ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στεφάνου – «Όχι στον φασισμό, όχι στη μισαλλοδοξία»

Η κυβέρνηση απέτυχε να αντιμετωπίσει τα επεισόδια μίσους, αναφέρει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ από τη διαμαρτυρία στη Λεμεσό

Ανακοινώσεις

«Όχι στον φασισμό! Όχι στην ακροδεξιά! Τέρμα στην ανοχή απέναντι στη δράση της και στα πογκρόμ που οργανώνει! Όχι στη ρατσιστική ρητορική! Όχι στη μισαλλοδοξία! Όχι στην εκμετάλλευση του μεταναστευτικού ζητήματος για να προωθηθούν αντιλαϊκές πολιτικές. Για να επιβιώσουν πολιτικά όσοι υπερασπίζονται την απάνθρωπη ιδεολογία του νεοναζισμού, του νεοφασισμού. Αυτά ήρθαμε να βροντοφωνάξουμε εδώ», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου στην αντιφασιστική εκδήλωση.

Αυτούσια η ομιλία του κ. Στεφάνου

  • Όχι στον φασισμό! Όχι στην ακροδεξιά! Τέρμα στην ανοχή απέναντι στη δράση της και στα πογκρόμ που οργανώνει!
  • Όχι στη ρατσιστική ρητορική! Όχι στη μισαλλοδοξία!
  • Όχι στην εκμετάλλευση του μεταναστευτικού ζητήματος για να προωθηθούν αντιλαϊκές πολιτικές. Για να επιβιώσουν πολιτικά όσοι υπερασπίζονται την απάνθρωπη ιδεολογία του νεοναζισμού, του νεοφασισμού.

Αυτά ήρθαμε να βροντοφωνάξουμε εδώ.

Ήρθαμε επίσης εδώ για ν’ απαιτήσουμε από τον Πρόεδρο και την κυβέρνησή του, να προστατεύσουν τη ζωή και τις περιουσίες των απλών ανθρώπων.

Για να απαιτήσουμε την αποφασιστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακροδεξιάς βίας, όπως την είδαμε να εκτυλίσσεται στη Χλώρακα και τη Λεμεσό, με θύματα ντόπιους και ξένους.

Η κυβέρνηση Ν. Χριστοδουλίδη απέτυχε να αντιμετωπίσει τα επεισόδια μίσους και τα πογκρόμ.

Αυτό οφείλει να το αναγνωρίσει και να πράξει τα δέοντα. Οφείλει να εντοπίσει και να στείλει στη δικαιοσύνη όσους οργάνωσαν, πρωταγωνίστησαν και ενέχονται στα επεισόδια. Μαρτυρίες υπάρχουν, οπτικό υλικό υπάρχει. Δικαιολογία καμία δεν υπάρχει.

Εδώ θα κριθεί η κυβέρνηση αν έχει την πολιτική βούληση να τιμωρήσει παραδειγματικά και ν’ αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων επεισοδίων.

Η κυβέρνηση καλείται επίσης να καταγράψει τις ζημιές των βανδαλισμών στον Μώλο της Λεμεσού και στη Χλώρακα και να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες.

Έχει επίσης ευθύνη να αντιμετωπίσει τα fakenews που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και τα οποία λειτουργούν σαν σπίθα για να προκαλούνται ρατσιστικές εκρήξεις.

Είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε τον σχεδιασμό και την εφαρμογή -επιτέλους- μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για το μεταναστευτικό το οποίο είναι σύνθετο, πολυεπίπεδο και απαιτητικό.

Η έλλειψη μιας τέτοιας πολιτικής όχι μόνο προκαλεί πολλά από τα προβλήματα, αλλά συνεχώς τα οξύνει και τα ανατροφοδοτεί και τις συνέπειες τις πληρώνουν όλοι, Κύπριοι και ξένοι.

Η πολιτική για το μεταναστευτικό πρέπει να στηρίζεται στην ανθρωπιά, στην αλληλεγγύη, στο διεθνές δίκαιο. Αλλιώς οι βαρύγδουπες δηλώσεις και τα δάκρυα κάθε φορά που πνίγονται παιδιά έξω από την πόρτα μας, όπως έγινε πρόσφατα με το ναυάγιο στην Πύλο, θα μοιάζουν με υποκρισία Φαρισαίων.

Η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να στηρίζεται στις διεθνείς συμβάσεις, συμφωνίες, ψηφίσματα και αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων και οργανισμών, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο, ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Φίλες και φίλοι,

Κανείς δεν μπορεί να καμώνεται τον έκπληκτο για ό,τι έγινε αυτές τις μέρες. Ήταν απολύτως προβλεπτό. Το αβγό του φασιστικού φιδιού για χρόνια επωαζόταν. Η κατάσταση σιγόβραζε, φούσκωνε, εκτραχυνόταν.

