
Ελισάβετ Γεωργίου
Εντοπίστηκε ο 13χρονος που διέμενε σε δομή του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού «Hope for children» στη Λευκωσία και αγνοείτο από το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης 6 Αυγούστου. Ο ανήλικος, ασυνόδευτος πρόσφυγας εντοπίστηκε στα κατεχόμενα, καλά στην υγεία του.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, ενημερώθηκε από το Δικοινοτικό Γραφείο Επαφής, ότι ο 13χρονος εντοπίστηκε στις κατεχόμενες περιοχές και είναι καλά στην υγεία του. Αναμένεται αύριο, να ενημερωθεί η Δημοκρατία ως προς τις προθέσεις των κατοχικών αρχών, κατά πόσο δηλαδή αυτός θα επιστραφεί στις Αρχές της Δημοκρατίας.
Το παιδί βρισκόταν υπό την κηδεμονία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας όπως και κάθε παιδί που φθάνει ασυνόδευτο στην χώρα. Αρχικά φιλοξενείτο σε κρατική δομή, ωστόσο τον Ιούνιο μετακινήθηκε σε δομή της ΜΚΟ «Hope for children», μαζί με μεγαλύτερους ηλικιακά ασυνόδευτους ανήλικους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προγραμματιστεί η μετακίνησή του σε άλλη στέγη με παιδιά πιο κοντά στην ηλικία του. Σε συζητήσεις με τη δασκάλα του, ο 13χρονος είχε αναφέρει ότι κάποιοι μεγαλύτεροι ήταν πιο βίαιοι και έντονοι στη συμπεριφορά τους, χωρίς όμως να μιλά για εκφοβισμό. Το παιδί είχε ολοκληρώσει τη φοίτηση του στο δημοτικό και είχε ήδη εγγραφεί στο γυμνάσιο, δείχνοντας πρόθεση να παραμείνει στην Κύπρο.
Η μέρα της εξαφάνισης
Στις 18:23 της 6ης Αυγούστου, σύμφωνα με πληροφορίες είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τη δασκάλα του, χωρίς να δείχνει ανησυχία ή τάσεις φυγής. Ανέφερε μάλιστα, ότι είχε ετοιμάσει τα πράγματά του για τη μετακόμιση του στην επόμενη δομή.
Περίπου στις 19:00, ζήτησε άδεια να βγει από τη δομή με φίλους του – κάτι που επιτρέπεται για παιδιά άνω των 12 ετών μέχρι τις 22:00, καθώς η δομή δεν είναι κλειστή αλλά χώρος φιλοξενίας. Επτά και τριάντα έφυγε από τον χώρο φιλοξενίας.
Όταν δεν επέστρεψε την καθορισμένη ώρα, το προσωπικό προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του αλλά και με τα άτομα που ανέφερε ότι θα έβγαιναν μαζί του. Μετά από αρκετές ερωτήσεις, συγκεκριμένος ανήλικος εκμυστηρεύτηκε σε λειτουργό ότι ο 13χρονος σκοπεύει να επιστρέψει στην μητέρα του. Στις 23:00 πλέον, καταγγέλθηκε επίσημα η εξαφάνισή του στην Αστυνομία.
Το σενάριο φυγής προς Τουρκία
Κατά την έρευνα προέκυψε πληροφορία ότι μετέβη στα κατεχόμενα, με σκοπό να βρει τρόπο να φτάσει στην Τουρκία, όπου βρίσκεται η μητέρα του. Ο 13χρονος σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρούσε επαφή μαζί της μέσω κινητού τηλεφώνου.
Μετά την εξαφάνιση, οι Αρχές σύμφωνα με πληροφορίες επικοινώνησαν με τη μητέρα του, η οποία δεν επιβεβαίωσε ότι είχαν σχεδιάσει συνάντηση, ωστόσο η στάση της δεν έδειχνε ιδιαίτερη ανησυχία για την τύχη του παιδιού. Το γεγονός αυτό ενισχύει το ενδεχόμενο η μετακίνηση να ήταν προσχεδιασμένη.
Η επίσημη θέση των ΥΚΕ – Δεν υφίσταται bullying
Η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, Μαρία Κυρατζή, δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι αναφορές για bullying δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
«Από την πρώτη στιγμή που αναφέρθηκε ότι το παιδί δεν ήταν στο πρόγραμμα στο οποίο φιλοξενείτο, κινητοποιήθηκε αμέσως η διαδικασία προκειμένου να συλλεχθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να δοθούν στην Αστυνομία, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία διερεύνησης. Ό,τι άλλο σημαντικό ήταν εις γνώσιν των υπηρεσιών μας διαβιβάστηκε επίσης», τόνισε.
Σχετικά με τις δημόσιες συζητήσεις γύρω από πιθανούς λόγους φυγής, υπογράμμισε: «Ο λόγος ο οποίος συζητείται δημόσια και αφορά συμπεριφορές bullying, δεν υφίσταται σε αυτή την περίπτωση».
Η κ. Κυρατζή υπενθύμισε ότι «απαγορεύεται ο εγκλεισμός παιδιών, οπουδήποτε και αν φιλοξενούνται» και ότι «ο στόχος είναι πάντα να αναπτύσσεται η σχέση με το κάθε παιδί, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του». Επεσήμανε επίσης τη σημασία κατανόησης της κουλτούρας και των σκέψεων των ασυνόδευτων ανηλίκων, σημειώνοντας ότι διεθνώς υπάρχουν περιπτώσεις μετακίνησής τους με διάφορους τρόπους.
Η πορεία των ερευνών
Έγιναν προσπάθειες από την Αστυνομία για εντοπισμό του στίγματος του κινητού τηλεφώνου του ανήλικου χωρίς ωστόσο επιτυχία αφού φαίνεται πως η συσκευή ήταν απενεργοποιημένη.
Η Αστυνομία σε συνεργασία με την Europol είχε εκδώσει «κίτρινη προειδοποίηση» για τον εντοπισμό του.