ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ποδοσφαιρική Λίγκα: Να μια πολύ καλή ιδέα

Δημιουργία νέας ποδοσφαιρικής λίγκας, πριν την απορρίψουμε, ας την ακούσουμε

Πανίκος Κωνσταντίνου

Πανίκος Κωνσταντίνου

constantinoup@sppmedia.com

Βόμβα Νεοφυτίδη. Ριζοσπαστική πρόταση Νεοφυτίδη. Πρόταση Νεοφυτιδη για λίγκα στην Κύπρο. Λογαριάζουν να κάνουν κάτι για νέα λίγκα τα μεγάλα κλαμπ; Είναι μερικοί από τους τίτλους αθλητικών ιστοσελίδων μετά την ρηξικέλευθη εισήγηση του εκτελεστικού προέδρου του ΠΑΣΠ Σπύρου Νεοφυτίδη. «Ίσως ήρθε η ώρα να διαχειριστούμε καλύτερα τα χρήματα που υπάρχουν στο κυπριακό ποδόσφαιρο, μέσα από μία εταιρεία που θα διοικείται από τα ίδια τα σωματεία όπως είναι οι λίγκες που υπάρχουν σε άλλες χώρες και όχι από την Ομοσπονδία. Ίσως έφτασε ο καιρός να κάνουμε αυτό το βήμα στην Κύπρο» είπε χαρακτηριστικά και κάποιοι ποδοσφαιράνθρωποι στην εκδήλωση μάλλον θα ένιωσαν άβολα, κάποιοι αμήχανα και κάποιοι προσπαθούσαν να κατανοήσουν τι είχαν ακούσει.

Δεν ξέρω εάν άκουγε τις ραδιοφωνικές μου εκπομπές ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑΣΠ αλλά ήταν μια ανάγκη που είχα επισημάνει τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και πρόσφατα είχα θέσει ως σκέψη την ανάγκη να δούμε και αυτό το σενάριο. Το ποδόσφαιρο μας χρειάζεται εκσυγχρονισμό και όχι και με τη συνεργασία της ΚΟΠ.

Υπολογίζοντας τα λεφτά που χρειάζονται το χρόνο τα σωματεία Α’ και Β’ κατηγορίας ίσως και να ανέρχονται γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Φαίνεται υπερβολικό το ποσό αλλά βάση των οικονομικών καταστάσεων που παρουσιάζουν τα ίδια τα σωματεία στην Ομοσπονδία αυτό είναι το συμπέρασμα που εξάγεται. Και ο αριθμός αυτός αφορά μόνο στο ποδόσφαιρο και όχι σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Εάν μέσα στην επόμενη πενταετία αναμένεται να ξοδευτεί μισό δις ευρώ από τις ομάδες, έξοδα που αφορούν τη συντήρηση των προπονητών τους κέντρων και τους υπάλληλους στις μπουτίκ μέχρι τους μισθούς των ποδοσφαιριστών, αξίζει λοιπόν αυτή την προοπτική οι παράγοντες του ποδοσφαίρου, αν θέλετε και σε συνεργασία με την ΚΟΠ, να την εξετάσουν σοβαρά. Για τη δική τους πρόοδο και κατ’ επέκταση για την ανάγκη που νιώθουν οι φίλαθλοι να παρακολουθούν ποιοτικούς αγώνες, χωρίς διαιτητικές έγνοιες και βία εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Ακόμη και χωρίς το μεγαλύτερο βραχνά που αποτελούν οι φάκελοι από την ΟΥΕΦΑ και γενικώς τη διαφθορά που διαχέεται σαν καπνός πάνω από τη φουκού της Κυριακής.

Το ποδόσφαιρο μας αλλάζει, ο κόσμος αλλάζει, είτε το θέλουμε, είτε όχι, χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες θα κλυδωνιστεί επικίνδυνα τα επόμενα χρόνια. Δίπλα στις παραδοσιακές ομάδες, έρχονται και στέκονται (χωρίς οικονομικές διαφορές) νέες δυνάμεις. Σχεδόν όλες οι ομάδες είναι συγκροτημένες με κάποια μορφής εταιρείας. Η εταιρική ευθύνη που θα πρέπει να τις διακατέχει είναι ίσως ο σοβαρότερος λόγος να δουν τις επιλογές τους για διάνοιξη νέων δρόμων, με σκοπό την συλλογική πρόοδο, στην οποία θα περιλαμβάνονται προφανώς το οικονομικό, αλλά πρώτιστα ο φίλαθλος. Χωρίς φιλάθλους δεν υπάρχει αθλητισμός, δεν υπάρχει ποδόσφαιρο. Ο κόσμος απαιτεί από τους συλλόγους του καλύτερη σχέση, ανθρώπινη σχέση που θα ξεκινά από την εξαφάνιση της βίας, καλύτερες συνθήκες παρακολούθησης αγώνων και θα καταλήγει στις μειωμένες τιμές εισιτηρίων, την εξάλειψη της προκατάληψης και τη διαγραφή της διαφθοράς.

Πριν πετάξουμε την ιδέα, ας εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία. Τουλάχιστον να ξέρουμε πως ρωτήσαμε, μάθαμε, προσπαθήσαμε και… αποτύχαμε. Ας μην μείνουμε με τα… what if μετά από δέκα χρόνια.

Στα Τσιμέντα: Τελευταία Ενημέρωση