ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ομόνοια: Από ομάδα του κουτιού, ομάδα πρότυπο

Xτίστηκε από το «μηδέν» και είναι πρώτη στον πίνακα

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

«Εμείς είμαστε μια εντελώς καινούργια η ομάδα. Οπότε χρειάζεται περισσότερος χρόνος».

Πόσες φορές έχετε ακούσει αυτήν τη φράση από προπονητές, ποδοσφαιριστές και παράγοντες; Άπειρες. Αφού αποτελεί μια από τις πιο κλισεδιάρικες ever. Είναι σωστή όμως.

Αυτό που συμβαίνει φέτος με την Ομόνοια, δεν είναι ολότελα ενάντια στην ποδοσφαιρική λογική, αλλά δεν συμβαίνει συχνά στο άθλημα.

Διαβάστε επίσης: Ομόνοια: Τοποθέτηση και προεκτάσεις

Μια ομάδα που ήταν ακόμη... του κουτιού, (δηλαδή ολοκαίνουργια, αφού το περσινό  της ρόστερ «ξηλώθηκε»), σε χρόνο μηδέν, έδεσε, μονταρίστηκε, έπαιξε ποδόσφαιρο αριστουργηματικό -για τα δικά μας δεδομένα - περπάτησε με σταθερό βηματισμό σε πορεία τίτλου και με 23 αγωνιστικές συμπληρωμένες βρίσκεται στην πρώτη θέση, ούσα το πρώτο φαβορί για τον τίτλο. Με βάση  όχι μόνο τη βαθμολογία, αλλά και την εικόνα.

Υπάρχει βεβαίως και ένας άλλος παράγοντας που συνέτεινε σε αυτήν την πορεία. Αντικειμενικός. Η βαριά φανέλα και η ιστορία της ομάδας.

Αυτό που έκανε φέτος η Ομόνοια γίνεται σπανίως από μια ομάδα που δεν είναι μεγάλη. Σε ομάδες με την εμβέλεια της Ομόνοιας απαντάται σαφώς πιο συχνά, ανκαι, επαναλαμβάνουμε, δεν είναι και τόσο ευρέως διαδεδομένο.

Βασική προϋπόθεση της συντέλεσης του φαινομένου είναι η εξαιρετική στελέχωση της ομάδας που πιστώνεται στους Νεόφυτο Λάρκου και Σίμο Ταραπουλούζη και η αξιοθαύμαστη δουλειά του Χένινγκ Μπεργκ στο γήπεδο, με το Νορβηγό να έχει και αυτός συνεισφορά στη στελέχωση της ομάδας. 

Η επιλογή των ποδοσφαιριστών που ήλθαν το καλοκαίρι, αλλά και το χειμώνα, δεν ήταν απλώς πολύ καλή. Άγγιξε την τελειότητα. Ας το δούμε αναλυτικότερα αυτό, παίρνοντας έναν έναν τους παίκτες που φόρεσαν φέτος τη φανέλα με το «τριφύλλι».


Ο έλεγχος

Οι Φρανσίς Ουζόχο, Φαμπιάνο Ριμπέιρο και Κοστέλ Παντίλιμον έχουν αποδείξει ότι είναι από τους πιο ποιοτικούς τερματοφύλακες που έχουν έλθει ποτέ στη Κύπρο. Και για να είμαστε ακριβέστεροι η κλάση και των τριών είναι πέραν του πρωταθλήματος μας. Πρέπει να νοιώθει πολύ ευτυχής η Ομόνοια, που μέσα σε τέτοια πρωτοφανή κακοδαιμονία στη θέση αυτή, βρήκε τρεις κήπερ επιπέδου τέτοιου που συνέτειναν στο να διατηρεί την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος δεχθείσα 13 γκολ σε 23 ματς.

Οι Μίκαελ Λούφτνερ, Ανταμ Λανγκ, Γιαν Λέζιακς αποτελούν μαζί με το Χάρη Μαυρία, (αυτός είναι… παλιότερος), μια τετράδα φτιαγμένη από μπετόν, που συμβάλλει όμως και στο κτίσιμο του παιχνιδιού, ο καθείς από το πόστο του. Παρατηρούνται ισορροπία γραμμής σε ψηλό βαθμό, εκπληκτικός συγχρονισμός και τέλειες «βοήθειες», με τα σέντερ μπακ να συνεννοούνται με την πρώτη ματιά και τους πλάγιους να ανεβοκατεβαίνουν αδιάκοπα. Τα ανεβάσματα εννοείται ότι γίνονται εκ περιτροπής.

