ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
26° Λευκωσία,
25 Ιουλίου, 2021
sport fm - listen live

Ανατροπή με τον θάνατο του Θανάση - Στραγγαλισμό έδειξαν οι εξετάσεις

Ανατροπή δεόμενων 16 χρόνια μετά

24news team

Οι εξειδικευμένες εξετάσεις στην Αθήνα σε οστό του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου που το άψυχο σώμα του βρέθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2005 κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, φέρνουν ανατροπή στην υπόθεση. Την εν λόγω εξέλιξη, έφερε στο φως η εφημεριδα «Φιλελεύθερος».

Όπως διαπιστώθηκε από τις εν λόγω εξετάσεις, ο θάνατος του άτυχου Θανάση οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια και συγκεκριμένα, σε στραγγαλισμό.  Θυμίζουμε ότι με τη σύμφωνο γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας, εκδόθηκε στις 26 Ιανουαρίου από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, διάταγμα για μεταφορά του υοειδούς οστού του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, για εξειδικευμένες εξετάσεις στην Αθήνα.

Επισήμως μέχρι σήμερα, να θυμίσουμε ότι θεωρείτο πώς ο θάνατος του Θανάση οφειλόταν σε αυτοκτονία, ωστόσο η οικογένειά του, πιστεύοντας το αντίθετο «πάλεψε» 16 χρόνια για τη δικαίωση.

Να αναφέρουμε ότι οι Κυπριακές Αρχές έχουν παραλάβει την νέα ιατροδικαστική έκθεση από την Ελλάδα και αυτό που αναφέρθηκε από πλευράς Αστυνομίας στο 24news είναι ότι πλέον, αναμένεται συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.

Υπενθυμίζεται πως το άψυχο σώμα του 26χρονου εντοπίστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2005 κάτω από το γεφύρι της Άλασσας και έκτοτε η οικογένεια προσπαθεί να αποδείξει ότι πρόκειται για δολοφονία. Πριν από ένα χρόνο το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης, ενώ στις 17 Δεκεμβρίου έγινε η εκταφή των οστών, τα οποία εξετάστηκαν από ιατροδικαστές και εμπειρογνώμονες.

Ο θάνατος του Θανάση και τα ιατροδικαστικά πορίσματα:

Ο Θανάσης, εκείνο το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου 2005, ξεκίνησε για να παρουσιαστεί στην μονάδα του, μετά από διανυκτέρευση. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, μέλος της Ε.Φ. επικοινώνησε με την οικογένεια του Νικολάου, πληροφορώντας την ότι το παιδί αγνοείτο, και δεν είχε φτάσει ποτέ στο στρατόπεδο.

Τελικά, ο Θανάσης, βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας ύψους 30 μέτρων, χωρίς εξωτερικές κακώσεις, με το στόμα γεμάτο άμμο και μώλωπες δακτύλων στα χέρια του.

Στην σκηνή κλήθηκε ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυρινός, ο οποίος διεξήγαγε νεκροψία και ετοίμασε έκθεση μετά από 9 μήνες. Αυτός αποφάνθηκε ότι ο θάνατος του 26χρονου, προήλθε από εσωτερικά τραύματα συνεπεία πτώσης από ύψος, και ότι δεν υπήρχαν τρίτα πρόσωπα αναμεμιγμένα. Επίσης, σημείωνε ότι δεν υπήρχαν υπόνοιες για εγκληματική ενέργεια, αλλά επρόκειτο για αυτοκτονία.

Ανέτρεψε τα δεδομένα ο Ματσάκης

Το Ανώτατο Δικαστήριο, στις 31 Δεκεμβρίου 2008, ακύρωσε το πόρισμα της πρώτης ιατροδικαστικής εξέτασης, με προνομιακό ένταλμα τύπου Certiorari.

Έξι χρόνια μετά από τον θάνατο του Θανάση και αφού έγιναν συγκεκριμένες ενέργειες από την οικογένεια του, το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε δύο ποινικούς ανακριτές για να ερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του Νικολάου. Διορίσθηκε επίσης και ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης για να εξετάσει εκ νέου την υπόθεση.

Ο κ. Ματσάκης ετοίμασε την γνωμάτευσή του στις 27 Απριλίου 2012. Σημείωνε ότι, τα τραύματα στο σώμα του Νικολάου, δεν είναι αυτά που προκύπτουν μετά από μια πτώση από τη γέφυρα της Άλασσας. Θεώρησε επίσης τις προηγούμενες θανατικές ανακρίσεις, επισφαλή και μη αποδεκτές.

Σημείωνε ότι η εγκληματική ενέργεια εναντίον του Νικολάου, δεν έπρεπε να αποκλεισθεί. Στις 21 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, οι ποινικοί ανακριτές που διορίσθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, υπέβαλαν την έκθεσή τους, στην οποία διαπίστωσαν ότι ο θάνατος του 26χρονου εθνοφρουρού, πολύ πιθανόν να ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2014, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας, αποφάσισε ότι δεν ήταν σωστό να γίνει επανεξέταση της υπόθεσης από την Αστυνομία, γιατί δεν πιστεύεται ότι θα μπορούσε να εξιχνιαστεί η υπόθεση 9 χρόνια μετά.

Η οικογένεια στην συνέχεια προχώρησε σε αγωγή, η οποία στρέφεται κατά του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για τη Δημοκρατία, της Αστυνομίας, τις Στρατιωτικές Αρχές, τους Ανακριτές, τον Γενικό Εισαγγελέα και άλλες αρμόδιες αρχές του κράτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αργότερα, το ΕΔΑΔ σε απόφασή του καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία για πλημμελή έρευνα και επιδίκασε 32.000 ευρώ για την οικογένεια του Νικολάου.

Θύμα εκφοβισμού ο Θανάσης:

Πριν τον θάνατό του, ο Θανάσης Νικολάου, ήταν αποδέκτης παρενοχλήσεων και εκφοβισμού από άλλους εθνοφρουρούς που θήτευαν στο ίδιο στρατόπεδο.

Τις τελευταίες μέρες πριν τον θάνατό του μάλιστα, είχε κάνει σχετικές καταγγελίες στους αξιωματικούς του στρατοπέδου, ενώ την προηγούμενη μέρα του θανάτου του, έφτασε μέχρι και στο γραφείο του Επιτελάρχη, αφού πρώτα είχε παραπονεθεί στον Διοικητή του. Είχε μάλιστα υποβάλει αίτημα για μετάθεσή του.

Αντί αυτό όμως, την επόμενη μέρα βρέθηκε νεκρός...

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24news team

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση