ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

VAR: Ο πάτος, οι αναρτήσεις και οι λύσεις

Οφείλουν οι αρμόδιοι να πάρουν δραστικές αποφάσεις

Γιώργος Λογίδης

Γιώργος Λογίδης

Κινδυνεύουμε ως χώρα και το ποδόσφαιρο της να… ακυρώσουμε το VAR. Οδεύουμε, δυστυχώς, ολοένα και πιο κοντά στην τελική εκτίμηση και διαπίστωση, πως ούτε με το VAR σώζεται η κατάσταση, γιατί ούτε με την ευχέρεια και δυνατότητα που παρέχει η τεχνολογία, δεν μπορούν οι κύπριοι διαιτητές να αποφύγουν τα σοβαρά, σε κάποιες περιπτώσεις γελοία και σε άλλες, τραγικά λάθη.

Από τη μία η αδυναμία λήψης της ορθότερης απόφασης, ως προς την κρίση ενός διαιτητή, ακόμη και με την ευχέρεια παρακολούθησης μιας φάσης από την τηλεόραση και από την άλλη, η διαπίστωση πως υπάρχουν ακόμη κενά, ως προς τη διαχείριση και γενικότερα τον τρόπο λειτουργίας του VAR. Ανικανότητα ή κάτι άλλο;

Όποια και να είναι η απάντηση, η ανάγκη για άμεσες και αποφασιστικές κινήσεις, φωνάζει. Και η απόλυτη ευθύνη γι’ αυτό ανήκει στην ΚΟΠ. Και η αντίδραση δεν μπορεί, πλέον, να περιορίζεται ούτε στις κατά καιρούς παρεμβάσεις – νουθεσίες του προέδρου προς τους διαιτητές, σε σεμινάρια ή άλλες συγκεντρώσεις, ούτε με αναρτήσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδίας, με αφορμή κάποια παιγνίδια και κάποια λάθη συγκεκριμένων διαιτητών.

Ένας μικρός αριθμός διαιτητών, στην πρώτη κατηγορία, ανεξαρτήτως απόδοσης, είτε στο γήπεδο είτε στο VAN του VAR, ορίζονται κάθε εβδομάδα και σε κάθε αγωνιστική και όχι μόνο σ’ ένα παιγνίδι! Και δυστυχώς η τακτική του ξανά και ξανά διατηρείται παρά τα σοβαρά λάθη κάποιων. Η Επιτροπή Διαιτησίας αξιολογεί και ορίζει τους διαιτητές, αυτό όμως κάθε άλλο παρά απαλλάζει την ηγεσία της ΚΟΠ από την ευθύνη και την υποχρέωση να προστατέψει το άθλημα.

Η ΚΟΠ, άλλωστε, αποφασίζει και προσλαμβάνει τον εκάστοτε πρόεδρο της Επιτροπής. Η ΚΟΠ και η ηγεσία της αποφάσισε, πριν από αρκετό καιρό, σε ποιους θα εμπιστευόταν την εκπαίδευση των διαιτητών στο VAR. Από αυτούς οφείλει να ζητήσει απαντήσεις και εξηγήσεις, ως προς τα προβλήματα σχεδόν κάθε αγωνιστικής, απαιτώντας παράλληλα άμεσες διορθωτικές κινήσεις.

Ανικανότητα ή κάτι άλλο η αιτία του προβλήματος; Προκειμένου να αποκλειστεί το δεύτερο, η σκοπιμότητα δηλαδή, οφείλουν οι αρμόδιοι να πάρουν δραστικές αποφάσεις. Ας δοκιμάσουν και με άλλους διαιτητές. Λιγότερο έμπειρους ίσως, με το ενδεχόμενο, ωστόσο, καλύτερων αποτελεσμάτων, με κατάλληλη εκπαίδευση και σωστή καθοδήγηση. Αν μη τι άλλο, ας δοκιμάσουν, ας δείξουν θέληση να διορθώσουν την κατάσταση, έμπρακτα όμως, με πράξεις και όχι αναρτήσεις…

Δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» στις 17/1