ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

#MediaBlog: Η ηχηρή σιωπή της ΕΣΚ για μια δολοφονία

Υπάρχει κάποιος λόγος γι’ αυτή την ηχηρή παράλειψη;

Χρύσανθος

Χρύσανθος

Δεν είδαμε την Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) να αντιδρά στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ στην Ελλάδα. Μια δολοφονία που έγινε πρώτο θέμα και στην Κύπρο αλλά κυρίως στην Ελλάδα. Μια δολοφονία για την οποία αντέδρασε ακόμα και η πρόεδρος της Κομισιόν με μήνυμα που έγραψε στα Ελληνικά στο Twitter. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγραψε: «Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει την ελευθερία. Και η ελευθερία του Τύπου ίσως είναι η πιο ιερή από όλες. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι σε θέση να εργάζονται με ασφάλεια» και κατέληξε λέγοντας πως οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια του Γιώργου Καραϊβάζ. Ελπίζω οι εγκληματίες να προσαχθούν σύντομα στη δικαιοσύνη».

Για την ΕΣΚ η δολοφονία ενός δημοσιογράφου στην Ελλάδα δεν αποτελεί σημαντικό λόγο για να εκδοθεί ανακοίνωση. Ούτε το Δ.Σ. της ΕΣΚ ένιωσε την ανάγκη να τοποθετηθεί κατά της φίμωσης με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο ενός δημοσιογράφου, παρά τις διακηρύξεις της ότι τάσσεται υπέρ της ελευθερίας του λόγου και των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων.

Αλήθεια υπάρχει κάποιος λόγος γι’ αυτή την ηχηρή παράλειψη;

Με τι ασχολείται άραγε ο πρόεδρος τη ΕΣΚ και τα μέλη του ΔΣ αυτή την περίοδο και δεν πρόσεξαν, δεν συγκινήθηκαν, δεν εξοργίστηκαν και δεν αντέδρασαν στη δολοφονία ενός δημοσιογράφου;

Έχουν κάποια απάντηση να δώσουν;

Για την ιστορία η ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα, αντέδρασε άμεσα στο άκουσμα της είδησης για τη δολοφονία του Γιώργου Καραιβάζ. Με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ δήλωσε συγκλονισμένο από την εκτέλεση του συναδέλφου σημειώνοντας πως πρόκειται για τη δεύτερη δολοφονία δημοσιογράφου καθώς είχε προηγηθεί το 2010 η δολοφονία του συναδέλφου Σωκράτη Γκιόλια.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του συναδέλφου και καλεί την Κυβέρνηση και τις αρμόδιες Αρχές να διαλευκάνουν αμέσως το έγκλημα και να παραδώσουν στη Δικαιοσύνη τους δράστες.

Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει, ότι οι δημοσιογράφοι δεν πτοούνται από δολοφονίες, τραυματισμούς και απειλές και επισημαίνει ότι:

Θα προασπίσει την ελευθερία του Τύπου και την ανεμπόδιστη εργασία των δημοσιογράφων απέναντι σε κάθε πίεση και απειλή, πολύ περισσότερο απέναντι σε μαφιόζικες πρακτικές και εγκληματικά σχέδια.»

Μιας και αναφέρθηκα στην Ένωση Συντακτών Κύπρου σας μεταφέρω και τη συζήτηση που γίνεται τελευταία σε κάποια δημοσιογραφικά πηγαδάκια για τις οφειλές εκδοτών στα ταμεία της ΕΣΚ. Κάποιοι δημοσιογράφοι επιμένουν πως δύο-τρεις εργοδότες οφείλουν τεράστια ποσά στα ταμεία της οργάνωσης από τα δεδουλευμένα των δημοσιογράφων και τις υποχρεώσεις των ιδίων. Πρωταθλητής οφειλέτης φαίνεται να είναι και ένα κόμμα, ιδιοκτήτης μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η ΕΣΚ, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο πηγαδάκι δεν έχει ενημερώσει τα μέλη της για αυτά τα τεράστια χρέη στα ταμεία της. Κάποιος μάλιστα ισχυρίστηκε ότι η στάση της οργάνωσης ισοδυναμεί με συγκάλυψη.

Θα μπορούσε άραγε η ΕΣΚ να διαφωτίσει τα μέλη της επ’ αυτού και να μην αφήνει τις φήμες να διασύρουν το όνομα της οργάνωσης των δημοσιογράφων;

Οι ίδιοι οι συνάδελφοι στα ΜΜΕ των οποίων οι εργοδότες χρωστούν πολλές χιλιάδες ευρώ στα ταμεία της ΕΣΚ έχουν άραγε ενημερωθεί από το Δ.Σ. της οργάνωσης; Γιατί η ΕΣΚ δεν αντιδρά εάν όντως ισχύουν οι φήμες, συντηρώντας τους ψιθύρους για συγκάλυψη;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

#MediaBlog: Τελευταία Ενημέρωση

X