ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η τρομοκρατία στη Λεμεσό τρομοκράτησε Κυβέρνηση και Αστυνομία (pics/vids)

Πραγματοποιήθηκε πορεία κατά της ρατσιστικής βίας

24news team

Με βομβαρδισμένο τοπίο έμοιαζε το πρωί του Σαββάτου (02/09) η Λεμεσός μετά από τα άγρια επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής (01/09) σε πορεία κατά των μεταναστών. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή (σ.σ Μόλο) απέτυχαν να ελέγξουν την κατάσταση με τα επεισόδια να επεκτείνονται προς το κέντρο της πόλης. Κουκουλοφόροι πετώντας μολότοφ, κροτίδες και δακρυγόνα προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα, οχήματα και κάδους απορριμμάτων σκορπώντας τον τρόμο στους πολίτες. Με το τεταμένο κλίμα της Παρασκευής, πολίτες βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου (02/09) κατά της ρατσιστικής βίας που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες. Η πορεία ολοκληρώθηκε ομαλά και χωρίς παρατράγουδα, ενώ τη Δευτέρα έρχεται να προστεθεί ακόμη μια πορεία στο «μενού» με οργανωτή το ΑΚΕΛ.

Αναγνώρισε την αποτυχία του πλάνου της η Αστυνομία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη μετά τα όσα απαράδεχτα διαδραματίστηκαν. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Προεδρικό Μέγαρο και σε αυτήν παρακάθισαν, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης και η ηγεσία της Αστυνομίας.

*Εικόνα από τη σύσκεψη στο Προεδρικό / Πηγή: ΚΥΠΕ

Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναγνωρίστηκε η αποτυχία του χθεσινού επιχειρησιακού πλάνου από πλευράς Αστυνομίας και προκειμένου να μην επαναληφθούν ανάλογα επεισόδια οι αρμόδιες αρχές θα προβούν τάχιστα σε αναθεώρηση και κατάρτιση νέων επιχειρησιακών διαδικασιών.

Χειροπέδες σε 13 πρόσωπα - 5 τραυματίες

Μέχρι στιγμής η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 13 προσώπων, οι 12 εξ αυτών για αυτόφωρα αδικήματα ενώ συνελήφθη και ο φερόμενος διοργανωτής της εκδήλωσης. Συγκεκριμένα, οι συλληφθέντες είναι από 16 μέχρι 50 χρόνων, ενώ το επαρχιακό δικαστήριο Λεμεσού αποφάσισε την τετραήμερη κράτησή τους. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και κρατούμενος με βραχιολάκι. Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν πέντε άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και αφού τους παρασχέθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες πήραν εξιτήριο.

Πηγή: Φώτο Κόκος 

Έρευνα για διαθεσιμότητα δεσμοφύλακα μετά τη σύλληψη ατόμου με βραχιολάκι

Σύμφωνα με το Τμήμα Φυλακών διατάχθηκε διοικητική έρευνα σε σχέση με την υπόθεση κατάδικου που εκτίει ποινή με καθεστώς ηλεκτρονικής παρακολούθησης και ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στους συλληφθέντες για τα επεισόδια της Παρασκευής στη Λεμεσό.

Όπως αναφέρει το Τμήμα, ύστερα από προκαταρτικό έλεγχο ο οποίος διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση των Φυλακών, διαφαίνεται ότι πρόκειται για κρατούμενο ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 20 μηνών, με ημερομηνία αποφυλάκισης στις 19.11.2023.

Από τις 14.08.2023 ο κρατούμενος εκτίει την ποινή του με το καθεστώς ηλεκτρονικής παρακολούθησης εκτός του Τμήματος Φυλακών, με τόπο διαμονής του την επαρχία Λευκωσίας.

Όπως αναφέρει το Τμήμα Φυλακών, τον Ιούνιο ο κατάδικος είχε μεταβεί με άδεια στην επαρχία Λεμεσού, όπου διαμένει η μητέρα του, και είχε τοποθετηθεί σε προσωρινή ηλεκτρονική παρακολούθηση για σκοπούς διακίνησης στην επαρχία Λεμεσού.

Πηγή: Φώτο Κόκος

Καταδικάζει τα επεισόδια ο Δήμαρχος Λεμεσού

Είναι ανεπίτρεπτο μια σύγχρονη πόλη να βρίσκεται υπό καθεστώς πολιορκίας, αναφέρει ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, καταδικάζοντας τα χθεσινοβραδινά έκτροπα που σημειώθηκαν κατά την πορεία διαμαρτυρόμενων για το μεταναστευτικό.
Ο Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος επισκέφθηκε το βράδυ την περιοχή του μόλου, όπου καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες ζημιές σε υποστατικά και οχήματα, αναφέρει πως «είναι παντελώς ανεπίτρεπτο μια σύγχρονη πόλη να τίθεται σε καθεστώς πολιορκίας, να προκαλούνται χιλιάδων ευρώ ζημιές σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες και να κινδυνεύουν να χαθούν ανθρώπινες ζωές».

*Ζημιές σε ταχυφαγείο αλλοδαπών / Πηγή: ΚΥΠΕ

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους οφείλουν να προστατεύσουν τη δημόσια ασφάλεια και τάξη, τις ανθρώπινες ζωές και περιουσίες με τρόπο δυναμικό και αποτελεσματικό, τόσο σε προληπτικό όσο και σε κατασταλτικό επίπεδο», προσθέτει.

Πηγή: Φώτο Κόκος

Πορεία κατά της ρατσιστικής βίας το βράδυ του Σαββάτου (02/09)

Χωρίς παρατράγουδα ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου η πορεία ενάντια στη ρατσιστική βία που είχε ως τίτλο «Πορεία ενάντια στα φασιστικά πογκρόμ». Γύρω στα 500 άτομα διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά φωνάζοντας συνθήματα όπως, «Κάτω τα χέρια από τους μετανάστες», «Με τους μετανάστες είμαστε μαζί», και «Στο δρόμο, στο δρόμο, να σπάσουμε τον τρόμο», καθώς και πανό με συνθήματα όπως «Στον κόσμο των αφεντικών είμαστε ούλλ@ ΞΕΝΟΙ», «Αποφασίστε από φασίστες ετελειώσαμε».

Οι διαδηλωτές πέταξαν και χαρτάκια στους δρόμους σε ελληνικά και αραβικά με μηνύματα όπως, «Αλληλεγγύη στους μετανάστες/στριες». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές πέρασαν χειροπέδες σε 6 πρόσωπα πριν την έναρξη της πορείας για τα αυτόφωρα αδικήματα της παράνομης κατοχής επιθετικών οργάνων.

Νέα πορεία στη Λεμεσό ανακοίνωσε το ΑΚΕΛ

Το κόμμα της αριστεράς, μέσα από επίσημή του ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «Η κυβέρνηση και η αστυνομία έχουν ασήκωτες ευθύνες και οφείλουν να λογοδοτήσουν. Γιατί άφησαν ανενόχλητες αυτές τις ομάδες κουκουλοφόρων να επιτίθενται σε Κύπριους και ξένους, να καταστρέφουν και να λεηλατούν στο κέντρο της Λεμεσού. Γιατί αρνούνται να εφαρμόσουν τους νόμους για την οργανωμένη ρητορική μίσους και υποκίνηση βίας που εδώ και μέρες δηλητηριάζει σε εκρηκτικά επίπεδα την κοινωνία».

Στο πλαίσιο αυτό, το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε διαμαρτυρία για τη Δευτέρα (04/09) στις 7:00 το βράδυ στην Πλατεία Διοικητηρίου στη Λεμεσό.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση