ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ενέκρινε δοκιμαστικά του «φθηνού» VAR η FIFA!

Έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις η Παγκόσμια Ομοσπονδία

Η πιλοτική εφαρμογή του VAR Lite, της … φθηνότερης εφαρμογής του Video Assistant Referee, με λιγότερες τεχνικής φύσεως προϋποθέσεις και σαφώς χαμηλότερο κόστος έχει εγκριθεί από τη FIFA κι ήδη εξετάζονται οι διοργανώσεις στις οποίες θα δοκιμαστεί.

Μια από αυτές είναι και η δεύτερη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, EFL. Ωστόσο, οι άνθρωποι των ομάδων έχουν ήδη εκφράσει τις πρώτες τους ανησυχίες κάνοντας λόγο για υψηλό κόστος κι ισχυριζόμενοι πως θα καταστήσει πολύ πιο αργή την εξέλιξη των αγώνων. Η σχετική απόφαση για το εν λόγω πρωτάθλημα αναμένεται να ληφθεί την προσεχή εβδομάδα σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Οι κανονισμοί της FIFA απαιτούν τη χρήση – τουλάχιστον – τεσσάρων καμερών για την κάλυψη των οφ σάιντ, «καθαρών» και προφανών λαθών ή σοβαρών παραλειφθέντων συμβάντων σε σχέση με γκολ, πέναλτι, κόκκινες κάρτες και λανθασμένες ταυτοποιήσεις. Πέραν της σχετικής τεχνολογικής υποδομής απαιτείται κι επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό σ’ επίπεδο διαιτητών.

Πλέον όμως η Παγκόσμια Ομοσπονδία εξετάζει την εφαρμογή ενός οικονομικότερου συστήματος με χρήση μιας έως τριών καμερών και λιγότερου ανθρώπνου δυναμικού. Εκπρόσωποι των πρωτθλημάτων της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ουαλλίας εξέφρασαν την επιθυμία να συμπεριληφθούν στους πρώτους που θα το δοκιμάσουν.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας της FIFA, Πιερλουίτζι Κολίνα σε δηλώσεις του ανέφερε πως οι επικείμενες αλλαγές θα επιστρέψουν στις ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες, Πρωταθλήματα και διοργανώσεις που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για το VAR, να υιοθετήσουν την εναλλακτική, φθηνότερη εκδοχή του.

«Παραμένει ακριβό για αρκετές Ομοσπονδίες ή χαμηλότερων καtηγοριών δοργανώσεις, ακόμη και γι’ αυτές που έχουν επιστρατεύσει το VAR στο βασικό του πρωτάθλημα. Αυτό που ερευνούμε, είναι αν υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε κάτι σε αγώνες με μικρότερο αριθμό καμερών ώστε να το καταστήσουμε υποφερτό οικονομικά για περισσότερους», ανέφερε αρχικά ο βετεράνος Ιταλός διαιτητής σε κορυφαίο επίπεδο.

Και συνεχίζει: «Σκεφτόμαστε πώς να μειώσουμε το κόστος και τις απαιτήσεις σε ανθρώπινο δυναμικό ώστε να γίνει πιο εφικτό για περισσότερους. Ο στόχος μας είναι καταστήσουμε το VAR διαθέσιμο για όσο το δυνατόν περισσότερες Ομοσπονδίες και διοργανώσεις».

Το όλο θέμα αναμένεται ν’ απασχολήσει στο πλαίσιο της συνάντησης που επίκειται ανάμεσα στη δοργανώτρια αρχή του EFL και τα μέλη του Συμβουλίου Επαγγελματιών Διαιτητών. Αρχικά θα πρέπει να το εγκρίνει η διοργανώτρια αρχή την ίδια στιγμή που οι διαιτητές θα το δοκιμάσουν. Ωστσόσο δεν είναι κάτι που προς το παρόν χαρακτηρίζεται είτε ως «αρεστό» είτε ως «δημοφιλές». Ήδη υπάρχουν ανώνυμες τοποθετήσεις παραγόντων που έχοντας δει και φέρνοντας παραδείγματα από τη χρήση του VAR στην Premier League κάνουν λόγο γι’ αμφιλεγόμενα αποτελέσματα ξεκινώντας από το πιο απλό: «Επιβραδύνει το παιχνίδι. Ακόμη και τώρα βλέπεις μπαίνει ένα γκολ και δημιουργείται διστακτικότητα. Είναι γκολ ή όχι; Αφαιρεί κομμάτι του αυθορμητισμού».

Ταυτόχρονα παραμένει το πιεστικό ερώτημα του ποιός θα επωμιστεί το κόστος. «Είναι πάντα ακριβές; Και ποιός θ’ αναλάβει να το πληρώσει; Οι ομάδες έχουν ήδη σημαντικό οικονομικό πρόβλημα ακόμη και χωρίς τον κορωνοϊό. Ακόμη κι αν το EFL πληρώσει είναι χρήματα που δεν πάνε στις ομάδες», δήλωσε σχετικά άλλος παράγοντας αγγλικής ομάδας.

Πρόσφατα τη γενικότερη υπεράσπιση του VAR ανέλαβε πρόσφατα ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ετήσια συνάντηση του νομικού τμήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας: «Η δικαιοσύνη είναι το παν, για να έχουμε μια σωστή απόφαση. Έχουμε τόσες περισσότερες σωστές αποφάσεις λόγω του VAR. Προτιμώ να νικώ σωστά παρά να το καταφέρνω βασιζόμενος σε λάθος. Κι επιπλέον προσθέτει ένα νέο επίπεδο αδρεναλίνης».

Παράλληλα η FIFA αναζητά τη δημιουργία ενός ημιαυτοματοποιημένου συστήματος λειτουργίας του VAR στις τοπ διοργανώσεις που θα παρέχει πληροφορίες στους βοηθούς διαιτητών σε πραγματικό χρόνο για να επιταχύνουν τη διαδικασία έκδοσης αποφάσεων. Το σύστημα αυτό ήταν να δοκιμαστεί στην περσινή σεζόν όμως η πανδημία καθυστέρησε το όλο project.

Πηγή: novasports.gr

 

Ευρώπη: Τελευταία Ενημέρωση