ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στην Κύπρο η επιτροπή της Ευρωβουλής για τις παρακολουθήσεις

Η επίσκεψη αφορά τη διερεύνηση των καταγγελιών για χρήση του λογισμικού Predator

ΚΥΠΕ

Στην Κύπρο φτάνει το απόγευμα της Τρίτης αντιπροσωπεία της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης (PEGA), στο πλαίσιο κοινής διερευνητικής επίσκεψης σε Κύπρο και Αθήνα.

Η επίσκεψη αφορά τη διερεύνηση των καταγγελιών για χρήση του λογισμικού Predator κατά δημοσιογράφων και πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα, καθώς και πιθανές διασυνδέσεις της υπόθεσης με την Κύπρο λόγω της δραστηριοποίησης εταιριών στη χώρα που φέρονται να συνδέονται με πρόσωπα και εταιρίες που εμπλέκονται στην υπόθεση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, οι Ευρωβουλευτές φτάνουν στην Λευκωσία αργά το απόγευμα, οπότε θα έχουν συνάντηση με τον νομικό Ηλία Στεφάνου. Στη συνέχεια θα έχουν ξεχωριστή συνάντηση με τους δημοσιογράφους Φάνη Μακρίδη και Μακάριο Δρουσιώτη.

Το πρωί της Τετάρτης, η αντιπροσωπεία θα έχει κοινή συνάντηση με την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδη και τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Κόκκινο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Ενέργειας. Στη συνέχεια θα έχουν συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη στη Νομική Υπηρεσία.

Το μεσημέρι θα έχουν συνάντηση με αντιπροσωπείες της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών υπό την προεδρία του βουλευτή Δημήτρη Δημητρίου και της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών υπό την προεδρία του βουλευτή Νίκου Τορναρίτη, στο κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της PEGA θα αναχωρήσει για την Αθήνα όπου θα φτάσει αργά το απόγευμα.

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο πρόεδρος της PEGA Γιερούν Λενάερς (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Κάτω Χώρες), η εισηγήτρια της έκθεσης Σοφία ιντ’ Βελντ (Φιλελεύθεροι, Κάτω Χώρες) και οι ευρωβουλευτές Σιλβί Γκιγιόμ (Σοσιαλδημοκράτες, Γαλλία), Χουάν Ιγκνάσιο Ζόιντο Άλβαρεζ (ΕΛΚ, Ισπανία), Ελισάβετ Βόζεμπεργκ Βυωνίδη (ΕΛΚ, Ελλάδα), Τις Ρέουτεν (Σοσιαλδημοκράτες, Κάτω Χώρες), Ρόζα Τουν ουντ Χόενσταϊν (Φιλελεύθεροι, Πολωνία), Σάσκια Μπρικμόντ (Πράσινοι, Βέλγιο), Στέλιος Κούλογλου (Αριστερά, Ελλάδα), Λάουρα Φεράρα (Μη εγγεγραμμένοι, Ιταλία) και Λίντια Περέιρα (ΕΛΚ, Πορτογαλία).

Στην Αθήνα οι Ευρωβουλευτές θα έχουν την Τετάρτη συνάντηση με τους δημοσιογράφους που κάλυψαν εκτενώς το θέμα των παρακολουθήσεων.

Την Πέμπτη θα συναντηθούν μεταξύ άλλων με τον Υπουργό Επικρατείας Γεώργιο Γεραπετρίτη, και αντιπροσώπους της πρώην ερευνητικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, της Εισαγγελίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Στη συνέχεια θα συναντηθούν με πολιτικούς και δημοσιογράφους που έπεσαν θύματα παρακολούθησης.

Την Παρασκευή οι Ευρωβουλευτές θα έχουν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και αντιπροσώπους ΜΚΟ και οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X