Εκτραχυνόταν από την ανυπαρξία πολιτικής για το μεταναστευτικό. Δέκα χρόνια διακυβέρνησης Δημοκρατικού Συναγερμού δεν λήφθηκαν επαρκή μέτρα, δεν εφαρμόστηκαν συγκροτημένες πολιτικές.

Ενώ η Κυβέρνηση Αναστασιάδη συναίνεσε σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε όλες ανεξαιρέτως τις αποφάσεις που εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες πρώτες γραμμής, όπως είναι η Κύπρος, δεν έλαβε έγκαιρα τ’ αναγκαία μέτρα για να χειριστεί τις μεταναστευτικές ροές.

  • Δεν στελέχωσε την Υπηρεσία Ασύλου.
  • Δεν εφάρμοσε ορθή, δίκαιη, ταχεία και αποτελεσματική διαδικασία εξέτασης αιτήσεων.
  • Δεν διαμόρφωσε πολιτικές ένταξης.
  • Δεν μερίμνησε για τις αναγκαίες υποδομές.

Η συναγερμική κυβέρνηση του Ν. Αναστασιάδη αρκέστηκε στην εγκατάσταση του άθλιου συρματοπλέγματος του Νίκου Νουρή στην περιοχή Ακακίου, το οποίο προκάλεσε περισσότερα προβλήματα και στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και με τα Ηνωμένα Έθνη.

Όλα αυτά, παρόλο που χορηγήθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ ως ευρωπαϊκά κονδύλια για το άσυλο και την ένταξη.

Τα αποτελέσματα της ανικανότητας και της απροθυμίας τους να χειριστούν ορθολογικά, στη βάση του διεθνούς δικαίου και χωρίς δογματισμούς το μεταναστευτικό, στέκονται ολοζώντανα μπροστά μας. Στην Πουρνάρα, στην Χλώρακα, στη Λεμεσό.

Η κατάσταση εκτραχυνόταν και από τις ερωτοτροπίες της συναγερμικής κυβέρνησης, κομμάτων και ΜΜΕ με το νεοναζιστικό ΕΛΑΜ και ευρύτερα, την ακροδεξιά. Μαζί ανάπτυσσαν μια ρητορική που έβαζε σε τροχιά σύγκρουσης τους Κύπριους με τους μετανάστες, καλλιεργώντας τον φόβο και το μίσος. Χρησιμοποιώντας το ψέμα, την κινδυνολογία και την εκμετάλλευση υπαρκτών προβλημάτων.

  • Αλλεπάλληλες φορές είχαμε προειδοποιήσει για την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργούνταν.
  • Πολλές φορές είχαμε προειδοποιήσει για τη δράση της ακροδεξιάς και την προσπάθειά της να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά το μεταναστευτικό.
  • Πολλές φορές καταγγείλαμε ρατσιστικές ρητορικές και συμπεριφορές όχι μόνο της ακροδεξιάς, αλλά και της κυβέρνησης, άλλων κομμάτων και ΜΜΕ.

Εμείς, πάντοτε στεκόμαστε απέναντι στην ακροδεξιά και σε όλες εκείνες τις πολιτικές που την τροφοδοτούν και την ενισχύουν.

Πάντοτε υποδεικνύαμε την ανάγκη να εφαρμοστεί μια ολοκληρωμένη πολιτική για το μεταναστευτικό που να περιλαμβάνει:

  • Πολιτικές και δράσεις για το άσυλο και την ένταξη.
  • Επαρκή στελέχωση δομών και αρμόδιων υπηρεσιών.
  • Γρήγορες, δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες διαλογής και εξέτασης αιτήσεων ασύλου.
  • Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς δομές.
  • Αποφασιστική πάταξη των κυκλωμάτων εμπορίας προσώπων και των διακινητών.
  • Λήψη μέτρων και ολοκληρωμένο σχεδιασμό ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού ώστε οι μετανάστες να μην τυγχάνουν διπλής εκμετάλλευσης ως φτηνή εργατική δύναμη, αλλά να εργάζονται με αξιοπρέπεια εκεί που υπάρχουν ανάγκες με ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις.
  • Ανάληψη συγκεκριμένης ευθύνης από μέρους όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για καταμερισμό των μεταναστευτικών ροών ανάλογα με τον πληθυσμό και τις δυνατότητες κάθε ευρωπαϊκού κράτους.

Το ΑΚΕΛ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για αποφυγή γκετοποίησης σε φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές και για κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

Περιοδεύσαμε σε περιοχές όπου παρατηρούνται αυξημένα προβλήματα και εντάσεις, όπως για παράδειγμα στο Πουρνάρα, και παρακαθήσαμε σε συσκέψεις για αντιμετώπισή τους.

