ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στην τελική ευθεία η διαδικασία ανάδειξης των Wiz 50 Best Restaurants

Στις 27 Ιανουαρίου 2026, στην τελετή βράβευσης στο Hilton Cyprus, σε μια λαμπρή εκδήλωση θα μάθουμε την τελική κατάταξη των Wiz 50 Best Restaurants

Δελτίο Τύπου

Μετά τα LPM (2022), L’Atelier Robuchon (2023) και The Polo (2024), θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιο εστιατόριο στην Κύπρο θα βρεθεί αυτή τη φορά στην κορυφή της λίστας των Wiz 50 Best Restaurants 2025, αλλά και ποια θα είναι αυτά που θα συμπληρώσουν την 50άδα.

Κάθε χρόνο -τα τελευταία τέσσερα χρόνια- στα τέλη Ιανουαρίου, μέσω μιας λαμπρής εκδήλωσης που τιμά και αναδεικνύει τη γαστρονομία του νησιού, το Wiz επιβραβεύει την προσπάθεια που γίνεται, επιβραβεύοντας τα top 50 εστιατόρια. Αυτό ακριβώς θα γίνει και φέτος, με την 12μελή κριτική επιτροπή να βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας αξιολόγησης των εστιατορίων. Ξεκινώντας από το περασμένο καλοκαίρι, από τα 2000+ εστιατόρια που περιλαμβάνονται στη λίστα του WiΖ GUIDE, η ομάδα του κορυφαίου οδηγού διασκέδασης επέλεξε περίπου 120 εστιατόρια, από ταβέρνες μέχρι fine dining εστιατόρια, ενώ μετά από συζήτηση με τους γευσιγνώστες δημιουργήθηκε μια μικρότερη λίστα με 80 εστιατόρια. Αυτά τα 80 εστιατόρια οι γευσιγνώστες της επιτροπής τα επισκέπτονται ένας προς ένα, όπως πάντα ανώνυμα και απροειδοποίητα, δοκιμάζοντας μια σειρά από αντιπροσωπευτικά πιάτα, τα οποία βαθμολογούν με σταθερά κριτήρια. Και κάπως έτσι διαμορφώνεται τελικά η λίστα με τα 50 Καλύτερα της Κύπρου. Όπως έχουμε γράψει ξανά, τα δέκα πρώτα εστιατόρια και η κατάταξή τους, είναι προϊόν δεύτερων ή και τρίτων επισκέψεων, αλλά και διεξοδικής συζήτησης και απόφασης από την ομάδα των κριτών.

Υπενθυμίζουμε ότι τα κριτήρια αξιολόγησης των Wiz 50 Best Restaurants βασίζονται σε αντίστοιχους κορυφαίους θεσμούς του εξωτερικού: Γευστικό αποτέλεσμα / Επαγγελματισμός και δημιουργικότητα του σεφ / Έμφαση σε ποιοτικές πρώτες ύλες / Σχέση αξίας - τιμής / Αισθητική χώρου και εξυπηρέτηση. Λαμβάνονται επίσης υπόψη: Η έμφαση σε βιώσιμες καλλιέργειες φιλικές προς το περιβάλλον / Η υποστήριξη ανθρώπων με επιλογή προς τη χορτοφαγία / Η υποστήριξη ανθρώπων με δυσανεξίες ή διατροφικές ιδιαιτερότητες / Η έμφαση σε ντόπια υλικά και πρώτες ύλες / Κρασιά με έμφαση στον κυπριακό αμπελώνα / Επεξήγηση μενού, γνώση κάβας και προσπάθεια wine pairing.

Άλλη μια παράμετρος της αξιολόγησης είναι σίγουρα η προσπάθεια της ανάπτυξης της κυπριακής δημιουργικής κουζίνας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, με βάση πάντα την παράδοση, την επιλογή ποιοτικών πρώτων υλών από Κύπριους μικροπαραγωγούς, τη βιωσιμότητα στη γαστρονομία, αλλά και τα start ups από νεαρούς εστιάτορες με νέες ιδέες, όπως επίσης και η συνεχής αναζήτηση νέων «διαμαντιών», με εστιατόρια-έκπληξη, που πάντα «στολίζουν» τη λίστα με τα 50.

Έχοντας αυτά κατά νου, η αξιολόγηση συνεχίζεται έχοντας φτάσει πλέον στην τελική ευθεία, με τη λίστα να διαμορφώνεται σιγά-σιγά. Στόχος είναι πλέον να γίνουν δεύτερες ή και τρίτες επισκέψεις-αξιολογήσεις εκεί και όπου χρειάζεται, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσουν οι όποιες αμφιβολίες-διαφωνίες της επιτροπής είτε στα πάνω είτε στα κάτω της λίστας.

Στις 27 Ιανουαρίου 2026, στην τελετή βράβευσης στο Hilton Cyprus, σε μια λαμπρή εκδήλωση θα μάθουμε την τελική κατάταξη των Wiz 50 Best Restaurants, από μια λίστα 50 εστιατορίων που θα έχει προηγουμένως κυκλοφορήσει μέσω μιας ειδικής έκδοσης με την Καθημερινή, την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2025.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Food & Drink: Τελευταία Ενημέρωση