ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρόεδρος – Ετοιμάζεται το Εθνικό Σχέδιο για την Ισότητα των Φύλων

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι «ως πατέρας τεσσάρων κοριτσιών, αυτό είναι ένα ζήτημα που με ενδιαφέρει πάρα πολύ»

Ανακοινώσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρέστη απόψε στην τελετή έναρξης του 38ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κοριτσιών Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων, που διοργανώνει στην Κύπρο το Σώμα Κυπρίων Οδηγών, και η οποία πραγματοποιήθηκε στο αρχαίο θέατρο Κουρίου.

Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κυβέρνηση του έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα διακυβέρνησης συγκεκριμένες δράσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων και εργάζεται εντατικά προς υλοποίηση αυτού του στόχου.

Πρόσθεσε ότι «ως πατέρας τεσσάρων κοριτσιών, αυτό είναι ένα ζήτημα που με ενδιαφέρει πάρα πολύ», σημειώνοντας ότι μια σειρά μέτρων, ήδη, υλοποιείται, όπως είναι η επέκταση παροχής διευκολύνσεων προς όφελος των οικογενειών, λόγω και των επαγγελματικών υποχρεώσεων τους, καθώς και για τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις διακρίσεις ανάμεσα στα φύλα, αλλά και για να βελτιώσει τη θέση των γυναικών στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Επεσήμανε ότι «ενώ οι γυναίκες στηρίζονται και προστατεύονται από τη νομοθεσία - όπως αυτή που καταργεί τις διακρίσεις στις κοινωνικές ασφαλίσεις, στους μισθούς και στις συντάξεις, προστατεύει κατά την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα και διασφαλίζει ένα ασφαλές περιβάλλον κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης - εντούτοις γνωρίζουμε καλά ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν.

Ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την προσπάθεια, είπε, αποτελεί και το Εθνικό Σχέδιο για την Ισότητα των Φύλων η ετοιμασία του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη συνεργασία της Επιτρόπου για την Ισότητα των Φύλων και των αρμόδιων Υπουργείων, στα οποία έχουν οριστεί λειτουργοί για την προώθηση των θεμάτων ισότητας των φύλων κατά οριζόντιο τρόπο, σε όλους τους τομείς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό τα θέματα των γυναικών να βρίσκονται στο προσκήνιο, να έχουν εκπροσώπηση και θέσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν στον τομέα της χειραφέτησης των γυναικών και των κοριτσιών, ώστε να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους και να επιτύχουν σε όλους τους τομείς, όπως της εκπαίδευσης, της αγοράς εργασίας, της έρευνας, των τεχνών, καθώς και του ακαδημαϊκού τομέα.

«Ο ρόλος και η φωνή σας σε αυτή τη χειραφέτηση είναι σημαντικά» για να πετύχουν αυτοί οι στόχοι, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στα μέλη των Οργανώσεων, σημειώνοντας ότι η φωνή των εννέα εκατομμυρίων μελών τους από 152 χώρες είναι δυνατή και ξεκάθαρη και «εμείς την ακούμε».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε το έργο που επιτελεί το Σώμα Κυπρίων Οδηγών σε ό,τι αφορά τους στόχους που τίθενται για την ενίσχυση της φωνής και των δικαιωμάτων των γυναικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση