ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ποιοι εκτέλεσαν τον Φάλγιαλι - Μαφία, ναρκωτικά και αδέρφια που δεν... μιλούν

Ποιοι θα καλύψουν το κενό που άφησε πίσω του ο Φάλγιαλι;

24news team

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την δολοφονία του γνωστού επιχειρηματία Χαλί Φάλγιαλι, ο οποίος έχασε την ζωή του μαζί με τον προσωπικό οδηγό-σωματοφύλακά του σε ένοπλη επίθεση, το βράδυ της Τρίτης (8/2), στον κατεχόμενο Άγιο Επίκτητο Κερύνειας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μπιργκιούν» της Τουρκίας, οι 3 ύποπτοι που συνελήφθησαν για την δολοφονία του Φάλγιαλι, συνδέονται με τη συμμορία «Sözmez Kardeşler». Μάλιστα, ένας εκ των συλληφθέντων είναι ο Μουσταφά Σοϊλεμέζ, αρχηγός της συμμορίας των «αδερφών Σοϊλεμέζ», που βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών από τη δεκαετία του 1990.

Από την δεκαετία του 90’ μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη ‘’ομάδα’’ ενεπλάκη σε πολλές υποθέσεις και έχει σχέσεις με το «βαθύ κράτος». Οι αδερφοί Σοϊλεμέζ, προσθέτει το δημοσίευμα, όπως λέει και το επίθετό τους (Σοϊλεμέζ = δεν μιλά) είναι διάσημοι για το ότι δεν δίνουν τα ονόματα των συνεργατών τους.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο Μουσταφά Σοϊλεμέζ συνελήφθη κατόπιν κατάθεσης ενός κοντινού στον Φάλγιαλι προσώπου. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι οι άλλοι συλληφθέντες στην Κωνσταντινούπολη είναι και αυτοί που πάτησαν την σκανδάλη.

Ακόμη, οι ύποπτοι που συνελήφθησαν, μετέβησαν από τα κατεχόμενα με βάρκα στην Τουρκία μετά τη δολοφονία, ενώ η ανάκρισή τους στην Κωνσταντινούπολη συνεχίζεται.

Σε δηλώσεις του ο Τατάρ είπε πως: «Δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τη θάλασσα. Υπάρχει ένας κρατούμενος, όπου και πληροφορήθηκα ότι ήταν το άτομο που νοίκιασε το αυτοκίνητο για την εκτέλεση. Το περιστατικό θα εξιχνιαστεί και θα αντιμετωπίσουμε το θέμα με όλες μας τις δυνάμεις».

Ποίοι είναι οι «Αδελφοί Σοϊλεμέζ»

Το όνομα των αδελφών Σοϊλεμέζ ακούστηκε για πρώτη φορά στην Τουρκία του 1996. Μετά από ένοπλη σύγκρουση στα Άδανα, ξεκίνησαν έρευνες εναντίον 11 στρατιωτών και 24 αστυνομικών. Στο κατηγορητήριο υπήρχαν ισχυρισμοί ότι οι αδελφοί Σοϊλεμέζ σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον δήμαρχο Εμίνονου. Ξεκίνησαν δίκες και στις καταθέσεις τους οι αδελφοί Σοϊλεμέζ ισχυρίστηκαν ότι υπήρξε συνωμοσία εναντίον τους και ότι υπεύθυνος για τον θάνατο των άλλων δύο αδελφών τους ήταν ο Μεχμέτ Αγάρ. Ο Σοϊλεμέζ Καρντεσλέρ συνελήφθη το 1997, βγήκε από τη φυλακή χάρη στην αμνηστία που δόθηκε το 2002. Δύο χρόνια αργότερα είχε βγει και πάλι ένταλμα σύλληψής του ωστόσο είχε μεταβεί στο Βόρειο Ιράκ, στο Ερμπίλ.

Οι αδελφοί Σοϊλεμέζ, καταζητούμενοι με κόκκινο δελτίο, συνελήφθησαν στο Αζερμπαϊτζάν τον περασμένο Ιούνιο και εκδόθηκαν στην Τουρκία στις 3 Ιουνίου.

4η σύλληψη στα Κατεχόμενα

Σε ακόμη μια σύλληψη, την 4η στα κατεχόμενα και έβδομη συνολικά, είχαμε το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, συνελήφθη ένας άνδρας, ο Γιουσούφ Γκιουνές, ο οποίος φέρεται να ήρθε στα κατεχόμενα μαζί με τον πρώτο συλληφθέντα για τον φόνο στα κατεχόμενα, τον Ομέρ Τουντς.

