ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα είπαν Στεφάνου και Τσίπρας (Φωτογραφίες)

«Υπάρχει μομέντουμ στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό» δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας

ΚΥΠΕ

Υπάρχει μομέντουμ στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο για εκδήλωση της ΕΔΕΚ και στο πλαίσιό της συνάντησε τους πολιτικούς αρχηγούς. Το απόγευμα θα συναντήσει και τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Το μεσημέρι, πριν από γεύμα που παρέθεσε το ΑΚΕΛ, ο κ. Τσίπρας προέβη σε δηλώσεις με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ ο οποίος είπε ότι το κόμμα του είναι στην αντιπολίτευση και θα συνεχίσει να δίνει αγώνες για την Κύπρο.

Ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι αυτή η περίοδος είναι γεμάτη από εξελίξεις, προβλήματα και αδιέξοδα στα οποία καλείται η Αριστερά να δώσει πειστικές απαντήσεις, δηλώνοντας παρούσα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες των λαών μας για ένα καλύτερο κόσμο και μια καλύτερη κοινωνία, για να υπάρξει ειρήνη στην πολύπαθη περιοχή μας και για να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των χωρών και των λαών.

«Βρισκόμαστε μερικές μέρες μετά την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών στην Κύπρο. ‘Έχουμε νέο Πρόεδρο, αναμένουμε και την νέα Κυβέρνηση. Έχουμε νέο Πρόεδρο αλλά τα προβλήματα και τα αδιέξοδα είναι εκεί τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε», ανέφερε.

Ο κ. Στεφάνου είπε πως το βέβαιο είναι ότι το ΑΚΕΛ, ως κόμμα της αντιπολίτευσης, θα συνεχίσει με διεκδικητικότητα, υπευθυνότητα και πατριωτισμό να δίνει τον αγώνα τον καλό για το καλό της χώρας μας και του λαού μας και ευχήθηκε και οι αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα να είναι αποτελεσματικοί.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το ΑΚΕΛ είναι ένα ιστορικό κόμμα και σημείο αναφοράς για την περιοχή και ότι η επίσκεψή του γίνεται σε μια περίοδο μετά την εκλογική αναμέτρηση. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι παρά το γεγονός πως ο υποψήφιος που στήριξε το ΑΚΕΛ δεν κατάφερε να κερδίσει, το αποτέλεσμα ήταν μια πολύ σημαντική έκπληξη που αποδεικνύει πρωτίστως ένα πράγμα, όπως είπε, ότι η κάλπη είναι αυτή που δείχνει τους πραγματικούς συσχετισμούς και όχι οι δημοσκοπικές μετρήσεις.

Καταδεικνύει επίσης, συνέχισε, ότι το ΑΚΕΛ ως ένα κόμμα που εδώ και πάρα πολλά χρόνια με σταθερότητα αγωνίζεται για τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και με θέσεις που έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης, κάνει σοφές επιλογές. «Τα προβλήματα είναι όντως μεγάλα, η νέα Κυβέρνηση, ο νέος Πρόεδρος καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις όπως και όλοι μας όμως», ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως βρισκόμαστε σε μια περίοδο μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας και ενδεχομένως πολλοί μιλάνε και για μια νέα ψυχροπολεμική κατάσταση, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να κοντεύει να κλείσει χρόνο, και με ανοικτές τις προκλήσεις που αφορούν τις ελληνοτουρκικές διαφορές και την Κύπρο.

Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μάχες και από κυβερνητικές θέσεις και σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση για λύση στο Κυπριακό στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και ότι αυτές τις μάχες θα συνεχίσει να τις δίνει για καλό του κυπριακού λαού, Ε/κ και Τ/κ, που δικαιούνται μετά από τόσα χρόνια μια άλλη προοπτική για τη ζωή τους.

Ανέφερε ότι υπάρχει ένα μομέντουμ αυτή την ώρα που αφορά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ότι ο φονικός σεισμός και αυτή η μεγάλη καταστροφή αλλάζει το κλίμα ανάμεσα στους λαούς σε κάθε περίπτωση, γιατί οι λαοί δεν είναι αυτοί που έχουν να χωρίσουν .

«Διαμορφώνεται μια προοπτική να αλλάξει και η ατζέντα συζήτησης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, στη βάση του διεθνούς δικαίου, με σαφείς κόκκινες γραμμές, αλλά με μια προοπτική επίλυσης των διαφορών στο δικαστήριο της Χάγης, αλλά και για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό από εκεί που τις αφήσαμε στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες», ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και βεβαίως να προσπαθούμε καθημερινά στους μικρούς και μεγάλους αγώνες για τη δικαιοσύνη, για την άμβλυνση των ανισοτήτων γιατί αυτός είναι ο ρόλος της Αριστεράς.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση