ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΠτΔ: Επικοινωνία με Νετανιάχου-ΕΕ-ΗΠΑ για ανθρωπιστικό διάδρομο προς Γάζα

Τι δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι θα μιλήσει εκ νέου σήμερα με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα.

Μιλώντας την Τρίτη στο 11ο Ενεργειακό Συμπόσιο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι στις προσπάθειες της Κυβέρνησης ιεραρχείται πρώτα και πάνω απ’ όλα η ανθρωπιστική πτυχή και για τον λόγο αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη για την προώθηση ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από τους λιμένες της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τη Γάζα. Είπε ότι για τον σκοπό αυτό θα συνομιλήσει το απόγευμα με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, επικεφαλής θεσμών της ΕΕ και με τις ΗΠΑ για να δουν πώς μπορεί να προχωρήσει η υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας.

Ανέφερε ακόμα ότι η Κύπρος γίνεται ασφαλής διαμετακομιστικός σταθμός για επαναπατρισμό ανθρώπων και ότι μέσα από αυτές τις δράσεις, αναδεικνύεται ως πυλώνας ασφάλειας στην περιοχή και στέλνει μηνύματα για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει και στην ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε αρχικά πως το Συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που γίνονται οι συζητήσεις στην ΕΕ και επιχειρείται μια προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό ΦΑ, σε μια περίοδο που η Νοτιοανατολική Ευρώπη δύναται να εξελιχθεί ως ένας νέος ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη. Ως εκ τούτου, είπε, θεωρεί το σημερινό συνέδριο ιδιαίτερα σημαντικό.

Ο Πρόεδρος ανέφερε πως με το ψηλό επίπεδο των εισηγητών, η ετήσια αυτή σύναξη που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και fmw financial media way έχει γίνει θεσμός και προάγει τα θέματα ενέργειας.

Το σημερινό συνέδριο θα αγγίξει διεξοδικά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τον ενεργειακό τομέα, ο οποίος δεν μπορεί να μελετηθεί αν δεν λάβουμε υπόψη τις γεωπολιτικές διαστάσεις, τις οικονομικές διαστάσεις καθώς επηρεάζεται από πολλούς άλλους τομείς.

Πρόσθεσε πως αυτές οι εξελίξεις αφορούν φυσικά και τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και την κατάσταση στην δική μας γειτονιά, αφού παραμένουν στην κορυφή του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως η δική του παρέμβαση επικεντρώνεται περισσότερο στο υπό διαμόρφωση ευρύτερο περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον που μας επηρεάζει και στο ποια είναι η θεώρηση της Κυβέρνησης σε σχέση με τους ευρύτερους σχεδιασμούς της που έχουν ως βασικό στόχο τη θωράκιση της χώρας μας.

«Ο πόλεμος στη γειτονιά μας, και το πρώτο συμπέρασμα από αυτά που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες στη Μέση Ανατολή, όχι μόνο καταρρίπτει τη θεώρηση κάποιων περί παγωμένων κρίσεων αλλά είναι και μια επιβεβαίωση του ασταθούς περιβάλλοντος στο οποίο καλούμαστε, ως μια μικρή χώρα της ΕΕ, να δράσουμε προκειμένου να προασπίσουμε τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας», είπε.

Τόνισε πως η Κύπρος ήταν και παραμένει η γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη και τους λαούς της περιοχής, με τους οποίους διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις. Την ίδια στιγμή, συνέχισε, αξιοποιώντας την ιδιότητα της ως πλήρες και ισότιμο μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή, μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που χαιρετίζονται από τη διεθνή κοινότητα, επιχειρεί να λειτουργήσει ως κόμβος σταθερότητας, επιλύοντας κυρίως ανθρωπιστικής φύσης προκλήσεις που προκύπτουν. «Θεωρούμε πως μέσα από τέτοιες δράσεις, αναδεικνύουμε το ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε στην ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή και στην επίτευξη του στόχου για να αναπτυχθεί η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Νοτιοανατολική Μεσόγειος ως ένας ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη», είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως για αυτό το λόγο στις προσπάθειες της Κυβέρνησης πρώτα και πάνω από όλα ιεραρχείται η ανθρωπιστική πτυχή, σημειώνοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να συμβάλει στη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου από τους κυπριακούς λιμένες για αποστολή βοήθειας στη Γάζα.

«Για την πρόταση αυτή έχω ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών της ΕΕ στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Προηγουμένως είχα ενημερώσει στην Αίγυπτο τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και την ίδια μέρα τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ», είπε και πρόσθεσε πως και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου ήταν χθες στην Ιορδανία και ακολούθως στην Παλαιστίνη και πως ο ίδιος θα μιλήσει το απόγευμα με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό και τους θεσμούς της ΕΕ όπως και με τις ΗΠΑ «για να δούμε το πώς προχωρούμε στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε στη συνέχεια πως σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, η χώρα μας δηλώνει παρούσα και είναι έτοιμη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την ανθρωπιστική πτυχή. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, η Κύπρος γίνεται ασφαλής διαμετακομιστικός σταθμός για τον επαναπατρισμό πολιτών από διάφορες χώρες. «Η χώρα μας μέσα από τέτοιες δράσεις αναδεικνύεται ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας και την ίδια στιγμή», είπε, στέλνει το μήνυμα ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή συνεργασία στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Ο Πρόεδρος είπε πως μέσα από αυτές τις δράσεις της εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης, η Κύπρος πέτυχε κάτι το οποίο πριν 10 χρόνια δεν μπορούσε να φανταστεί, τη σύσταση του ενεργειακού φόρουμ στο Κάιρο με τη συμμετοχή χωρών της περιοχής που κάποιες από αυτές κάθονται στο ίδιο τραπέζι στα ΗΕ.

Αυτή τη στιγμή που υπάρχει μια κρίση, ανέφερε στη συνέχεια ο Πρόεδρος, υπάρχει ρόλος και λόγος για την Κυπριακή Δημοκρατία και αυτό επιχειρούμε μέσα από τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε κατόπιν, πως με έντονα τα σημάδια από την πανδημία και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία από την παράνομη ρωσική εισβολή, καθώς και αυτά που γίνονται τώρα στη Μέση Ανατολή, η διεθνής κοινότητα καλείται για ακόμη μια φορά να διαχειριστεί μια εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση.

Είπε πως σε πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητήθηκαν οι επιπτώσεις στις οικονομίες και ειδικά στην Ευρωζώνη και πρόσθεσε πως οι πληθωριστικές πιέσεις για άνοδο των επιτοκίων και η ενεργειακή κρίση δημιουργούν ένα δύσκολο περιβάλλον για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Λέγοντας πως η κατάσταση αυτή απαιτεί πολύ προσεκτικές κινήσεις, σημείωσε πως για την Κυβέρνηση, πρώτα και πάνω από όλα, απαιτείται δημοσιονομική υπευθυνότητα. Εξέφρασε την πεποίθηση πως μέσα από ένα συγκροτημένο πλάνο ενεργειών και δράσεων μακριά από λαϊκισμούς, η κυπριακή οικονομία θα καταφέρει και αυτή τη φορά να ξεπεράσει τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας.

«Ως Κυβέρνηση παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις, προβαίνουμε σε εβδομαδιαία επικαιροποίηση των εκτιμήσεων στους τομείς της οικονομίας, ενέργειας, τουρισμού, ναυτιλίας, όπως και το ζήτημα της μετανάστευσης και της ασφάλειας βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας ώστε να δρούμε άμεσα, αποτελεσματικά και το πιο σημαντικό προληπτικά», είπε.

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε πως μέσα σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον, η κυπριακή οικονομία παραμένει ισχυρή καθώς η αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας από τους Moodys 12 χρόνια μετά μεταφράζεται σε ευκαιρία για προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Διαβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να πορεύεται θωρακίζοντας την οικονομία και στοχεύοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της. Μια υγιής και ισχυρή οικονομία, πρόσθεσε, παρέχει στο κράτος τη δυνατότητα αναπτυξιακών δράσεων και στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής.

Ανέφερε πως τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η Κυβέρνηση για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχουν διπλό χαρακτήρα καθώς αποτελούν άμεσα μέτρα που ανακουφίζουν τα νοικοκυριά από την πίεση του πληθωρισμού και μεσοπρόθεσμα στόχος είναι να προσφέρουν μια ολιστική και βιώσιμη λύση στην ενέργεια και στην στέγαση που αφορά ιδιαίτερα τη νέα γενιά.

Ο Πρόεδρος είπε πως σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από αστάθεια, η οικονομική ασφάλεια είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας αλλά και της κοινωνικής συνοχής και επανέλαβε ότι για την Κυβέρνηση η δημοσιονομική υπευθυνότητα, ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι συνεχείς και τολμηρές μεταρρυθμίσεις καθορίζουν το πλαίσιο όλων των αποφάσεων που λαμβάνονται.

Ανέφερε, τέλος, πως ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης βρίσκεται και η στοχευμένη και όχι οριζόντια στήριξη των ευάλωτων στρωμάτων της κοινωνίας, η ενίσχυση της μεσαίας τάξης και η προώθηση του επιχειρείν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση