ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ομόνοια: Αν αρχίσει…τελειώνει!

Θα συναινέσει σε επανέναρξη του πρωταθλήματος, αν διασφαλιστεί η ολοκλήρωσή του, ενώ η υγεία όλων και η παρουσία ξένων διαιτητών είναι επίσης εκ των ων ουκ άνευ

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

H Ομόνοια –όπως όλες οι ομάδες- βρίσκεται στο μεταβατικό στάδιο της αναμονής για την απόφαση που αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με το πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας. Γιατί στα λοιπά πρωταθλήματα μπήκε τελεία και παύλα.

Μέσα στη λαίλαπα της πανδημίας η Ομόνοια πορεύτηκε και πορεύεται με επιτυχία, εισπράττουσα τα εύσημα για τη στάση της. Με πολιτική ήπιων τόνων, επίπεδο, αλλά και συναίνεση, έθεσε τις απόψεις της στα σώματα, αλλά και στον Τύπο, όταν το έκρινε αναγκαίο, θέτοντας επίσης όρους επανέναρξης, υπερασπιζόμενη εαυτήν και διασφαλίζουσα την υγεία των αθλητών.

Τακτοποίησε σε χρόνο μηδέν το μισθολογικό –η συμφωνία με τους ποδοσφαιριστές επήλθε σε μερικά δευτερόλεπτα- και διενέργησε τα τεστ για τον ιό πρώτη από όλες τις ομάδες πριν αρχίσει προπονήσεις, ανακοινώσασα και τα αποτελέσματα.

Όλα αυτά αποτελούν απόρροια της οικονομικής υγείας, της επαγγελματικής οργάνωσης και του ήθους που διακατέχουν μια ομάδα που θέλει να λέγεται μεγάλη. Η Ομόνοια αυτής της χρονιάς μέσα από τα πεπραγμένα της, αγωνιστικά και μη, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Οι όροι που έθεσε είναι α-δι-α-πρα-γμά-τευ-τοι. Είναι η εφαρμογή πρωτόκολλου υγείας που λογικά πρέπει να είναι όρος όλων. Στην πράξη, όχι στα λόγια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε επαφή με Γερμανία και Ελλάδα για την ετοιμασία του πρωτόκολλου. Ας έγινε και με τη... Γιουχάν. Λειτουργικό πρωτόκολλο θέλουμε! Όχι tabula rasa. Γιατί οι πληροφορίες μας, κάτι τέτοιο αναφέρουν. Πέραν όλων των άλλων παραμέτρων του πρωτοκόλλου, υπάρχει το προφανές ερώτημα.

Τι θα ισχύσει σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος, ή κρουσμάτων σε μια ή περισσότερες ομάδες όταν αρχίσει το πρωτάθλημα; Θα τεθεί σε καραντίνα ο ποδοσφαιριστής ή οι ποδοσφαιριστές που εμφανίστηκαν θετικοί και θα συνεχίζεται η δράση όπως φέρεται να αναφέρει το Γερμανικό πρωτόκολλο; Όμως στη Γερμανία δεν αποφασίζει η …Γερμανική ΚΟΠ, αλλά η Πολιτεία. Ακριβώς αυτό έγινε με την περίπτωση της Δυναμό Δρέσδης. Την απόφαση πήρε το τμήμα υγείας της περιοχής. Για επιδημιολογικούς λόγους. 

Στην περιοχή της Δρέσδης εντοπίστηκαν μόλις 46 ενεργά κρούσματα. Είναι μεν εφικτό, αλλά σχεδόν απίθανο οι παίκτες να μολύνθηκαν από επαφή με κάποιον εκτός ομάδας. Κι επειδή στην ομάδα ακολουθούνταν τα απαραίτητα μέτρα, κρίθηκε ότι η αλυσίδα μόλυνσης των δύο παικτών είναι ανεξήγητη και ακατανόητη.

Επίσης υπάρχει και το εξής: Αν μετά από ένα αγώνα εντοπιστεί κρούσμα, πέραν του ποδοσφαιριστή που θα τίθεται εκτός, παραμένοντος  σε καραντίνα 15 ημερών, θα πρέπει όλοι οι παίκτες που αγωνίστηκαν στο συγκεκριμένο ματς να περάσουν από τεστ, γιατί μέσα σε ενενήντα λεπτά οι επαφές μεταξύ ποδοσφαιριστών συμπαικτών και ειδικά αντιπάλων, είναι… άπειρες.  

