ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Όσο και αν προσπαθούν να αναγκάσουν την Κυβέρνηση να λειτουργήσει κοινωνικά παντοπωλεία δεν θα τα καταφέρουν»

Απαντά στις επικρίσεις η κυβέρνηση

Όσο και αν προσπαθούν να αναγκάσουν αυτή την Κυβέρνηση να λειτουργήσει κοινωνικά παντοπωλεία δεν θα τα καταφέρουν είπε, σήμερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος απαντώντας σε επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος είπε ότι «η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης με τον κορωνοϊό έδρασε αστραπιαία, ώστε να διαφυλάξει την υγεία του κυπριακού λαού την ώρα που κόμματα της αντιπολίτευσης αντιστρατεύονταν με πάθος σημαντικά μέτρα που λήφθηκαν στην αρχή της πανδημίας.

Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.

Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση δρώντας και πάλι χωρίς καθυστέρηση και με αποτελεσματικότητα, εκπόνησε και εφάρμοσε σε διαβούλευση με τα κόμματα, μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που από τους πολίτες κρίθηκαν αποτελεσματικά. Επίσης, από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση έχοντας κατά νου τις ανάγκες για την επανεκκίνηση της οικονομίας, και τη διατήρηση θέσεων εργασίας μέσω της στήριξης των επιχειρήσεων, διέγνωσε την επιβαλλόμενη παροχή ρευστότητας, μέσω προγραμμάτων, προς τις κυπριακές επιχειρήσεις.

Εδώ και δύο μήνες σε συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, δεκάδες τηλεδιασκέψεις της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και δεκάδες επαφές του Υπουργείου Οικονομικών με τα κόμματα, η Κυβέρνηση αποδέχθηκε ένα μακροσκελέστατο κατάλογο 15 και πλέον σημαντικών τροπολογιών στο αρχικό της σχέδιο που σε πολλά σημεία έφτασε στα όρια της αλλοίωσης της φιλοσοφίας της προσπάθειας. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η δραματική μείωση της τάξης του μισού δις στα παρεχόμενα δάνεια προς την αγορά, που πρόθεση των κομμάτων ήταν να μειωθούν στο ένα δις.

Να τονίσουμε ότι τα λεφτά δεν ήταν διαθέσιμα από κρατικά ταμεία για την παραχώρηση δανείων προς τις επιχειρήσεις, αλλά με προσωπικές παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης πείσθηκαν οι εμπορικές τράπεζες όχι μόνο να προχωρήσουν σε αυτό το σχέδιο, παρά το τεράστιο πρόβλημα που ακόμα αντιμετωπίζουν με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναλαμβάνοντας μάλιστα και το ρίσκο κατά 30% και σε άλλες περιπτώσεις κατά 15%. Οι τράπεζες σαφώς μας προειδοποιούσαν ότι δεν ήταν έτοιμες να δεχθούν τροποποιήσεις που τις επηρέαζαν.

Δυστυχώς, ενώπιον της η Κυβέρνηση, πριν τη λήψη της απόφασης για απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου, είχε το εξής σκηνικό: Να οδηγείται προς την Ολομέλεια το νομοσχέδιο με 22 συνολικά προτεινόμενες τροποποιήσεις από διάφορα κόμματα που θα οδηγούσαν με βεβαιότητα σε εκτροπή την ουσία του νομοσχεδίου και τη συμβατικότητα του με ευρωπαϊκούς κανονισμούς και ίσως και με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας.

Να μη παραγνωρίζουμε ότι τυχόν έγκριση του νόμου με αντισυνταγματικές πρόνοιες ή πρόνοιες που παραβιάζουν τα πλαίσια που καθόρισε η ΕΕ θα σήμαινε χρονοβόρες διαδικασίες αναπομπής και πιθανώς προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο. Καθυστέρηση που σαφώς εμποδίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη διοχέτευση ρευστότητας.

Και όλα αυτά διότι κάποιοι σκέφτονται αντί τον τόπο, την οικονομία και τους πολίτες που περνούν δραματικές στιγμές, τους πολιτικούς τους σχεδιασμούς για μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί η κατηγορία ότι τάχα η Κυβέρνηση απέσυρε το νομοσχέδιο επειδή τάχα θα χαλούσε το πάρτι που είχε στήσει με τις τροποποιήσεις. Τέτοιου είδους επιχειρήματα προσβάλλουν και τον λαό και τη νοημοσύνη του. Αφήνω ότι ήταν επιμονή του ΑΚΕΛ να διαχειριστεί η κυβέρνηση την παραχώρηση των δανείων για το συγκεκριμένο ποσό, κάτι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε.

