία κατά οποιουδήποτε προσώπου από μέλη της Αστυνομίας.

Οι εικόνες πάντως από τον χώρο που συνέβησαν τα επεισόδια, προκαλούν σοκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X