Ρευστό και ιδιαίτερα αμφίρροπο εμφανίζει το πολιτικό σκηνικό η νέα δημοσκόπηση της εφημερίδας Καθημερινή από την Stratego-IMR, μόλις οκτώ μέρες πριν από τις Βουλευτικές Εκλογές. Η τελευταία έρευνα πριν από τις εκλογές καταγράφει ξεκάθρη πρωτιά του ΔΗΣΥ έναντι του ΑΚΕΛ, άνοδο νέων πολιτικών σχημάτων και σημαντικές ανακατατάξεις στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών.
Το γενικό συμπέρασμα των αποτελεσμάτων καταδεικνύει ότι τα παραδοσιακά κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ αντέχουν, αλλά καταγράφουν όλα σοβαρές απώλειες. ΕΛΑΜ, Άλμα, Άμεση Δημοκρατία και Βολτ κατοχυρώνονται, σε επίπεδα όμως χαμηλότερα των προσδοκιών τους. Η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι θα χρειαστεί να παλέψουν σκληρά για την είσοδο τους στη Βουλή.
Η επόμενη Βουλή, σύμφωνα με την έρευνα, θα αποτελείται όπως όλα δείχνουν από 7 μέχρι 9 κόμματα, με το Βολτ και την ΕΔΕΚ να έχουν τον πρώτο λόγο στην εξασφάλιση εισόδου στη Βουλή, από τα κόμματα που τη διεκδικούν, αλλά και τους Οικολόγους να βρίσκονται σε απόσταση βολής.
Ρευστό το πολιτικό σκηνικό
Σύμφωνα με τα ευρήματα, το πολιτικό τοπίο παραμένει έντονα ρευστό, με τους δύο παραδοσιακούς πόλους, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, να κινούνται σε χαμηλότερα από τα συνηθισμένα ποσοστά και να δίνουν μεταξύ τους οριακή μάχη για την πρώτη θέση, την οποία φαίνεται να κερδίζει ξεκάθαρα ο ΔΗΣΥ. Την ίδια ώρα, το ΕΛΑΜ καταγράφεται ως τρίτη δύναμη, Το ΔΗΚΟ φαίνεται να αντέχει την πίεση από το «Άλμα» ενώ ακολουθεί η Άμεση Δημοκρατία και το Bόλτ που φαίνονται να εισέρχονται στη νέα Βουλή. Η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι χρειάζονται ακόμα προσπάθεια για να εξασφαλίσουν το 3,6%.


Ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα των πολιτικών αρχηγών, με έντονες διαφοροποιήσεις στις θετικές και αρνητικές γνώμες, ενώ στο πεδίο της διακυβέρνησης και των θεσμών καταγράφεται γενικευμένη δυσαρέσκεια, αλλά και επιμέρους ισορροπίες ανά κομματική βάση.
Δημοφιλία πολιτικών
Πως βλέπει ο κόσμος τους πολιτικούς; Είναι θετική ή αρνητική η εικόνα που παρουσιάζουν; Η κατάταξη των πολιτικών αρχηγών σύμφωνα με την έρευνα της Καθημερινής:
• Νίκος Χριστοδουλίδης: 46% θετική/ 43% αρνητική
• Αννίτα Δημητρίου: 42% θετική/ 46% αρνητική
• Στέφος Στεφάνου: 36% θετική/ 46% αρνητική
• Νικόλας Παπαδόπουλος: 23% θετική/ 60% αρνητική
• Χρίστος Χρίστου: 30% θετική/ 55% αρνητική
• Οδυσσέας Μιχαηλίδης: 37% θετική/ 45% αρνητική
• Φειδίας Παναγιώτου: 17% θετική/ 70% αρνητική

Ποιος είναι ο επικρατέστερος για την προεδρία της Βουλής;
Στην ερώτηση για το ποιο άτομο θα ήθελαν οι πολίτες για Πρόεδρο της Βουλής, 35% απάντησαν την νυν Πρόεδρο του σώματος Αννίτα Δημητρίου, 22% τον Στέφανο Στεφάνου, 10% τον Νικόλα Παπαδόπουλο και 19% τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. 14% των ερωτώμενων έδωσαν πολλές άλλες απαντήσεις. Χαρακτηριστικό ότι και οι τέσσερις αυτοί αρχηγοί λαμβάνουν προτίμηση μεγαλύτερη των ποσοστών που καταγράφουν τα κόμματα τους.

Η δημοσκόπηση καταγράφει ένα έντονα ρευστό πολιτικό σκηνικό, με σημαντικές ανακατατάξεις στο κομματικό σύστημα και πιθανές διαφοροποιήσεις στους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς που θα προκύψουν μετά τις εκλογές.
Ταυτότητα της έρευνας:
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ: IMR – Stratego.
ΑΝΑΘΕΣΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 11-15 ΜΑΪΟΥ 2026.
ΚΑΛΥΨΗ: ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ – ΑΣΤΙΚΕΣ & ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 18+ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ.
ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: 800 ΑΤΟΜΑ.
ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: ΤΥΧΑΙΑ ΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ.
ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: +/- 3.4.
ΒΑΘΜΟΣ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ: 95%.

