Βεβαίως και όλα αυτά δεν ίσχυαν στην αρχή αλλά κτίστηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Την αμυντική ..ομάδα κλείνει ο Τόμας Χούμποτσαν. Ένας παίκτης με τεράστια εμπειρία που όποτε κλήθηκε να αγωνιστεί -στα δυο άκρα της άμυνας και στο κέντρο της γραμμής- αρίστευσε με την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στα μαρκαρίσματα όπως και στα ανεβάσματα και στα σερβιρίσματα.

 Στη μεσαία γραμμή η μορφή του Βίτορ Γκόμες είναι καταλυτική αφού καταφέρνει να καλύπτει, ανάλογα με το ματς, όλους τους ρόλους. Και του εξαριού και του οκταριού και του δεκαριού! Κάνει λίγο από όλα και τα κάνει πολύ καλά. Ο Ερικ Μποτεάκ κάνει εξαιρετική δουλειά από τα δεξιά κλίνοντας προς τα μέσα. Είναι γρήγορος, εκρηκτικός, πολύ καλός στο «ένας εναντίον ενός», έχει δυνατά πόδια και πνεμόνια –παρά την ηλικία του- έχει καλή μεταβίβαση είναι καλός στα στημένα και σκοράρει. Ανταποκρίνεται και ως δεκάρι.

Ο Μίκαελ Ορτέγα είναι εξαιρετικός χειριστής της μπάλας σε μικρούς χώρους, ντριμπλάρει με ευκολία ενώ μπορεί να «σπάσει» το πρέσινγκ με κράτημα της μπάλας, ενώ έχει οξυδερκή και γρήγορη μεταβίβαση.
Δεν πρεσάρει όσο θα έπρεπε.

Ο Τιάγκο Φερέιρα ξέρει πολλά καντάρια μπάλα. Δημιουργεί, σερβίρει γρήγορα, ντριμπλάρει, πρεσάρει και σκοράρει. Είχε όμως παρατεταμένο ντεφορμάρισμα κάτι που είναι, δυστυχώς, χαρακτηριστικό του.

Ο Φεντόρ Μικού δεν είχε ικανοποιητικό χρόνο συμμετοχής, αλλά έδειξε θετικά στοιχεία όταν αγωνίστηκε. Όπως καλή τοποθέτηση, σπάσιμο μπάλας. Έχασε και κάποιες ευκαιρίες. 

Ο Νταβίντ Ακιντόλα που ήλθε τον Ιανουάριο είναι ένα άτι που καλπάζει. Κανείς δεν μπόρεσε να τον συγκρατήσει. Γρήγορος, με πολλές φυσικές δυνάμεις, ντριμπλέρ, άριστος στο «ένας εναντίον ενός», διεισδυτικός ενώ ψάχνει και το γκολ, που είναι θέμα χρόνου. Όταν δηλαδή οι παίκτες θα ξανακλωτσήσουν μπάλα.

Ο Χεν Εζρά είχε τα… θρησκευτικά του κωλύματα με αποτέλεσμα η υπομονή της Ομόνοιας να εξαντληθεί. Καλός παίκτης, όχι πάντως σταθερός σε απόδοση, αλλά η κατάσταση δεν πήγαινε άλλο.

Ο Ζοέλ Περέιρα έχει ταλέντο αλλά βρήκε μπροστά του ένα καταπληκτικό Χάρη Μαυρία. Αγωνίζεται από τον Ιανουάριο στη Σλοβακία ως δανεικός στη Σπάρτακ Τρνάβα.

 Τα  αποκτήματα 

Τερματοφύλακες: Φράνσις Ουζόχο (5, 450’), Φαμπιάνο Ριμπέιρο(11, 990΄), Κόστελ Παντίλιμον (6,540’ )

Αμυντικοί: Μίκαελ Λούφτνερ (22,1970’), Τόμας Χούμποτσαν (11,562’), Γιαν Λέζιακς (23, 2012΄), Ανταμ Λανγκ (22, 1980), Ζοέλ Περέιρα (1,90΄)

Μέσοι: Βίτορ Γκόμες (19,1584, 1), Ερικ Μποτεάκ (18,1554,4), Μίκαελ Ορτέγα (14,1981,2)

Επιθετικοί : Φεντόρ Μικού (9, 259), Τιάγκο Σάντος (23,2055, 4 ), Νταβίντ Ακιντόλα (6,383), Χεν Εζρά (8, 462).

Εξ’αυτών οι Κόστελ Παντίλιμον και Νταβίντ Ακιντόλα ήλθαν στο τριφύλλι τον Ιανουάριο.

Το καλοκαίρι αποκτήθηκαν και οι νεαροί Χαράλαμπος Κυριακίδης, Νικόλας Παναγιώτου, ενώ τον Ιανουάριο ηλθε στην ομάδα ο Μάριος Στυλιανού.

Σε παρένθεση οι συμμετοχές, τα λεπτά και τα γκολ.

 



 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΟΜΟΝΟΙΑ: Τελευταία Ενημέρωση

X