ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΠτΔ: «Λαμβάνονται όλα τα μέτρα για το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων»

«Βλέπουμε αυτή την αυξημένη τάση από πλευράς των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων ήταν για αυτό το λόγο που απευθύνθηκα και στον ΓΓ του ΟΗΕ»

ΚΥΠΕ

Λαμβάνονται όλα τα μέτρα από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας έτσι ώστε το αίσθημα της ασφάλειας των κατοίκων των περιοχών που γειτνιάζουν με την νεκρή ζώνη να μην επηρεάζεται σε κανένα βαθμό, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις στη Δένεια, προσερχόμενος στην τελετή ονοματοδοσίας του κτηρίου Πρυτανείας του ΤΕΠΑΚ σε «Κτήριο Πρυτανείας Χριστόδουλος Σώζος», και στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου των εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών.

Ερωτηθείς για τις προκλήσεις που γίνονται στη Δένεια, είπε ότι έχει ενημερωθεί αμέσως για την τουρκική ενέργεια και αναμένει να υποβληθεί απόψε και σχετικό σημείωμα.

Πρόσθεσε ότι μίλησε με τον Πρόεδρο της κοινότητας και ότι όντως πρόκειται για έργα των κατοχικών δυνάμεων εκτός της νεκρής ζώνης και είπε ότι "είναι κάτι το οποίο θα προβούμε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και στα Ηνωμένα Έθνη, και στην ΕΕ".

"Βλέπουμε αυτή την αυξημένη τάση από πλευράς των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων ήταν για αυτό το λόγο που απευθύνθηκα και στον ΓΓ του ΟΗΕ. Εκείνο που μετέφερα και στον πρόεδρο της κοινότητας είναι ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας έτσι ώστε το αίσθημα της ασφάλειας των κατοίκων των περιοχών που γειτνιάζουν με την νεκρή ζώνη να μην επηρεάζεται σε κανένα βαθμό. Είναι κάτι που παρακολουθούμε συνεχώς".

Κληθείς να διευκρινίσει εάν στην επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ είχε συμπεριληφθεί και αυτή η πρόκληση, είπε ότι " όχι είναι μεταγενέστερα αυτή η πρόκληση, γίνονται συχνά στη Δένεια τέτοιου είδους κινήσεις εντός της νεκρής ζώνης. Επαναλαμβάνω ότι η συγκεκριμένη είναι εκτός της νεκρής ζώνης αλλά είναι καταδικαστέα γιατί επηρεάζει γενικότερα την κατάσταση".

Ερωτηθείς εάν είχε επικοινωνία με τα ΗΕ, είπε ότι μίλησε και με τα Ηνωμένα Εθνη και με την ΕΕ αλλά και με τρίτα κράτη που μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση.

Σε ερώτηση τι μπορούμε να αναμένουμε από την κάθοδο της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ δεδομένης της προκλητικότητας αυτής είπε ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν βοηθούν προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών.

Την ίδια στιγμή όμως, πρόσθεσε, αποδεικνύουν ότι το σημερινό στάτους κβο, το οποίο είναι απαράδεκτο δεν είναι στατικό, δημιουργούνται συνεχώς απαράδεκτα νέα τελεσμένα που απομακρύνουν ακόμα περισσότερο την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

"Αρα γνωρίζω τις δυσκολίες, τις προκλήσεις, τις αντιλαμβάνομαι απόλυτα, αλλά την ίδια στιγμή η μοναδική λύση σε αυτά όλα τα προβλήματα που προκύπτουν εδώ και 50 χρόνια από την συνεχιζόμενη κατοχή είναι η επίλυση του Κυπριακού. Και είναι για αυτό το λόγο που χωρίς να παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες καλωσορίζουμε το διορισμό, αναμένουμε να επισκεφτεί την Κύπρο το συντομότερο δυνατό ώστε να δούμε πώς δημιουργούνται οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών", κατέληξε.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση