ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ανησυχία για είσοδο του ιού από την μαρίνα Λεμεσού

Θέμα για τους ελέγχους που πραγματοποιούνται

Η διαχείριση και οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στην Μαρίνα Λεμεσού, όπου έχουν εντοπιστεί οι πρώτες αλυσίδες μετάδοσης στην συμπρωτεύουσα, βρίσκονται υπό αμφισβήτηση. Παρά το γεγονός ότι κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή 31 Ιουλίου, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ερωτηθείς σχετικά, καθησύχασε τις ανησυχίες, ενδεχομένως τα πράγματα να μην είναι τόσο απλά, με μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής να εκφράζουν τον προβληματισμό τους ως προς το πώς ελέγχεται η είσοδος και η έξοδος ταξιδιωτών στην Μαρίνα Λεμεσού, ιδίως όσων διακινούνται με τα δικά τους σκάφη. Εκτός αυτού, ακόμα ένα θέμα που τίθεται συνεχώς τις τελευταίες μέρες αφορά στην απειθαρχία ατόμων που αποτελούν επαφές ή έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό, ως προς την τήρηση του δεκατετραήμερου αυτοπεριορισμού τους.

Ενδείξεις και ανησυχία

Η τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας την Παρασκευή όσον αφορά στους ελέγχους που πραγματοποιούνται σε όσους εισέρχονται στην Μαρίνα Λεμεσού, ήταν ότι «οι έλεγχοι που γίνονται στα λιμάνια και στα αεροδρόμια είναι ουσιαστικοί. Στην Μαρίνα δεν επιτρέπεται η αποβίβαση εάν δεν γίνει έλεγχος από τους Λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας για τα πιστοποιητικά που κατέχουν. Αυτό γίνεται και ελέγχεται». Ωστόσο, φαίνεται ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός έφτασε στην Μαρίνα Λεμεσού από το εξωτερικό, όπως ανέφερε στην «Κ» ο επικεφαλής της ομάδας ιχνηλάτησης, Βαλεντίνος Σιλβέστρος. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα, καθώς ακόμα αναζητούνται και εντοπίζονται οι επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Σε σχέση με την Μαρίνα Λεμεσού, μιλώντας στην «Κ» τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Πέτρος Καραγιάννης και Λεόντιος Κωστρίκης, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ως προς τους ελέγχους που πραγματοποιούνται. Η ανησυχία των επιστημόνων αφορά κυρίως στην είσοδο και έξοδο ιδιωτικών σκαφών, καθώς σύμφωνα με τον κ. Κωστρίκη δεν αποκλείεται τέτοιους είδους κινήσεις να γίνονται βραδινές ώρες χωρίς να ελέγχονται από κανέναν.

Υποθέσεις στην Αστυνομία

Μια σημαντική παράμετρος, η οποία τονίζεται επανειλημμένα τις τελευταίες βδομάδες, είναι και τα φαινόμενα απειθαρχίας από άτομα τα οποία, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονταν σε αυτοπεριορισμό, ένεκα του ότι έχουν πρόσφατο ιστορικό ταξιδίου, δεν τήρησαν το συγκεκριμένο μέτρο και παραθέριζαν σε διάφορα σημεία της Κύπρου, όπως και στην περιοχή της Μαρίνας Λεμεσού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί συγκεκριμένο άτομο το οποίο έφτασε πρόσφατα στην Κύπρο από τις ΗΠΑ κι ενώ θα έπρεπε βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό για δεκατέσσερις ημέρες, είχε επισκεφθεί διάφορα σημεία της Κύπρου. Μάλιστα, ο Υπουργός ανέφερε ότι όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, ενημερώνεται η Αστυνομία, ενώπιον της οποίας υπάρχουν διάφορες υποθέσεις.

Παρά τις συνεχείς συστάσεις, τα φαινόμενα παραβίασης των διαταγμάτων και των πρωτοκόλλων δεν παύουν να αποτελούν πονοκέφαλο για τις αρχές και το σύνολο της κοινωνίας. Το Σάββατο 1 Αυγούστου το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε άλλα πέντε κρούσματα κορωνοϊού στην Λεμεσό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα 3 από αυτά εντοπίστηκαν στη Λεμεσό από διαγνώσεις που έγιναν από ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τα άλλα 2 κρούσματα αφορούν σε ζευγάρι, εκ των οποίων το ένα άτομο παρουσίασε συμπτώματα ενώ το 5ο κρούσμα αφορά άτομο που ήταν επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος και παραβίασε την καραντίνα για να κάνει ιδιωτικά το τεστ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, παρόμοια είναι και η περίπτωση των 2 ατόμων που ήταν θετικά στον κορωνοϊό και εντοπίστηκαν από τον τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο στη Λεμεσό. Συγκεκριμένα, «πρόκειται για άτομο που ενώ ήταν επαφή, πήγε για να κάνει το τεστ και άτομο που είχε συμπτώματα και αντί να επικοινωνήσει με τον Προσωπικό Ιατρό, έκανε το τεστ στο πλαίσιο του προγράμματος».

Όπως σημειώνει το Υπουργείο Υγείας, «τίθεται και πάλι το ζήτημα της παραβίασης της καραντίνας από επαφές κρουσμάτων και υπενθυμίζεται ότι όταν κάποιος παρουσιάζει συμπτώματα, πρέπει να επικοινωνεί με τον Προσωπικό του Ιατρό για οδηγίες και να μην μεταβαίνει ιδιωτικά για εξέταση, ιδιαίτερα σε πολυσύχναστους χώρους».

Πηγή: kathimerini.cy

Συντάκτης: Γιάννης Λύτρας 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X