Το μόνο «πάρτι» που είχε στην έγνοια της η Κυβέρνηση ήταν η διαφύλαξη θέσεων εργασίας και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας που υποφέρουν, έτσι ώστε να ξανασταθεί η οικονομία και η χώρα στα πόδια της για άλλη μια φορά.

Κάποιοι επιτέλους πρέπει εκτός από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες να μάθουν πως αν θέλουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του λαού θα πρέπει να βάζουν πρώτα και πάνω από όλα τα συμφέροντα του λαού.

Η Κυβέρνηση αυτή πράττει ακριβώς αυτό, και για αυτό την περιβάλλει με εμπιστοσύνη η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού.

Και τους διαβεβαιώνουμε: Όσο και αν προσπαθούν να αναγκάσουν αυτή την Κυβέρνηση να λειτουργήσει κοινωνικά παντοπωλεία δεν θα τα καταφέρουν.

Ενδεικτικά, αναφέρω μερικές από τις προτάσεις που έγιναν αποδεκτές από την Κυβέρνηση.

Μειώθηκε το ποσό των 2 δις σε 1,5 δις, ενώ στη συνέχεια δύο κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν έγκριση ποσού 750 εκ. και 1 δις ευρώ, αντίστοιχα, και διαφαινόταν η σύγκλιση της πλειοψηφίας της Βουλής για 1 δις.
Αφαιρέθηκε η πρόνοια του νομοσχεδίου που αφορούσε την εγγύηση των επιτοκίων.
Αποδέχθηκε η Κυβέρνηση να καθοριστεί συγκεκριμένο ποσό ύψους 300 εκ. που θα παραχωρείτο ως δάνειο για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοεργοδοτούμενους, κάτι που συμπεριλήφθηκε στον ίδιο τον νόμο και όχι στους κανονισμούς.
Ταυτόχρονα, αποδέχθηκε η Κυβέρνηση να τεθεί ανώτατο όριο για το ποσό των δανείων που θα λάμβαναν οι μεγάλες επιχειρήσεις, που, όπως είναι γνωστό, απασχολούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργοδοτουμένων, σε 200 εκ., ενώ το υπόλοιπο ποσό του 1 δις ευρώ θα παραχωρείτο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αποδεχθήκαμε την αύξηση του ποσοστού της εγγύησης που θα παραχωρείτο για τα δάνεια για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοεργοδοτούμενους από 70% σε 85%
Αποδεχθήκαμε να εισαχθεί πρόνοια με την οποία η δανειοδοτούμενες επιχειρήσεις και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι θα έπρεπε να προσκομίζουν βεβαίωση ότι είχαν διευθετήσει ή ρυθμίσει τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, δηλαδή τον φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ και τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.
Αποδεχθήκαμε την εισαγωγή πρόνοιας στον νόμο με την οποίαν προβλέπεται η υποχρέωση των δανειοδοτουμένων επιχειρήσεων και των αυτοεργοδοτουμένων να υποθηκεύουν την ελεύθερη ακίνητη περιουσία τους για εξασφάλιση του δανείου που θα λάμβαναν.
Αποδεχθήκαμε την εφάπαξ κρατική απευθείας στήριξη σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους.
Αποδεχθήκαμε για σκοπούς διαφάνειας και ελέγχου την εισαγωγή πρόνοιας με την οποία θα ήταν υποχρεωτική η ενημέρωση εκ μέρους της Κυβέρνησης, της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής τόσο για κοινοβουλευτικό έλεγχο όσο και για έλεγχο της πιστής εφαρμογής των προνοιών του νόμου από την Κυβέρνηση.
Αυτά που ανέφερα είναι ενδεικτικά. Συνολικά αποδεχθήκαμε 15 τροποποιήσεις και ήταν άγνωστο και παραμένει άγνωστο στην Κυβέρνηση ποιες θα είναι οι τροποποιήσεις που τελικά θα προταθούν στην Ολομέλεια.

Δεν μπορούσαμε με κανένα τρόπο να διακινδυνεύσουμε με χρονοβόρες διαδικασίες που πιθανόν να ήταν αναγκαίες εάν το νομοσχέδιο εγκρινόταν με τις τροποποιήσεις που πρότειναν τα κόμματα.

Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη και θα είναι έτοιμη να δώσει εξηγήσεις στον λαό, ήταν και είναι έτοιμη να δώσει στη δημοσιότητα ακριβώς ποιες προτάσεις των κομμάτων αποδέχθηκε και ποιες οι προτάσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X