Ο έτερος «πράσινος» όρος είναι το ότι «αν αρχίσει το πρωτάθλημα …τελειώνει». Αλλιώς αν διακοπεί σε κάποιο στάδιο με τρόπο που να παραπέμπει σε δόλο,  να ισχύσει η παρούσα βαθμολογία. Η Ομόνοια επιμένει παρά πολύ σε αυτόν τον όρο. Αν αρχίσει το πρωτάθλημα και τα βαθμολογικά δεδομένα αλλάξουν, υπάρχει κανείς που ασχολείται με το Κυπριακό ποδόσφαιρο που αποκλείει το ότι θα εμφανιστούν κάποιοι ως όψιμοι προστάτες της υγείας και της ασφάλειας των ποδοσφαιριστών και να ζητούν διακοπή λόγω κρουσμάτων;

Αυτών των επίδοξων θεματοφυλάκων της υγείας των ποδοσφαιριστών, ο… βήχας πρέπει να κοπεί. Το πρωτάθλημα αν αρχίσει…τελειώνει. Όποτε τελειώσει.

Επιμονή υπάρχει και στο θέμα των ξένων διαιτητών. Είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΟΠ που είπε άλλωστε ότι οι Κύπριοι διαιτητές με τα λάθη τους έχουν αλλοιώσει αποτελέσματα.

Είναι απόλυτα κατανοητό σε όλους ότι με τους ξένους διαιτητές –που ασφαλώς κάνουν και αυτοί λάθη- υπάρχει πολύ λιγότερος θόρυβος και πολύ λιγότερη καχυποψία.

Η ατμόσφαιρα με τους ξένους είναι σαφώς καλύτερη από αυτήν τη μπαρουτιασμένη που δημιουργείται με τους Κύπριους, που λόγω της σωρείας των λαθών που έχουν διαπράξει, δεν είναι σε θέση ούτε καν να ψελλίσουν επιχείρημα υπέρ εαυτών.

Όπως είχαμε αναφέρει σε προχθεσινό ρεπορτάζ ο Υπουργός Μεταφορών Συγκοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, σε πρόσφατη συνέντευξη του είπε το εξής: «Δεν θα μπαίνουν οι τουρίστες σε καραντίνα και δεν θα υπάρχει αυτό το θέμα, αφού για να ανοίξουν τα αεροδρόμια, δεν θα υπάρχει ανάγκη για καραντίνα. Θα επιβεβαιώσουμε όμως, ότι εκείνοι που θα έρχονται θα έχουν πιστοποιητικά και θα εξετάζονται».

Το άνοιγμα των αεροδρομίων και η έναρξη των πρωταθλημάτων έχει εξαγγελθεί ότι θα γίνουν στη φάση που διαρκεί από τη 9η Ιουνίου μέχρι τις 13 Ιουλίου και θα γίνεται σταδιακά αναλόγως των επιδημιολογικών συνθηκών.

Άρα και με βάση επίσημη δήλωση ο δρόμος για τους ξένους είναι ανοικτός, αν όλα βέβαια εξελιχθούν θετικά με την πανδημία Αυτό που μένει είναι η ΚΟΠ να προβεί σε συμφωνία με ομοσπονδία η ομοσπονδίες για κάθοδο διαιτητών στην Κύπρο.

ΥΓ. Το πρωτόκολλο υγείας περιλαμβάνει και τη διενέργεια τεστ για τον ιό πριν αρχίσουν οι προπονήσεις. Η μόνη ομάδα που το έκανε είναι η Ομόνοια. Οι άλλοι άρχισαν προπονήσεις χωρίς τα τεστ!!

Συμπεριφορά … κλαυσίγελος!  Όπως και αυτή του ΠΑΣΠ. Ούτε λέξη δεν έχει πει για την υγεία των αθλητών. 

Κύριοι με όλο το σέβας.   Ο κορονοϊός και ο πονόδοντος δεν είναι ακριβώς το ιδιο πράγμα. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση

Nα γράψουν ιστορία

Nα γράψουν ιστορία

Η πετοσφαιρική Ομόνοια, που κυριαρχεί στο χώρο θα πάει στο Βέλγιο για το δεύτερο βήμα πρόκρισης στην οκτάδα του CEV Challenge ...
Πέτρος Παπαγιώργης