ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ποια η θέση της σούπας στη διατροφή μας;

Η διατροφική αξία της σούπας

must.com.cy

Της Σταύρης Ηροδότου

Καθώς χειμωνιάζει, όλο και συχνότερα θα τρώμε σούπες, το αγαπημένο φαγητό του χειμώνα. Ποια τα οφέλη της σούπας στη διατροφή μας, ποια είδη υπάρχουν και για ποια ομάδα ανθρώπων είναι κατάλληλο το κάθε είδος;

Οι σούπες αποτελούν ειδική κατηγορία τροφής, με τεράστια γευστική και θρεπτική ποικιλία. Οι κρεατόσουπες, κοτόσουπες, ψαρόσουπες, σούπες με λαχανικά, σούπες με ζυμαρικά, ακόμα και τα όσπρια μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις γευστικές προτιμήσεις και προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά πλεονεκτήματα. Υπάρχουν δύο κύριες ομάδες από σούπες: οι διαυγείς ή κονσομέ (consommé) αλλιώς το ζωμό (bouillon) και οι πυκνές ή βελουτέ (velouté).  

Η διατροφική αξία της σούπας

Στη Κύπρο η σούπα κατέχει ιδιαίτερη θέση στη διατροφή μας, κυρίως τις χειμωνιάτικες μέρες, αφού τη φτιάχνουμε σε διάφορες εκδοχές, κρεατόσουπα, ψαρόσουπα ή λαχανικών. Ποια όμως η διατροφική αξία της κάθε σούπας; Αυτό εξαρτάται κυρίως από τα υλικά που θα προστεθούν. 

Η θρεπτική αξία της κάθε σούπας φαίνεται να διαφοροποιείται ανάλογα με τα συστατικά τα οποία προστίθενται σε αυτή. 

Σούπες με ζυμαρικά: Οι σούπες οι οποίες περιέχουν ζυμαρικά είναι εύπεπτες και αποτελούν ιδανική επιλογή για τα άτομα τρίτης ηλικίας. Είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.  

Σούπες με κρέας: Οι σούπες οι οποίες περιέχουν κρέας αποτελούν σούπες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Ιδιαίτερα το κόκκινο κρέας αποτελεί την καλύτερη πηγή σιδήρου με πολύ καλή βιοδιαθεσιμότητα, που σημαίνει ότι απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό. Μια κρεατόσουπα είναι ιδανική για τα παιδιά, τα οποία έχουν αυξημένες ανάγκες πρωτεΐνης. 

Σούπες με λαχανικά: Οι σούπες με λαχανικά αποτελούν ακόμη μια πολύ δημοφιλή επιλογή. Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα αλλά και φυτικές ίνες. 

Ψαρόσουπες: Η ψαρόσουπα αποτελεί καταπληκτική  πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και επίσης έναν εναλλακτικό τρόπο κατανάλωσης του ψαριού. Πέρα από τα ω-3 λιπαρά, τα ψάρια αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Β, που ενισχύουν το νευρικό μας σύστημα και την υγεία του εγκεφάλου, βιταμίνης Α και D.

Τα οφέλη στον οργανισμό από την κατανάλωση σούπας: 

Τα οφέλη από την κατανάλωση σούπας φαίνεται να είναι αρκετά. Αρχικά συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού καθώς αποτελείται κατά πολύ μεγάλο μέρος της από νερό (45-75% του όγκου της). Επιπλέον, το νερό σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα της σούπας σε φυτικές ίνες (λόγω των λαχανικών) συμβάλλει στη καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, βοηθώντας έτσι την καταπολέμηση δυσάρεστων παθολογικών καταστάσεων όπως είναι η δυσκοιλιότητα. 

Παράλληλα βοηθάει στο αίσθημα του κορεσμού. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μιας σούπας ως πρώτο πιάτο δημιουργεί πιο έντονα την αίσθηση του κορεσμού σε σχέση με την κατανάλωση οποιουδήποτε άλλης τροφής κατά την ίδια χρήση, με αποτέλεσμα να αισθάνεται κανείς μικρότερη ανάγκη πρόσληψης πρόσθετης τροφής. 

Τέλος, η κατανάλωση μιας σούπας μπορεί να μας απαλλάξει και από το άγχος της παρασκευής ενός φαγητού. Άνθρωποι που δεν έχουν χρόνο για καθημερινό μαγείρεμα, μπορούν στο γραφείο ή στο σπίτι να απολαύσουν μια σούπα, το οποίο αποτελεί ένα ελαφρύ, γρήγορο και αυτοτελές γεύμα, παρέχοντας ταυτόχρονα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό. Ακόμη και μια έτοιμη στιγμιαία σούπα, η οποία παρασκευάζεται σε 2-3 λεπτά, μπορεί να έχει μια θέση στην κατηγορία των ατόμων που δεν προλαβαίνουν να μαγειρέψουν. Αυτές οι έτοιμες σούπες μπορούν να καταναλωθούν είτε ως σνακ είτε ως κυρίως γεύμα.

Μπορεί να αποτελέσει πλήρες γεύμα;

Η κατανάλωση σούπας μπορεί να συντείνει στην ισορροπημένη διατροφή, αφού μπορεί να γίνει πλήρες γεύμα και να περιέχει πολλές ομάδες τροφών. Μπορεί να περιέχει από την ομάδα των δημητριακών (πατάτα, ρύζι, ψωμί) μέχρι και λαχανικά, κρέας ή ψάρι ή πουλερικά, όσπρια, τυρί ή γάλα και λίπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Food & Drink: Τελευταία Ενημέρωση

X
X