ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
15° Λευκωσία,
22 Ιανουαρίου, 2022
sport fm - listen live

Πάπας Φραγκίσκος: «Ήρθα ως προσκυνητής σε μια μικρή γεωγραφικά χώρα που είναι μεγάλη ιστορικά»

Η παρουσία σας εκπέμπει μηνύματα έμπνευσης και θάρρους, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έφτασε στην Κύπρο το απόγευμα της Πέμπτης ο Πάπας Φραγκίσκος. Η κυπριακή κυβέρνηση, διά της Αναπληρώτριας Εκπροσώπου Νιόβης Παρισινού, είχε χαρακτηρίσει την επίσκεψη του Πάπα ως «σημαντικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας που προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον».

Η Αστυνομία βρίσκεται σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού, αφού έχουν επιστρατευθεί πέραν των 500 αστυνομικών από όλα τα τμήματα της Δύναμης για την ασφάλεια του Ποντίφικα. Παράλληλα, για την επίσκεψη του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχουν ήδη διαπιστευτεί 77 δημοσιογράφοι που θα συνοδεύουν την αποστολή του, ενώ πέραν των 200 δημοσιογράφων που προέρχονται από 19 χώρες έχουν λάβει διαπίστευση για να καλύψουν το γεγονός.

Πάπας: Ήρθα ως προσκυνητής σε μια μικρή γεωγραφικά χώρα που είναι μεγάλη ιστορικά

Σας απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό. Ήρθα ως προσκυνητής σε μια μικρή γεωγραφικά χώρα που είναι μεγάλη ιστορικά, αναφέρει ο Πάπας.

Από εδώ ξεκίνησε η πρώτη εισαγωγή του Ευαγγελίου στην ήπειρο. Η Κύπρος ακτινοβολεί ομορφιά στην επικράτειά της που πρέπει να προστατευθεί. Αυτό το νησί μοιάζει με ένα μαργαριτάρι στην αγκαλιά της θάλασσας. Η ομορφιά αυτής της γης πηγάζει από τον πολιτισμό της. Το μαργαριτάρι της Κύπρου έχει επισκιαστεί από την πανδημία αποτρέποντας πολλούς επισκέπτες να έλθουν να την επισκεφθούν. Η πληγή που πονάει περισσότερο είναι το τραύμα των τελευταίων χρόνων. Προσεύχομαι για την ειρήνη αυτού του τόπου. Θα ήθελα να εκφράσω την συμπαράσταση μου και στήριξή μου στο διαθρησκευτικό διάλογο που πραγματοποιείται στην Κύπρο. Να μην ξεχνάμε το δράμα των αγνοουμένων. Η Κύπρος ας γίνει ένα ανοιχτό εργοτάξιο της ειρήνης στη Μεσόγειο.

Πρόεδρος: Η παρουσία σας εκπέμπει μηνύματα έμπνευσης και θάρρους

Αποτελεί υψίστη για την πολιτεία και του λαού να σας υποδεχθούμε. Η δεύτερη επίσκεψη προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συνιστά ιστορική στιγμή για την Κύπρο. Η παρουσία σας εκπέμπει μηνύματα έμπνευσης και θάρρους, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος είπε, Δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός που σας αποδίδεται ως ο Πάπας των Φτωχών. Αξίες για μια ανεκτική χριστιανοσύνη. Οραματισμός που προσβλέπει στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το ίδιο όραμα μοιράζεται και η Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να καταστεί η Κύπρος ισχυρός πυλώνας σταθερότητας.
Ο λαός της Κύπρου γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τον ξεριζωμό και της προσφυγιά. Ως κυβέρνηση δίνουμε ύψιστη σημασία στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταναστών. Να σας ευχαριστήσω για την χειρονομία σας να μεταφέρετε 50 μετανάστες από την Κύπρο. Αγία Έδρα και Κυπριακή Δημοκρατία από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων συνεργάζονται αρμονικά. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η απόφαση της κυβέρνησης για εκμίσθωση κρατικής γης για ανέγερση κτιρίου της Αγίας Έδρας στη Λευκωσία. Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στο πρόβλημα της πατρίδας μου. Ο λαός της Κύπρου υποφέρει εδώ και 47 χρόνια ως αποτέλεσμα της τουρκικής κατοχής. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην καταστροφή εκκλησιών αλλά και το δράμα των οικογενειών των προσφύγων. Παρά τις υποχωρήσεις παρά τις προσπάθειες για απαλλαγή της κατοχής λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας παραμένουμε η μόνη διαιρεμένη χώρα της Ευρώπης. Παρατηρούμε μια όξυνση της τουρκικής αδιαλλαξίας. Επιδιώκουν την εδραίωση της διχοτόμησης. Επιθετικότητα σε στεριά και θάλασσα. Παρατηρούμε μια στρατικοποίηση των κατεχομένων και μια ρητορική πως η Κύπρος είναι κομμάτι Οθωμανικό. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για αποκατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικράτηση της ειρήνης. Επιδίωξη η Κύπρος να καταστεί μοντέλο ειρηνικής συμβίωσης. Η εδώ παρουσία σας τονώνει τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για λύση του κυπριακού προβλήματος.

Πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή δώρων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως ελάχιστο δείγμα της εκτίμησης του έργου και της εδώ παρουσίας του δώρισε στον Ποντίφικα τρία Λευκαρίτικα κεντήματα εξηγώντας στον Πάπα πως η τέχνη των Λευκαρίτικων κεντημάτων αναπτύχθηκε τον 14ο αιώνα.

Το ένα κέντημα είναι για την Αγία Έδρα το άλλο για το Άγιο Δισκοπότηρο και το τρίτο για το Ευαγγέλιο. Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώρισε στον Πάπα Φραγκίσκο την πρώτη έκδοση γραμματοσήμου για την επίσκεψη του στην Κύπρο.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας πρόσφερε στον Νίκο Αναστασιάδη ένα μεταλλικό πλακίδιο – μετάλλιο – της επίσκεψης του Ποντίφικα στην Κύπρο καθώς επίσης και οκτώ εγκυκλίου που έχει συγγράψει ο ίδιος.

Ο Ποντίφικας συναντήθηκε με τα μέλη της οικογένειας του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πρόεδρος: Μεγαλείο προσωπικότητας η απόφασή σας να επισκεφθείτε μια μικρή χώρα που υφίσταται παραβίαση του διεθνούς δικαίου


Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Νίκος Αναστασιάδης τον ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Η τελετή υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου πραγματοποιήθηκε στον περίβολο του Προεδρικού Μεγάρου όπου άγημα της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές με βάση το πρωτόκολλο.

Στη συνέχεια ο Ποντίφικας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χαιρέτησε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και στη συνέχεια εισήλθαν στο Προεδρικό Μέγαρο. Νίκος Αναστασιάδης και Πάπας Φραγκίσκος θα έχουν 20 κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Στο Προεδρικό ο Πάπας - Υποδοχή από Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στο Προεδρικό Μέγαρο αφίχθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος, όπου τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η τελετή υποδοχής του στο Προεδρικό, με τιμές αρχηγού Κράτους.

Ακολούθως, ο Πάπας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στη συνέχεια θα συναντήσει εκπροσώπους αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και το διπλωματικό σώμα.

Κατόπιν αναμένονται προσφωνήσεις τόσο από τον ίδιο, όσο και από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Εξάλλου, απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο στην Παπική Αντιπροσωπεία στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην Παναγία των Χαρίτων ο Πάπας Φραγκίσκος

Στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων στη Λευκωσία έφτασε γύρω στις 4 το απόγευμα ο Πάπας Φραγκίσκος και η συνοδεία του.

Τον υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών στην Κύπρο Ιωσήφ Σουέϊφ και ο Πατριάρχης των Μαρωνιτών εκ Λιβάνου, Μπεσάρα Μπούτρος Αλ Ράι.

Ο Πάπας θα έχει συνάντηση με ιερείς, πιστούς, εκκλησιαστικούς συνδέσμους και κινήματα. Η τελετή περιλαμβάνει προσφωνήσεις και ψαλμωδίες. Προσκλήσεις για την εκδήλωση έχουν λάβει γύρω στα 200 άτομα.

Στην περιοχή του Ναού υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη. Πλήθος κόσμου έφτασε στην περιοχή για να δει από μακριά τον Ποντίφικα. Στήθηκαν επίσης γιγαντο-οθόνες για να μπορεί ο κόσμος να παρακολουθήσει την προσφώνηση εντός του Ναού και τις ψαλμωδίες που θα ακολουθήσουν, στα ελληνικά και τα αραβικά.

Στο προαύλιο της Εκκλησίας ο Πάπας θα ευλογήσει τέσσερα άτομα και έπειτα θα αναχωρήσει για το Προεδρικό Μέγαρο.

Έφτασε στην Κύπρο ο Πάπας

Στην Κύπρο έφτασε στις 15:00 ο Πάπας Φραγκίσκος.

Στο κόκκινο χαλί, τον Πάπα υποδέχθηκε στην Κύπρο, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου.

Πραγματοποιήθηκαν οι συστάσεις των δυο αντιπροσωπειών, οι οποίες αποτελούνταν από δεκατρία άτομα η κάθε μια.

 

Στο αεροδρόμιο λόγω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας βρέθηκαν μόνο 30 (τριάντα) μικρά παιδιά από Καθολικά σχολεία της Κύπρου τα οποία κρατούσαν σημαίες της Κύπρου και του Βατικανού. Ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι έδωσαν στον Παπα Φραγκίσκο μια ανθοδέσμη από κλωνάρια ελιάς σύμβολο Ειρήνης και μια ανθοδέσμη από λευκά λουλούδια σε κίτρινο περιτύλιγμα, που συμβολίζουν τα χρώματα του Βατικανού.

Ο Πάπας Φραγκίσκος εισήλθε για λίγα λεπτά στον χώρο VIP του παλαιού Αεροδρομίου Λάρνακας και στη συνέχεια η αυτοκινητοπομπή αναχώρησε για τη Λευκωσία συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Η ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δυο κρατών θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα υποδεχθεί και θα καλωσορίσει στην Κύπρο τον Πάπα Φραγκίσκο.

Δρακόντεια μέτρα στο αεροδρόμιο Λάρνακας

Εικόνες από το αεροδρόμιο Λάρνακας

Εικόνες από το αεροδρόμιο Λάρνακας

Εικόνες από το αεροδρόμιο Λάρνακας

Υποδοχή από την Πρόεδρο της Βουλής 

Τον Πάπα, θα υποδεχθεί και θα καλωσορίσει στην Κύπρο, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου σε κόκκινο χαλί.

Ακολούθως ο Πάπας Φραγκίσκος θα επιθεωρήσει Τιμητικό Διακλαδικό Στρατιωτικό Άγημα το οποίο θα αποτελείται από τα τρία σώματα στρατού της Εθνικής Φρουράς, το Ναυτικό, την Αεροπορία και τον Στρατό Ξηράς με σημαίες του Βατικανού και της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ θα παιανίζει η φιλαρμονική μπάντα της Αστυνομίας το Εμβατήριο Υποδοχής και το Εμβατήριο Επιθεώρησης. Στην συνέχεια θα γίνουν οι συστάσεις των δυο αντιπροσωπειών οι οποίες θα αποτελούνται από δεκατρία άτομα η κάθε μια.

Η Κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελείται κατά βάσει από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα από τους Υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, Εσωτερικών Νίκο Νουρή, Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου, Γεωργίας Κώστα Καδή, Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση, τον Προεδρικό Επίτροπο για Ανθρωπιστικά θέματα και θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου, την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο Νιόβη Παρισινού, την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κούλα Σοφιανού και από το Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας το Γιώργο Γιάγκου και τον Πρέσβη της Κύπρου στο Βατικανό ο Γιώργο Πουλλίδη.

Η αντιπροσωπεία από το Βατικανο θα αποτελείται από δεκατρία μέλη της κυβέρνησης του Βατικανού που θα συνοδεύσουν τον Παπα στο ταξίδι στην Κύπρο.

Παιδιά από τα καθολικά σχολεία της Κύπρου στο αεροδρόμιο

Στο αεροδρόμιο Λάρνακας συγκεντρώθηκαν παιδιά από Καθολικά σχολεία της Κύπρου, με σημαίες της Κύπρου και του Βατικανού, για να υποδεχθούν τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος αναμένεται να αφιχθεί στις 15:00. Λόγω των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας, στο αεροδρόμιο συγκεντρώθηκαν μόνο 30 παιδάκια, από τα Σχολεία Άγιος Μάρωνας και Τέρρα Σάντα (Λευκωσία) και Αγία Μαρία (Λεμεσός) και Saint Joseph Catholic Church Λάρνακα.

Ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι θα δώσουν στον Παπα Φραγκίσκο μια ανθοδέσμη από κλωνάρια ελιάς, σύμβολο Ειρήνης και μια ανθοδέσμη από λευκά λουλούδια σε κίτρινο περιτύλιγμα, που συμβολίζουν τα χρώματα του Βατικανού. 

