ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Με ρεζέρβες... Εθνική Κύπρου!

Χρειάζεται να υπάρχει πρωτάθλημα αναπληρωματικών, ωστόσο ο παραγκωνισμός του Κύπριου ποδοσφαιριστή φαίνεται να περνάει σε άλλο επίπεδο

Κωνσταντίνος Νικολάου

Κωνσταντίνος Νικολάου

nikolaouk@sppmedia.com

Προαιρετικό πρωτάθλημα αναπληρωματικών ανακοίνωσε τις προηγούμενες η ΚΟΠ, που ουσιαστικά προχώρησε σε αυτή την ενέργεια ούτως ώστε να παίρνουν περισσότερα λεπτά ποδοσφαιριστές ομάδων πρώτης κατηγορίας οι οποίοι δεν αγωνίζονται αρκετά. Κίνηση πολύ φυσιολογική, καθώς το ίδιο ισχύει σε πολλές χώρες ανά το παγκόσμιο κι ενώ κάτι παρεμφερές είχαμε και μέχρι πριν από μερικά χρόνια όταν διεξαγόταν πρωτάθλημα κάτω των 21 ετών.

Καλά όλα αυτά, ωστόσο φαίνεται να προκύπτουν ορισμένα βασικά ζητήματα. Ένα απ' αυτά έγκειται στο γεγονός πως το εν λόγω πρωτάθλημα θα είναι προαιρετικό. Συνεπώς, εύλογα προκύπτει το ερώτημα αναφορικά με το πόσοι σύλλογοι θα δηλώσουν συμμετοχή. Κι αν αυτοί δεν ξεπερνούν τις μισές ομάδες της πρώτης κατηγορίας τι θα συμβεί; Θα έχουμε λίγκα με 5-6 ομάδες για να λέμε πως παίζουν οι αναπληρωματικοί;

Αφού πάρθηκε αυτή η απόφαση… θα έπρεπε πρώτο να αφορά όλες τις ομάδες και δεύτερο η ΚΟΠ να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να φτιαχτεί ένα αξιοπρεπές πρωτάθλημα. Το εκάστοτε τουρνουά χρειάζεται την κατάλληλη στήριξη από την ομοσπονδία που το διοργανώνει κι ως εκ τούτου απ’ τη στιγμή που η ποδοσφαιρική ομοσπονδία θέλησε να δώσει αυτή την ευκαιρία στους παίκτες που δεν αγωνίζονται, θα χρειαστεί να το κάνει οργανωμένα και μεθοδικά, χωρίς να εξαρτάται για παράδειγμα απ’ το πόσες ομάδες θα δηλώσουν συμμετοχή!

Από εκεί και πέρα, διαβάζοντας τις λεπτομέρειες που δημοσίευσε η ομοσπονδία το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως σε αυτό το πρωτάθλημα τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο Κύπριος ποδοσφαιριστής. Έξι συμπατριώτες μας θα πρέπει να βρίσκονται στο αρχικό σχήμα, με τον τερματοφύλακα να είναι απαραίτητα Κύπριος. Σε αντίθετη περίπτωση, ο αριθμός των συμπατριωτών μας αυξάνεται στους εφτά. Παρατηρείται μια προσπάθεια όπως οι Κύπριοι που δεν παίρνουν λεπτά συμμετοχής στην πρώτη κατηγορία να αυξήσουν τα αγωνιστικά τους λεπτά. Επίσης, είναι γεγονός πως η ΚΟΠ πρόσεξε το κενό που έχουμε στη θέση του κίπερ, διότι έχουν περάσει πολλά χρόνια απ’ την τελευταία φορά που κάποιος Κύπριος πορτιέρο ήταν βασικός σε μεγάλη ομάδα του νησιού.

Εννοείται πως είναι σημαντικό να δίνονται περισσότερες ευκαιρίες, αλλά χωρίς αμφιβολία το ιδανικό θα ήταν αυτό να συμβεί μέσω του πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας όπου ο ανταγωνισμός είναι σαφώς πιο μεγάλος. Το καλύτερο μονοπάτι για να αναδείξεις το ντόπιο προϊόν είναι μέσω του δικού σου πρωταθλήματος και σίγουρα όχι μέσω λίγκας αναπληρωματικών. Ως εκ τούτου, απ’ τη στιγμή που δεν αλλάζει κάτι στο πρωτάθλημα και συνεχίζει να υπάρχει το δικαίωμα απόκτησης 17 ξένων καταλόγου Α, απεριόριστου αριθμού ξένων καταλόγου Β και πρόστιμο εξαιρετικά μικρό (για τους μεγάλους) σε περίπτωση μη χρήσης δύο Κύπριων ποδοσφαιριστών... τότε μένουμε στον ίδιο παρονομαστή. Αυτό είναι και το πιο σοβαρό θέμα που φαίνεται που προκύπτει. 

Εν ολίγοις, με τα όσα έχουμε ενώπιον μας αν δεν παρθούν δραστικά μέτρα για το συμφέρον του Κύπριου ποδοσφαιριστή, στα μεγάλα σαλόνια της χώρας μας, τότε ο εκάστοτε ομοσπονδιακός προπονητής θα φτάσει σε σημείο να επιλέγει επί τακτικής βάσεως παίκτες από το προαιρετικό πρωτάθλημα ρεζέρβων και κυρίως για τη θέση του τερματοφύλακα! Χρειάζεται να υπάρχει τέτοια λίγκα για να μπορούν όλοι οι παίκτες να είναι ετοιμοπόλεμοι, όμως ο παραγκωνισμός των συμπατριωτών μας έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο.

Εθνική: Τελευταία Ενημέρωση