ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Προδρόμου: «Κάποιοι εμπόδισαν εργασίες για σχολεία»

Προς διαδικασίες διοικητικής έρευνας

Την συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πρόδρομος Προδρόμου. Επιπλέον ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα προχωρήσει διοικητική έρευνα με ενδεχόμενα πειθαρχικά μέτρα, εναντίον όσων εμπόδισαν τις εργασίες στα σχολεία.

Σε δηλώσεις κατά την επίσκεψή του σε σχολεία στη Λάρνακα, στο πλαίσιο ελέγχου της ετοιμασίας των σχολείων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, ο κ. Προδρόμου ανακοίνωσε πως μετά από απόφαση της Κυβέρνησης τον Νοέμβριο 2019, υλοποιείται από το τέλος Αυγούστου, ένα μεγάλο σχέδιο σε συνεργασία με την ΑΗΚ, που προβλέπει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε 405 σχολικά κτήρια ολόκληρης της Κύπρου.

«Αμέσως μετά την έναρξη των σχολείων, είπε ο κ. Προδρόμου, θα καλέσω σε σύσκεψη τους εκπροσώπους των οργανωμένων γονέων και όλες τις οργανώσεις για να παρουσιάσω μια επιστημονική μελέτη, η οποία βρίσκεται στο Υπουργείο, η οποία εκπονήθηκε σχετικά με το ζήτημα των κλιματικών συνθηκών στα σχολεία, η οποία τροχοδρομήθηκε ύστερα από διαβουλεύσεις».

Με τη μελέτη αυτή, εξήγησε, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για τα κλιματιστικά από την αρχή, παρόλο που δεν συστήνεται η εγκατάσταση και χρήση κλιματιστικών στα σχολεία.

«Με την ευκαιρία αυτή θα γίνει κάτι πολύ σημαντικό για τα σχολικά κτήρια από την ΑΗΚ, που αφορά υγροθερμομόνωση των οροφών», ανέφερε ο Υπουργός.

 

«Είναι μια πολύ βασική προϋπόθεση αυτή για να συζητήσουμε ουσιαστικά για το ενδεχόμενο εγκατάστασης κλιματιστικών, γιατί οι συζητήσεις που γίνονται μέχρι τώρα είναι συζητήσεις στον αέρα, αφού τα περισσότερα σχολικά κτήρια δεν έχουν ικανό φορτίο, ακόμα και αν φέρναμε αύριο τις συσκευές για να εγκατασταθούν», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι τον προηγούμενο Δεκέμβριο τα σχολεία αντιμετώπισαν θέματα θέρμανσης και το πρόβλημα αφορούσε τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις των σχολείων.

Επίσης, τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, θα ανακοινωθεί ακόμα μια πρωτοβουλία του Υπουργείου σε συνεργασία με ευρωπαϊκά προγράμματα για τις βιοκλιματικές συνθήκες στα σχολεία.

Όσον αφορά την ετοιμότητα των σχολείων, ο κ. Προδρόμου τόνισε πως τα στελέχη του Υπουργείου, οι επιθεωρητές και οι επιθεωρήτριες, αλλά κυρίως οι σχολικές εφορείες, έχουν εργαστεί και συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά, για τη λειτουργία των σχολείων.

 

«Η Λάρνακα και η επαρχία της, πρακτικά είναι έτοιμη και θα μπορούσε σήμερα το πρωί εάν είχαν συνεχίσει οι ετοιμασίες εντατικά το περασμένο σαββατοκύριακο να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία», είπε συγκεκριμένα.

Αναφέρθηκε στους ανθρώπους που νοιάζονται να κάνουν τη δουλειά τους, ενδιαφέρονται για να προσφέρουν στην εκπαίδευση αλλά και σε κάποιους άλλους, οι οποίοι όπως συγκεκριμένα ανέφερε, βγάζουν απωθημένα με αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

«Επειδή όμως οι πολλοί στον χώρο της εκπαίδευσης εργάζονται σκληρά και συνειδητά, είναι η ώρα και πρέπει να ξεχωρίσουν τα «χλωρά από τα ξερά», διαμήνυσε, τονίζοντας πως υπάρχουν περιπτώσεις «που ορισμένα πρόσωπα είτε δεν ανταποκρίθηκαν στα καθήκοντά τους, είτε προκάλεσαν κωλυσιεργία είτε ακόμα εμπόδισαν τις εργασίες που κάναμε για τα σχολεία».

«Το Υπουργείο δεν μπορεί να παραμείνει θεατής, ανέφερε, σε περιπτώσεις πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων ή και σε περιπτώσεις προσώπων που αρνήθηκαν να συμβάλουν στη συλλογική προσπάθεια».

Αυτές οι περιπτώσεις είπε δεν είναι πολλές, αλλά όσες και αν είναι, εκεί που υπάρχουν ευθύνες, θα πρέπει να αποδοθούν.
«Θα κινηθούν οι προβλεπόμενες και ενδεδειγμένες διαδικασίες διοικητικές έρευνας και ενδεχομένως και πειθαρχικών μέτρων. Η εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι χώρος ασυδοσίας ή αυθαιρεσίας και αυτές οι συγκεκριμένες περιπτώσεις διευθύνσεων σχολείων που έχουν εντοπιστεί θα πρέπει να ελεγχθούν. Διασταυρώνουμε μάλιστα αυτή την ώρα και τις αναφορές που γίνονται από τις σχολικές εφορείες, με τις αναφορές που έχουμε από τα σχολεία μας, για να δούμε και την αποτελεσματικότητα του συστήματος αλλά ενδεχομένως να αντιμετωπιστούν και κάποιες επιμέρους αποκλίσεις».

Αυτή την ώρα, όπως εξήγησε, γίνεται τελικός έλεγχος από τις διευθύνσεις στο Υπουργείο σχετικά με τα αναλώσιμα υλικά.

Όσον αφορά ειδικότερα τη διαρρύθμιση των αιθουσών διδασκαλίας, τα θρανία, τα ειδικά ένθετα διαχωριστικά, ο Υπουργός Παιδείας τόνισε πως οι ετοιμασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

«Ο προγραμματισμός ήταν να είναι έτοιμα τα σχολεία από χθες, Κυριακή απόγευμα, μετά την αναβολή που αποφασίστηκε την Παρασκευή, δόθηκαν οδηγίες στα συνεργεία, τα οποία εργάζονται υπερωριακά και μέσα σε συνθήκες καύσωνα, να αναπρογραμματίσουν τι παραδόσεις, δεδομένου ότι έχουν ακόμα μερικές ημέρες».

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι «όλα τα σχολεία στην Πάφο είναι έτοιμα, στην ελεύθερη Αμμόχωστο επίσης και στη Λάρνακα όπως έχω πει οι εργασίες έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί. Στην επαρχία Λεμεσού πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια και έχουν οριστεί εκτάκτως εκπαιδευτικοί λειτουργοί οι οποίοι θα βοηθήσουν τις σχολικές εφορείες για τον συντονισμό των εργασιών».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου ήταν η ανεπάρκεια κάποιων προμηθειών και υλικών στην κυπριακή αγορά.

«Επειδή όλες αυτές τις μέρες γίνεται κατά κόρον αναφορά στον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας και επειδή το Υπουργείο φυσικά και είχε προγραμματισμό, αύριο θα δοθεί στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, όπου θα μπορεί κανείς να δει τον προγραμματισμό του Υπουργείου συνολικά και λεπτομερώς».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X