Ξεκίνησε το ταξίδι του προς την Κύπρο

Ο Παπας Φραγκίσκος φτάνει στην Κύπρο με αεροσκάφος της Ita που είναι η διάδοχος εταιρεία της Alitalia και αναχωρεί από την Κύπρο το Σάββατο με προορισμό την Ελλάδα με αεροσκάφος της Aegean.

Εικόνες από το κέντρο της Λευκωσίας

 

Δεκατρία μέλη της κυβέρνησης του Βατικανού θα συνοδεύσουν τον Πάπα

Δεκατρία μέλη της κυβέρνησης του Βατικανού θα συνοδεύσουν τον Πάπα Φραγκίσκο στο ταξίδι του στην Κύπρο, όπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ διπλωματικές πηγές.

Στο αεροσκάφος μαζί με τον Παπα και την αντιπροσωπεία που θα τον συνοδεύσει από το Βατικανό θα είναι και 80 δημοσιογράφοι από είκοσι χώρες.

Οι δρόμοι που θα επηρεαστούν

Υπενθυμίζουμε ότι λόγω της σημερινής επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο του Πάπα Φραγκίσκου, θα ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Για το λόγο αυτό θα υπάρξουν κατά διαστήματα ολιγόλεπτες αποκοπές δρόμων, τόσο στην επαρχία Λάρνακας, στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Λευκωσίας, όσο και στην επαρχία Λευκωσίας.

Επίσης, από τις 6 το πρωί σήμερα, θα υπάρξει μόνιμη αποκοπή από τον κυκλικό κόμβο Μάρκου Δράκου προς τη συμβολή των οδών Ρηγαίνης-Αρσινόης, μέχρι τις 10 το πρωί του Σαββάτου 4 Δεκεμβρίου, 2021.

Επιπρόσθετα, προτρέπεται το κοινό που θα παρευρεθεί την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, 2021 στο Στάδιο ΓΣΠ να προσέλθει έγκαιρα, γιατί θα διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι για safepass και έλεγχοι ασφαλείας, τόσο από την Αστυνομία, όσο και από τις αρχές του Σταδίου. Οι πόρτες του Σταδίου ΓΣΠ θα ανοίξουν για το κοινό στις 7 το πρωί.

Παρακαλείται το κοινό όπως ακολουθεί τις οδηγίες των επί καθήκοντι αστυνομικών.

Το πρόγραμμα του Πάπα

Φθάνει νωρίς το απόγευμα στην Κύπρο ο Πάπας Φραγκίσκος σε ιστορική επίσκεψη στο νησί, στην δεύτερη επίσκεψη Πάπα στην Κύπρο, έπειτα από την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’ το 2010.

Η κυπριακή κυβέρνηση, διά της Αναπληρώτριας Εκπροσώπου Νιόβης Παρισινού, είχε χαρακτηρίσει την επίσκεψη του Πάπα ως «σημαντικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας που προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον».

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα αφιχθεί στις 15:00 στο Αεροδρόμιο Λάρνακας όπου θα γίνει επίσημη υποδοχή από την Πρόεδρο της Βουλής και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μία ώρα αργότερα, ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα έχει συνάντηση με Ιερείς, πιστούς, εκκλησιαστικούς συνδέσμους και κινήματα στον Καθεδρικό Ναό Μαρωνιτών της Παναγίας Χαρίτων στη Λευκωσία, ενώ στις 17:15 θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο και στις 17:30 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Ποντίφικας θα έχει επίσης συνάντηση εκπροσώπους αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και το διπλωματικό σώμα, στις 18:00 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Παρασκευή στις 08:30 ο Πάπας Φραγκίσκος θα συναντηθεί με τον προκαθήμενο της κυπριακής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄ στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Κύπρου και στις 09:00 θα συναντηθεί με την Ιερά Σύνοδο στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό.

Στις 10:00 θα πραγματοποιηθεί στο ΓΣΠ η Θεία Λειτουργία και ομιλία από τον Πάπα Φραγκίσκο. Στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί Οικουμενική Προσευχή με μετανάστες στην Ενοριακή Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία.

Το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο στο Πάπα Φραγκίσκο και στην παπική αντιπροσωπεία στο Προεδρικό Μέγαρο στις 20:30.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση