ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

iPhone: Έρχεται μεγάλη αλλαγή στον τρόπο φόρτισης και στους φορτιστές

Η Apple θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει μια νέα θύρα φόρτισης στα iPhone από το 2024

Η Apple θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει μια νέα θύρα φόρτισης στα iPhone από το 2024.

Όλα τα πρόσφατα μοντέλα iPhone κυκλοφορούν με το δικό τους βύσμα τροφοδοσίας της Apple: Τον lightning.

Όλα αυτά όμως πρόκειται να αλλάξουν, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την επιβολή του UCB-C μέχρι το τέλος του 2024.

Αυτό σημαίνει ότι αρκετές συσκευές της Apple θα αναγκαστούν να κάνουν την αλλαγή, συμπεριλαμβανομένου του iPhone και των δημοφιλών ασύρματων ακουστικών AirPods.

«Μέχρι το τέλος του 2024, όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet και οι φωτογραφικές μηχανές που πωλούνται στην ΕΕ θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα φόρτισης USB Type-C. Από την άνοιξη του 2026, η υποχρέωση θα επεκταθεί και στους φορητούς υπολογιστές», δήλωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κοινός φορτιστής για μία σειρά από συσκευές

«Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται πλέον διαφορετικό φορτιστή κάθε φορά που αγοράζουν μια νέα συσκευή, καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν μόνο φορτιστή για μια ολόκληρη σειρά από μικρές και μεσαίες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές».

Η προτιμώμενη από την ΕΕ σύνδεση φόρτισης ονομάζεται USB-C.

Πρόκειται πλέον για έναν ευρέως διαδεδομένο τύπο θύρας φόρτισης και μεταφοράς δεδομένων που κυκλοφόρησε στα μέσα του 2014.

Το αρσενικό άκρο του καλωδίου είναι λίγο παχύτερο και πολύ φαρδύτερο από τα καλώδια Lightning της Apple, αλλά σε μεγάλο βαθμό επιτελούν την ίδια δουλειά.

Ωστόσο, ενώ οι θύρες Lightning χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στις συσκευές της Apple, οι θύρες USB-C είναι πλέον πολύ διαδεδομένες.

Οι περισσότερες ναυαρχίδες τηλεφώνων Android διαθέτουν πλέον θύρες USB-C.

Ευρωπαϊκή απόφαση

Η νέα απόφαση είναι οδηγία της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζει μόνο τα προϊόντα που πωλούνται στην Ευρώπη.

Αλλά είναι πιθανό ότι η Apple μπορεί απλώς να υιοθετήσει ευρύτερα το USB-C για ευκολία στην κατασκευή - μεταξύ άλλων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

«Είναι πλέον αναπόφευκτο ότι η Apple θα πρέπει να συνθηκολογήσει και να μεταβεί σε USB-C στο iPhone 15, όταν αυτό φτάσει το 2023», δήλωσε ο αναλυτής του κλάδου Ben Wood, της CCS Insight.

«Πρόκειται για μια νίκη της κοινής λογικής. Παρόλο που η Apple έχει μια τεράστια εγκατεστημένη βάση συσκευών που τροφοδοτούνται με καλώδια φωτισμού, η πανταχού παρούσα χρήση του USB-C σε όλα τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα σημαίνει ότι η εναρμόνιση στο USB-C είναι απολύτως λογική».

«Ανεξάρτητα από το αν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δώσει εντολή για τη μετάβαση σε USB-C ή όχι, οι καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποκτήσουν την τεχνολογία εξ ορισμού. Δεν θα έχει νόημα για τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης να προσφέρουν συσκευές με οτιδήποτε άλλο».

Η αλλαγή θα καταστήσει τα τρέχοντα καλώδια iPhone άχρηστα με το νέο μοντέλο και θα αναγκάσει τους οπαδούς να αγοράσουν νέα εφεδρικά καλώδια αν αναβαθμίσουν τη συσκευή τους.

Θα σημαίνει επίσης την αντικατάσταση οποιουδήποτε αξεσουάρ με υποδοχή Lightning ή την αγορά προσαρμογέα.

Όλες οι αλλαγές

Το νέο καλώδιο iPhone θα είναι το τρίτο της Apple μέσα σε μόλις 15 χρόνια.

Η κίνηση αυτή έκανε τα παλιά καλώδια φόρτισης όλων άχρηστα και το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί ξανά.

Η νέα οδηγία της ΕΕ αποτελεί πλήγμα για την Apple, η οποία είχε προηγουμένως ταχθεί κατά των προτάσεων.

«Οι κανονισμοί που θα οδηγούσαν στη συμμόρφωση σε όλο τον τύπο του συνδετήρα που είναι ενσωματωμένος σε όλα τα smartphones παγώνουν την καινοτομία αντί να την ενθαρρύνουν», δήλωσε η Claire Darmon της Apple στην ΕΕ το 2019.

«Τέτοιες προτάσεις είναι κακές για το περιβάλλον και αναίτια επιβαρυντικές για τους πελάτες».

Πηγή: iefimerida 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Tech: Τελευταία Ενημέρωση