ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Να δούμε και το 7-7

Αφού δεν αλλάζει ο αριθμός των 14ων ομάδων τη νέα σεζόν μπορούμε να επανεξετάσουμε τη διοργάνωση

Πανίκος Κωνσταντίνου

Πανίκος Κωνσταντίνου

constantinoup@sppmedia.com

Δεν ξέρω αν προλαβαίνω, μάλλον όχι, δίνω όμως τροφή για σκέψη. Θα είναι εξαιρετικά συναισθηματικά και οικονομικά επώδυνο το επόμενο πρωτάθλημα για τις οχτώ ομάδες που θα κληθούν να δώσουν 14 αγώνες στο δεύτερο γκρουπ. Εάν σήμερα πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος ξέρουμε τη μία που θα πέσει (ΠΑΕΕΚ) και έχουμε δύο αδιάφορες ομάδες (Ομόνοια, ΑΕΛ) δεν μπορώ να μπω στο συναισθηματικό κόσμο των οπαδών τους που υποψιάζομαι πως έχουν ξενερώσει.

Μπορώ όμως να φανταστώ τι μπορεί να προκύψει στο νέο πρωτάθλημα με περισσότερες αδιάφορες ομάδες και πόσο κουραστικό ψυχολογικά πρωτάθλημα θα είναι εάν οι βαθμολογικές διαφορές είναι μεγάλες σχεδόν 10 αγωνιστικές πριν το τέλος.

Η σημερινή δομή του πρωταθλήματος με τις έξι πρώτες να κρατάνε την αγωνία μέχρι το τέλος και τις μισές ή και παραπάνω του δεύτερου γκρουπ να τις υποχρεώνει σε άχαρη διαδικασία, κάπου φανερώνεται σοβαρή αδυναμία αύξησης του ενδιαφέροντος. Ουσιαστικά έχουμε μαρασμό σε όλα τα επίπεδα, αγωνιστικό, οικονομικό, εισιτηρίων, τηλεθέασης κ.λπ.

Το ιδανικό σενάριο θα είναι η δημιουργία 20 επαγγελματικών συλλόγων που θα διαγωνίζονται στην Α’ και Β’ κατηγορία των δέκα σε τέσσερεις γύρους. Αυτό σημαίνει ότι πως όλες οι ομάδες παίζουν με όλους και η ΠΑΕΕΚ για παράδειγμα ακόμη στην τελευταία θέση θα είχε την ευκαιρία να βάλει μερικές χιλιάδες στα ταμεία της εάν υποδεχόταν τον Απόλλωνα, ή τον ΑΠΟΕΛ ή και την Ανόρθωση. Σήμερα δύσκολα θα μπορέσει να έχει καλή είσπραξη ακόμη και με αντίπαλο την Ομόνοια.

Πρωτάθλημα δέκα ομάδων για διάφορους λόγους δεν το ευνοούν αρκετά σωματεία. Γι’ αυτό και από 12 ομάδες φέτος, επιστρέφουμε την επόμενη τριετία τουλάχιστον, σε πρωτάθλημα 14ων ομάδων με τις έξι πρώτες να διεκδικούν τον τίτλο και τις οχτώ τελευταίες να αγωνίζονται για την αποφυγή του υποβιβασμού.

Βάση αυτού του δεδομένου και μέχρι να αρχίσουν κάποιοι να συζητάμε σε άλλη βάση, αυτή της πραγματικής προόδου του αθλήματος, μπορούμε να εξετάσουμε μερικές άλλες πτυχές βελτίωσης του. Ίσως μπορέσουμε να μελετήσουμε την αύξηση των ομάδων στο πρώτο γκρουπ. Δηλαδή αντί έξι, με οχτώ στο δεύτερο να δούμε και το ανάποδο και θα δώσουμε σε περισσότερες ομάδες να απολαύσουν με οφέλη πρωτάθλημα.

Από τη στιγμή που βγαίνουν οι ημερομηνίες για στο δεύτερο γκρουπ προφανώς βγαίνουν και για το πρώτο.

Η δεύτερη λύση που ίσως είναι περισσότερο εφικτή, αντί έξι με οχτώ οι ομάδες να μοιράσουν (7-7). Δηλαδή 38 αγωνιστικές. Δύο παραπάνω από όσες θα έχουμε στο νέο πρωτάθλημα για τους πρώτους έξι. Αυτή η ανάγκη (μέχρι να πάμε σε δύο κατηγορίες των δέκα) δημιουργείται περισσότερο τώρα που η Πάφος και ο Άρης δείχνουν να φτάνουν σε αξιοζήλευτα επαγγελματικά επίπεδα πράγμα που θα βοηθήσει περισσότερο το ποδόσφαιρο μας. Έστω και μια ομάδα να γλιτώσουμε από την αδιαφορία και την οικονομική ζημιά του δεύτερου γκρουπ θα είναι νίκη.

Στα Τσιμέντα: Τελευταία Ενημέρωση