ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
19° Λευκωσία,
09 Δεκεμβρίου, 2021
sport fm - listen live

MediaBlog: Η δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας και ο… πρωταθλητισμός του Reporter

Η ηλεκτρονική εφημερίδα του υπουργού Υγείας συνεχίζει ανενόχλητη τη δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας

Χρύσανθος

Χρύσανθος

Σε αυτή τη στήλη γράψαμε πολλές φορές για την κακοποίηση της δεοντολογίας στα ΜΜΕ με σκοπό το κέρδος σε κλικ και πωλήσεις, ακόμα και σε τηλεθέαση.

Και ενώ όλοι στις μέρες μας φαίνεται να κόπτονται για τα θέματα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όλο και περισσότερες είναι οι ηχηρές παραβιάσεις που γίνονται σε καθημερινό επίπεδο σε όλα τα είδη του δημοσιογραφικού λόγου. Τελευταία μία ιστοσελίδα φαίνεται ότι προσπαθεί έντονα να κάνει πρωταθλητισμό στο είδος με τίτλους και επιλογές θεμάτων παρωχημένων εποχών που δυστυχώς στιγματίζουν ανθρώπους, ακόμα και παιδιά. Παρ’ όλη την ενημέρωση που γίνεται, παρ' όλες τις διακηρύξεις και ανακοινώσεις από οργανισμούς, σύνολα, ομάδες και υπουργεία, ο κιτρινισμός σε κάποια, ευτυχώς λίγα, ΜΜΕ παίρνει βαθιές αποχρώσεις.

Και επειδή γνωρίζετε ότι δεν μασάω τα λόγια μου, αναφέρομαι στον ειδησεογραφικό ιστότοπο reporter.com.cy, ο οποίος ως γνωστόν ανήκει στον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου. Για καιρό τώρα παρακολουθώ τους τίτλους και τα θέματα που επιλέγουν κάποιοι συνάδελφοι στον reporter και ντρέπομαι. Γιατί αυτά που διαβάζω δεν είναι ούτε ειδησεογραφία ούτε δημοσιογραφία ούτε ενημέρωση. Πρόκειται για αίσχη που διασύρουν ανθρώπους, που παίζουν με τα συναισθήματά τους, που γαργαλούν τις αισθήσεις και τα ένστικτα των αναγνωστών τους και κηλιδώνουν όσα σημαντικά πετύχαμε ως επαγγελματίες δημοσιογράφοι και ως κοινωνία σε θέματα πολιτισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το θλιβερό είναι ότι ελάχιστοι αντιδρούν και καταδικάζουν τη δυσωδία που εκπέμπουν κάποια θέματα του reporter. Και το πιο απαισιόδοξο ότι η ηλεκτρονική εφημερίδα του υπουργού Υγείας συνεχίζει ανενόχλητη τη δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας και της αυθαιρεσίας.

Σας παραθέτω μόνο δύο πολύ πρόσφατα παραδείγματα των δημοσιογραφικών άθλων του Reporter τα οποία προβλήθηκαν στην πρώτη σελίδα του ισότοπου αλλά στάλθηκαν και στους συνδρομητές του newsletter του:

Το πρώτο αφορά υπόθεση παιδεραστίας με θύμα 5χρονο κοριτσάκι. Ένας τίτλος που επέλεξε ο Reporter (δυστυχώς αναγκάζομαι να τον αντιγράψω για να φανεί το επίπεδο της δημοσιογραφίας τους) ήταν: «Έπιανεν μου έτσι ασπούμε τα μαλλάκια μου, έτζιηζε μου ερωτευτικά… η αθωότητα πεντάχρονης που έστειλε φυλακή 82χρονο». Μαζί με αυτόν και άλλοι με περισσότερες λεπτομέρειες για τις αποκαλύψεις της 5χρονης. Λες και αυτό προσφέρει ουσιαστική πληροφόρηση στους αναγνώστες. Το θέμα αυτό στάλθηκε στο newsletter στις 10 Οκτωβρίου και βρίσκεται δημοσιευμένο στο αρχείο του ιστότοπου.

Το δεύτερο αφορά την υπόθεση δολοφονίας μητέρας στη Λεμεσό που εξετάζει η αστυνομία με καταζητούμενο συγκεκριμένο άτομο, φερόμενο ως σύντροφο του θύματος, του οποίου φωτογραφία στάλθηκε σε όλα τα ΜΜΕ. Ο τίτλος που επέλεξε ο Reporter ήταν: «Την σκότωσε κατά την ερωτική συνεύρεση-Άγριος ξυλοδαρμός και ίχνη στραγγαλισμού». Κανένας σεβασμός ούτε στη νεκρή ούτε στα παιδιά της ούτε και στο τεκμήριο της αθωότητας. Ο Reporter κρίνει, δικάζει και καταδικάζει…

Το ρεπορτάζ με τους πιο πάνω τίτλους και άλλες «αποκαλύψεις» στάλθηκε στο newsletter του Reporter στις 12 Οκτωβρίου και βρίσκεται σήμερα αναρτημένο στην πρώτη του σελίδα με μεγάλες φωτογραφίες.


Αλήθεια, τι περιμένει για να αντιδράσει η λαλίστατη κατά τα άλλα Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, η Ένωση Συντακτών που όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει; Και ο ιδιοκτήτης υπουργός;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Χρύσανθος

#MediaBlog: Τελευταία Ενημέρωση