ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

#MediaBlog: Ο καταιγισμός ειδήσεων, η κατάθλιψη και ο ρόλος των καναλιών

Τι λέει η τηλεθέαση;

Χρύσανθος

Χρύσανθος

Ο κορωνοϊός έφερε, όπως ήταν αναμενόμενο αύξηση στις ενημερωτικές εκπομπές αλλά και στη διάρκειά τους. Όχι μόνο στην Κύπρο αλλά παγκόσμια.

Το ΡΙΚ μάλιστα ανακοίνωσε πως έχει αυξήσει και τη διάρκεια των ενημερωτικών του εκπομπών και έχει προσθέσει καινούργιες ενημερωτικές εκπομπές, ενώ προσφέρει την τηλεοπτική του συχνότητα για σκοπούς εκπαιδευτικής τηλεόρασης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Ειδικά το τελευταίο είναι και αξιέπαινο και σωτήριο στις περίεργες συνθήκες που ζούμε. Γίνεται μάλιστα και μια συζήτηση για επαναφορά της εκπαιδευτικής τηλεόρασης σε σταθερή βάση, ακόμα και όταν θα έχει τελειώσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τον κορωνοϊό.

Και ενώ θεωρείται αυτονόητο ότι η ενημέρωση είναι το πρώτο που σκέφτεται κάποιος σε μια περίοδο πανδημίας έχει αρχίσει και μια άλλη παράλληλη συζήτηση. Αφορά την επίδραση που έχει ο κατακλυσμός των τηλεθεατών, ακροατών και αναγνωστών με αρνητικές ειδήσεις για τους θανάτους, την εξάπλωση της νόσου και τις σκηνές με τους συγγενείς που θρηνούν τα θύματα του κορωνοϊού τα οποία πεθαίνουν μόνα χωρίς να έχουν κάποιο κοντά τους.

Υποστηρίζουν πως οι ειδήσεις με τον τρόπο που προβάλλουν την πανδημία σε συνδυασμό με τον υποχρεωτικό εγκλεισμό των πολιτών στα σπίτια τους, ενδέχεται να αυξήσουν τα κρούσματα κατάθλιψης.

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πρέπει άμεσα να εντάξουν στο πρόγραμμά τους ψυχαγωγικά και πιο αισιόδοξα προγράμματα για καταπολέμηση της κατάθλιψης και των αρνητικών συναισθημάτων που προκαλούν οι ειδήσεις για την πανδημία.

Χωρίς να παραγνωρίζεται η αξία της ενημέρωσης και ειδικά η επιμόρφωση για τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, μάλλον χρειάζεται η χρυσή τομή μεταξύ ενημέρωσης και ψυχαγωγίας για να διατηρήσουμε τη ψυχική μας υγεία, σε στιγμές δύσκολες, μην πω τραγικές.

Εδώ είναι που θα φανεί και η αξία των τηλεοπτικών καναλιών και ο ρόλος τους στην κοινωνία. Οι αλλαγές προγραμμάτων και προταιρεοτήτων που επιβάλλει η έκτακτη κατάσταση του κορωνοϊού μπορεί τελικά να μην είναι μόνο πρόβλημα αλλά και ευκαιρία. Μπορεί κάποιοι να ανακαλύψουν τις παλιές, καλές αξίες της tv και να τις επαναφέρουν.

Τι λέει η τηλεθέαση;

Πρώτος σταθμός στη γενική τηλεθέαση αναδείχθηκε χθες ο Alpha με δεύτερο το ΡΙΚ1, τρίτο τον ΑΝΤ1, τέταρτο το Omega και πέμπτο το Sigma.

Πρώτος σταθμός στο δυναμικό κοινό ήταν χθες ο ΑΝΤ1, δεύτερος ο Alpha, τρίτο το Omega, τέταρτο το Sigma και πέμπτο το ΡΙΚ1.

Δείτε αναλυτικά τα ποσοστά που πέτυχαν χθες τα κυπριακά κανάλια, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε η Nielsen:

Η σειρά των καναλιών στη γενική τηλεθέαση για τη χθεσινή μέρα:
ALPHA: 13,9%
PIK1: 12,9%
ANT1: 12,5%
OMEGA : 11,7%
SIGMA: 9,2%
PIK2: 2,1%
ΕΡΤ World: 1,5%

Στο δυναμικό κοινό τα ποσοστά για τη χθεσινή μέρα διαμορφώθηκαν ως ακολούθως:
ANT1: 16,8%
ALPHA: 10,6%
OMEGA: 9,8%
SIGMA: 9,8%
PIK1: 6,6%
PIK2: 2%
EΡT World: 0,7%

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

#MediaBlog: Τελευταία Ενημέρωση