Ο Γκιουνές οδηγήθηκε στο «επαρχιακό δικαστήριο» Κερύνειας και του επιβλήθηκε διάταγμα κράτησης μιας ημέρας.

Σύμφωνα με τον «αστυνομικό ανακριτή» στο «δικαστήριο» οι Γκιουνέρ και Τουντς ήρθαν στα κατεχόμενα μαζί στις 25 Ιανουαρίου και έχουν συνεργαστεί και οι δύο με την οικογένεια Φάλγιαλι. Ανέφερε επίσης ότι ο Γκιουνές σχετίζεται με άτομα, τα ονόματα των οποίων έχουν προκύψει κατά τις έρευνες για την ένοπλη δολοφονική επίθεση το βράδυ της Τρίτης.

Ο «αστυνομικός ανακριτής» είπε ότι διενεργούν πολυεπίπεδες έρευνες και ζήτησε την κράτηση του Γκιουνές για μία ημέρα, αίτημα που έγινε αποδεκτό από το «δικαστήριο».

 

Τελέστηκε σήμερα η κηδεία του

Αξιοσημείωτο γεγονός, όπως αναφέρουν τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, είναι πώς πριν από την κηδεία φρουροί του Φάλγιαλι, έλεγξαν την περιοχή για λόγους ασφάλειας ενώ υπήρχαν αστυνομικοί του ψευδοκράτους σε διάφορα σημεία του χωριού.

*Φωτογραφίες από yeniduzen

«Η πίσω αυλή της Τουρκίας»

Εν τω μεταξύ, στα κατεχόμενα, πολιτικοί και αναλυτές τοποθετούνται για τη δολοφονία που βρίσκει αντίκτυπο στα τ/κ πρωτοσέλιδα. Η τουρκική υπηρεσία της «Deutsche Well» και η τ/κ εφημερίδα «Γιενί Ντουζέν» μεταδίδουν τις απόψεις Τ/κ πολιτικών και αναλυτών για την δολοφονία Φάλγιαλι.

Η Ντογούς Ντεριά, στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), εκφράζει την άποψη ότι ο τρόπος με τον οποίο διαπράχθηκε η δολοφονία δείχνει πράξη «ομάδας οργανωμένου εγκλήματος». Η Ντογούς Ντεριά, προσθέτει ότι, από τη δεκαετία του 1990, τα κατεχόμενα έχουν μετατραπεί στην κυριολεξία στην «πίσω αυλή της Τουρκίας», με την λειτουργία των καζίνο και υπεράκτιων τραπεζών που χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα χρήματος.

Υπενθυμίζοντας την δολοφονία του Τ/κ διανοούμενου Κουτλού Ανταλί το 1996, πιστεύει ότι για την δολοφονία του Φάλγιαλι ευθύνεται η μαφία και το τουρκικό παρακράτος, το οποίο στα κατεχόμενα δραστηριοποιείται στον χώρο των διαδικτυακών στοιχημάτων και των ναρκωτικών.

Ποιοι θα καλύψουν το κενό που άφησε πίσω του ο Φάλγιαλι;

Για την δολοφονία του Φάλγιαλι, η Τ/κ δημοσιογράφος, Πινάρ Μπαρούτ εκφέρει την άποψη ότι το κενό που αφήνει πίσω του ο Φάλγιαλι στο πεδίο των παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων θα το καλύψουν άλλα άτομα με σκοτεινές διασυνδέσεις.

Ο διευθυντής της «Γιενί Ντουζέν», Τζενκ Μουτλούγιακαλι εστιάζει στην δράση της μαφίας και των παρακρατικών οργανώσεων στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον ίδιον, η Τουρκία πρέπει να εμπλακεί ενεργά στις έρευνες για την δολοφονία του Φάλγιαλι.

Η δολοφονία του Τ/κ επιχειρηματία

Ο Χαλίλ Φάλγιαλι δέχθηκε ένοπλη επίθεση στο όχημά του, το οποίο οδηγούσε ο προσωπικός οδηγός-σωματοφύλακάς του.

Τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πώς πρόκειται για «δουλειά επαγγελματιών» αφού ο Φάλγιαλι δέχθηκε 18 σφαίρες, στο σώμα και το κεφάλι, ενώ στην δολοφονία φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν Καλάσνικοφ.

Ο Φάλγιαλι μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο ενώ κατέληξε γύρω στις 21:40 παρά την προσπάθεια μιας μεγάλης ομάδας γιατρών και χειρούργων να τον σώσουν. Νεκρός έπεσε από τα πυρά και ο οδηγός του.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο Χαλίλ μόλις λίγες μέρες μετά την αποφυλάκιση του δέχθηκε την δολοφονική επίθεση.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση