ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπ. Δικαιοσύνης: «Η μεταρρύθμιση και η πάταξη της διαφθοράς είναι απαίτηση της κοινωνίας»

Στόχος να εγκριθεί η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατό, δήλωσε η κ. Δράκου

ΚΥΠΕ

Προσπάθεια της είναι η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό, δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Στέφη Δράκου λέγοντας ότι δεν είναι θέμα χρονοδιαγραμμάτων, αλλά απασχολεί την κοινωνία και τον πολίτη.
 
Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ στα γραφεία του κόμματος, στο πλαίσιο των επαφών της για τα θέματα της Μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης και της ολοκλήρωσης του νομικού πλαισίου για τη διαφθορά, η κ. Δράκου είπε ότι αυτά τα νομοσχέδια συνδέονται με ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία πρέπει και έχει ανάγκη η οικονομία να δεχτεί.
 
«Η Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και η πάταξη της διαφθοράς μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρώτο βήμα ενός νομοθετικού πλαισίου είναι απαίτηση της κοινωνίας και αυτό που δεν έχουμε δικαίωμα είναι να οδηγήσουμε τα νομοσχέδια σε αδιέξοδο», σημείωσε.
 
Ερωτηθείσα για το αν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, η Υπουργός έφερε ως παράδειγμα το νομικό πλαίσιο για τη διαφθορά που πρέπει να ψηφιστεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου, 2021 και να λειτουργήσει η Αρχή μέχρι το Μάρτιο.
 
«Τα θέματα της Μεταρρύθμισης δεν είναι μόνο θέμα κονδυλίων, είναι θέμα σοβαρό που απασχολεί την κοινωνία, τον πολίτη έναντι του οποίου εμείς έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε και να του δώσουμε αυτό το δικαίωμα, γρήγορη δικαιοσύνη», είπε η κ.κ Δράκου.
 
Στην ερώτηση αν θα είμαστε έτοιμοι μέχρι το τέλος του χρόνου, η Υπουργός απάντησε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, «όχι μόνο μέχρι το τέλος του χρόνου, το συντομότερο δυνατό».

Κάθε μέρα που περνά, ανέφερε, «μεγαλώνει το πρόβλημα και οι φωνές που ακούγονται και μέσα στη Βουλή ότι καταρρέει η δικαιοσύνη και εκτός Βουλής από τη Διευθυντή Μεταρρύθμισης που έκανε έκκληση, μέσα από συνέντευξη του, ότι το θέμα των καθυστερημένων εκδικάσεων αποτελεί καρκίνο που καλπάζει».

«Συνεπώς αυτές τις φωνές τις ακούμε και οφείλουμε να ανταποκριθούμε έγκαιρα και το συντομότερο», επισήμανε η κ. Δράκου.
 
Η κ. Δράκου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για την επιθυμία του να οδηγηθούν τα νομοσχέδια έγκαιρα στη Βουλή, δήλωσε ότι άκουσε με προσοχή τις θέσεις, τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις του σε επί μέρους σημεία κι ανάφερε ότι συμφώνησαν να παραμείνουν σε ανοικτή επικοινωνία.
 
«Όπως είπε και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, μέσα από μια συναινετική προσέγγιση, καλή θέληση, πιστεύω ότι έχουμε την ευελιξία και τη δυνατότητα για να καταλήξουμε στη Μεταρρύθμιση», ανέφερε.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νιικόλας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε επάναγκες να προχωρήσει η Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης θεωρώντας ότι «δικαιοσύνη που καθυστερεί δεν είναι δικαιοσύνη». Η πρόθεση αυτών των μεταρρυθμίσεων, είπε, είναι να επισπευσθούν οι εκδικάσεις υποθέσεων, κάτι που θα βοηθήσει όχι μόνο την απονομή της δικαιοσύνης και την απονομή του κράτους δικαίου, αλλά η καθυστέρηση επηρεάζει επηρεάζει ευρύτερα την οικονομία.
 
Προκαλεί πρόβλημα ρευστότητας στις κυπριακές επιχειρήσεις και πρέπει άμεσα να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα, πρόσθεσε.
 
Το ΔΗΚΟ, συνέχισε, παρά τις επιμέρους διαφωνίες σε κάποια ζητήματα με την κυβερνητική πρόταση, υπόσχεται στην Υπουργό ότι μέσα από πνεύμα συνεργασίας και καλής διάθεσης θα προσπαθήσουν να βρουν εκείνες τις συναινετικές λύσεις που θα επιτρέψουν να υπερψηφίσει το κόμμα την Μεταρρύθμιση το συντομότερο δυνατό.
 
«Δεν θεωρούμε ότι οι όποιες διαφωνίες είναι ανυπέρβλητες ώστε να μην μπορούμε να προχωρήσουμε στην ψήφιση αυτής της πάρα πολύ σημαντικής μεταρρύθμισης το συντομότερο δυνατό, νοουμένου ότι όλες οι πλευρές θα δείξουν καλή θέληση και καλή διάθεση στον διάλογο που πρέπει να προηγηθεί», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
 
Για τα νομοσχέδια που αφορούν την πάταξη της διαφθοράς, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι θεωρεί πως είναι «καθολική απαίτηση της κοινωνίας, το συντομότερο δυνατό να δοθούν αυτές οι αρμοδιότητες σε θεσμικά όργανα που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε την διαφθορά στη χώρα μας που δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει τεράστια ζητήματα αξιοπιστίας σε ότι αφορά την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό».
 
Το ΔΗΚΟ υπόσχεται στην Υπουργό, πρόσθεσε, ότι «θα συνεργαστούμε και θα δείξουμε κάθε καλή διάθεση ώστε τα νομοσχέδια που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής, αλλά και τα νομοσχέδια που αναμένουμε να κατατεθούν από την κυβέρνηση, να εξεταστούν το συντομότερο δυνατό».
 
Έχουμε έντονες απόψεις, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, για το πώς μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα οι θεσμοί που θα αναλάβουν το έργο της πάταξης της διαφθοράς, όμως το σημαντικό είναι πως πρέπει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα ώστε τα νομοσχέδια αυτά να ψηφιστούν το συντομότερο δυνατό και να ξεπεραστούν οι όποιες διαφωνίες μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
 
Ως ΔΗΚΟ δηλώνουν ετοιμότητα να στηρίξουν αυτά τα νομοσχέδια νοούμενου ότι θα ικανοποιηθούν κάποιες βασικές επιδιώξεις σε πτυχές των νομοσχεδίων, ώστε η πολιτεία να έχει αποτελεσματικά εργαλεία στα χέρια της για αποτελεσματική πάταξη της διαφθοράς, δήλωσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X