Το Πουρνάρα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανυπαρξίας πολιτικής βούλησης και της ανικανότητας της συναγερμικής κυβέρνησης του Ν. Αναστασιάδη να χειριστεί το μεταναστευτικό.

Και στη Χλώρακα επίσης. Ένα ακατάλληλο κτίριο που δεν μπορούσε να παρέχει τις στοιχειώδεις έστω υπηρεσίες, μετατράπηκε σε εστία μολύνσεων και προβλημάτων. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν εφάρμοσε ακόμα και δικά της διατάγματα για κλείσιμο του χώρου, προφανώς γιατί ο ιδιοκτήτης διέθετε «μέσο» και άνηκε στο στρατόπεδο των κυβερνώντων.

Εδώ που έφτασαν τα πράγματα είναι άμεση, επιτακτική ανάγκη να προωθηθούν συγκεκριμένα μέτρα και να εφαρμοστεί ολοκληρωμένη πολιτική για το μεταναστευτικό. Αυτό το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να το απαιτεί, όπως κάνει για χρόνια.

Θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε εκεί που είναι τα προβλήματα. Αυτό θα κάνουμε μεθαύριο Τετάρτη. Μεγάλη αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ θα περιοδεύσει στη Χλώρακα και θα έχει συναντήσεις με αρμόδιους φορείς και κατοίκους της περιοχής.

Το ΑΚΕΛ και το Λαϊκό Κίνημα θα συνεχίσουν να στέκονται απέναντι από την ακροδεξιά βία. Η απομόνωση των ιδεολογημάτων του μίσους και η καταδίκη τους είναι αυτό που απαιτεί η συντριπτική πλειοψηφία της κυπριακής κοινωνίας. Το ΑΚΕΛ ενώνει την φωνή του με τον κάθε ένα που απορρίπτει την βία και την μισαλλοδοξία. Το στοίχημα εδώ δεν είναι «αριστεροί ή δεξιοί», «κομμουνιστές ή φασίστες». Είναι όλοι, όλοι ανεξαιρέτως, οι δημοκρατικά και λογικά σκεπτόμενοι άνθρωποι, απέναντι στην ιδεολογία του ροπάλου, του μίσους, του πογκρόμ.

Στη Χλώρακα και στη Λεμεσό η κυπριακή κοινωνία έζησε στιγμές ντροπής, εικόνες που θυμίζουν ό,τι πιο σκοτεινό, ό,τι πιο σάπιο και απάνθρωπο έζησε η ανθρωπότητα σε άλλες εποχές.

Ακροδεξιοί κουκουλοφόροι χτύπησαν ανθρώπους απλώς και μόνο επειδή ήταν ξένοι ή επειδή τους φάνηκαν ξένοι! Χτύπησαν ανθρώπους επειδή τους φάνηκαν πιο μελαχρινοί απ’ ότι έπρεπε. Χτύπησαν ξένους εργαζόμενους, χτύπησαν ανθρώπους που δουλεύουν μερόνυχτα για να ζήσουν. Χτύπησαν ανθρώπους που μοχθούν τίμια να βγάλουν το ψωμί τους. Χτύπησαν τουρίστες, που έντρομοι εγκαταλείπουν την Κύπρο. Χτύπησαν Ελληνοκύπριους και λειτουργούς των ΜΜΕ γιατί βρίσκονταν εκεί. Κατέστρεψαν περιουσίες, λεηλάτησαν, λήστεψαν, τρομοκράτησαν ανυποψίαστους ανθρώπους.

Για όλους αυτούς τους λόγους είμαστε σήμερα εδώ. Εμείς, που αποτελούμε τη συλλογική δύναμη της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας απέναντι στο μίσος, τη βία, την παλιανθρωπιά. Αποφασισμένα βλέμματα απέναντι στις κουκούλες. Υψωμένες γροθιές απέναντι στα ρόπαλα!

Δεν θα περάσουν!

Εδώ είναι Κύπρος, που δεν ξεχνά ότι ο φασισμός την κατάστρεψε!

Εδώ είναι Κύπρος, που έζησε χρόνια στα αντίσκηνα της προσφυγιάς που έστησε ο φασισμός με τα εγκλήματά του!

Εδώ είναι Κύπρος, που έστειλε χιλιάδες παιδιά της στην ξενιτιά!

Εδώ είναι Κύπρος, στην οποία το αίμα που χύθηκε για τη Δημοκρατία, δεν στέγνωσε ακόμα!

Εδώ είναι Κύπρος που δημιουργεί και δεν καταστρέφει.

Εδώ χτίζουμε για το αύριο, δεν γκρεμίζουμε ό,τι απέμεινε.

Εδώ είναι Κύπρος! Της Ανθρωπιάς, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας!

Κι αυτή την Κύπρο θα συνεχίσουμε να την υπερασπιζόμαστε.

Θα συνεχίσουμε να τη χτίζουμε!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση